TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Beosound 2 3rd. generation

Små skritt mot fremtiden

Tredje generasjon av Beosound 2-høyttaleren ligner seg selv, men har fått ny programvare som skal tjene den i mange år fremover.

Av / 19.07.23 - 14:00
Beosound 2 3rd. generation

Lyd & Bilde mener

  • Design og utførelse er som alltid i skyhøy klasse. Automatisk romtilpasning.
  • Prisen er økt med 50 prosent i forhold til forgjengeren – og den var heller ikke billig!

Bang & Olufsen skifter ikke ut modellene i tide og utide. I noen tilfeller kan produkter så langt tilbake som fra 1970-tallet finne plass i butikkhyllene. Men selv de ”nye” modellene kan selges i årevis.

Beosound 2 ble opprinnelig introdusert i 2016, og kom i andre generasjonsutgave i 2019, som hadde stemmestyring med Google Assistent. Nå er tredje generasjon av høyttaleren på gaten, og den byr først og fremst på helt ny programvareplattform, som blant annet skal fremtidssikre produktet i mange år fremover.

I programvareverdenen holder løfter om fremtidssikring sjelden mer enn et par år. Men hvis noen kan gjennomføre det, er det sannsynligvis Bang & Olufsen. Beolink-enheter fra 1970-tallet kan faktisk den dag i dag kobles til selskapets multiromssystemer!

I tillegg til løftet om en lang og lys fremtid har den nye programvaren også gitt Beosound 2 en automatisk romkorreksjon kalt Active Room Compensation, som ved hjelp av en mikrofon oppfatter den reflekterende lyden fra omgivelsene og justerer frekvensgangen etter den. Stemmestyring med Google Assistent er til gjengjeld droppet.

Designen og maskinvarekonfigurasjonen er på overflaten uendret i forhold til de to tidligere generasjonene: et kjegleformet aluminiumstårn med en diskant med spredelinse på toppen, og en nedovervendt femtommers bassenhet i bunnen av kabinettet. Beosound 2 jobber i en blanding av mono og stereo, da både bass og diskantenhet er 360 grader rundtstrålende. Bak det loddrette lamellgitteret finner man imidlertid to mellomtoneenheter plassert på hver sin side av høyttaleren. Disse jobber i stereo, og skal gi et romslig lydbilde.

Annonse
Beosound 2 3rd Gen. 0015 Beosound 2 3rd Gen. 0020
<
>
Diskantenheten sitter på toppen, hvor den stråler ned mot en spredelinse. (Foto: Bang & Olufsen)

Litt høyere effekt

Effekten på de fem innebygde klasse D-forsterkerne er justert litt, og det er nå 15 W til hver mellomtonedome og til diskanten, samt 2 x 30 W til bassenheten.

Tredje generasjon Beosound 2 fås i nøytral metallfinish, gyllen, samt en mørk farge kalt Black Antracite. Variasjoner kan forekomme. Alle tilkoblinger (strøm, Ethernet og analog lydinngang) skjer i bunnen av kabinettet.

Beosound 2 3rd. generation 1
Avspillingen styres fra et panel på toppen av høyttaleren. (Foto: Bang & Olufsen)

Nå med Tidal Connect

De to første generasjonene hadde integrasjon med lo-fi-tjenesten Spotify og TuneIn-internettradio. Det er nå utvidet med Tidal Connect, noe vi som hi-fi-medie naturligvis applauderer. Er ikke dette utvalget tilstrekkelig, kan man strømme trådløst fra mobilen med Chromecast og Apple AirPlay 2. Bluetooth støttes selvfølgelig også.

En endring som er umulig å overse, er prisen. Bang & Olufsen er luksusvare, og det må gjerne være kostbart. Men siden den foregående generasjonen for fire år siden er prisen steget med hele femti prosent.

Lyden av Beosound 2

Beosound er ikke bygd for krakilske hi-fi-nerder, hvor ideen om en god lytteopplevelse er å høre I’m Confessin’ fra testklassikeren Jazz at the Pawnshop igjen og igjen for å pinpointe akustikken på opptaket. Med kun én høyttaler, hvor bass og diskant ennå spiller i mono, og mellomtonen spres i en åttetallsform, kan man glemme alt om vanlig stereoperspektiv. Beosound 2 er laget for å fylle rommet med musikk på en behagelig og avslappende måte.

Selv om Beosound 2 ikke tar opp stor plass, er lyden overraskende fyldig og kraftfull. Romkorreksjonen (og rikelige mengder DSP-korreksjon) sørger for å rette ut frekvenskurven. Plasserer man den tett på sitteplassen, leverer den et ganske detaljert og solid lydbilde som kan brukes til mer enn bare bakgrunnstapet. Men takket være dens 360-graders lydspredning, kan man enkelt bevege seg rundt i rommet og fortsatt få omtrent det samme utbyttet av lyden. Det solide aluminiumskabinettet er behagelig fritt for resonanser av alle typer, og lyden er ren og åpen sammenlignet med andre små multiromshøyttalere.

Det bør man også kunne forvente, da det faktisk er mulig å kjøpe en av hver av alle de konkurrerende multiromshøyttalere for prisen av Beosound 2!

Beosound 2 3rd Gen. 0010 Beosound 2 3rd Gen. 0002 Beosound 2 3rd Gen. 0005
<
>
Beosound 2 3rd Gen. fås i en sølvblank metallfinish, gyllen, samt en gråsort utgave, som etter denne anmelders mening er ganske elegant. (Foto: Bang & Olufsen)

Ikke lenger et særsyn

Da første generasjon av Beosound 2 kom, var vi imponert over den dype og fyldige bassen (ned til 33 Hz) fra et bittelite kabinett. Bassen er fortsatt flott, men små høyttalere med DSP-styring er ikke lenger noe særsyn. Den automatiske romtilpasningen på tredje generasjon er et pluss. Men heller ikke det er lenger noe uvanlig.

Generelt er Beosound 2 i en klasse hvor det er få konkurrenter. Der finnes masser av multiromshøyttalere, men få i så eksklusiv utførelse. Men her må man unnvære Stelton-look og stemmestyring. På den andre siden kan man få virkelig spesielt kapable stereohøyttalere for det en Beosound 2 koster. Både aktive og passive. Skal det være gøy, kan valget være JBL 4305P. Eller hva med et par Piega Premium Wireless 301, hvis diskresjon er en parameter?

Konklusjon

Det er tredje gang jeg har testet Beosound 2. Og tredje generasjon er minst like utmerket som de foregående – og med små forbedringer. Designmessig er alt like upåklagelig som man forventer av Bang & Olufsen – og med rimelighet forlanger når vi er i high-end-segmentet. Lyden er også både behagelig og problemfri. Man får ikke stereoperspektiv i gammeldags forstand, men rommet fylles med vellyd.

Men var det virkelig nødvendig å heve prisen med 50 prosent?!

 

Karakter
Beosound 2 3rd. generation
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Beosound 2 3rd. generation”

  1. Sindre Kristensen

    Jeg vurderte denne perlen for 3,5år siden, nå 13.000kr dyrere blir helt absurd ift hva den gir

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde