TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beosound Theatre

Sprenger grenser

Beosound Theatre er definitivt noe av det råeste vi har både sett og hørt, innen kategorien lydplanker. Men det koster!

Av / 13.12.22 - 07:00
Bang & Olufsen Beosound Theatre

Lyd & Bilde mener

  • Beosound Theatre leverer et massivt, bredt og samtidig presist lydbilde med imponerende surroundeffekt. Den elegante lydplanken har gode integrasjonsmuligheter med ulike TV-er - spesielt LG OLED.
  • Prisen er i den høye enden, og du må betale litt ekstra for å få den komplette B&O-pakken.

Å kalle Bang & Olufsens nyeste kreasjon Beosound Theatre for en lydplanke, kan muligens virke som en fornærmelse på noen. Men det er hva produsenten selv går ut og kaller den ambisiøse høyttaleren, som B&O-teamet i Struer har brukt flere år å utvikle!

Lydplanker pleier normalt være en ganske enkel affære – en lettvint høyttaler som du putter under TV-en, for å få noe som ligner på skikkelig lyd. Hiv på en subwoofer og et par bakhøyttalere, og du får kanskje noe som ligner på surroundlyd, til og med …

Bang & Olufsen har som vanlig gått litt mer sofistikert til verks enn de fleste, og har egentlig tatt begrepet «lydplanke» til et nytt nivå. Beosound Theatre er selvfølgelig lekker å se på, men er mer enn bare det. Etter å ha tilbrakt noen dager på lytterommet sammen med lydplanke-høyttaleren og en LG OLED TV, er også ørene våre imponerte over hva «det danske hold» har fått til.

Beosound Theatre 0006 Sound And Vision For Your Home
Beosound Theatre, her vist med motorisert gulvsokkel. Designen skal være inspirert av seilbåter. Den er i typisk B&O-stil både gjennomtenkt, og behagelig å hvile øynene på. (Foto: Bang & Olufsen)

Kan en lydplanke være ekte hi-fi?

Selv om lydplankene har erstattet mange gamle stereoanlegg der ute, er de fortsatt ganske uglesett blant hi-fi entusiaster. Alle vet jo at du trenger et par ordentlige stereohøyttalere for å lytte til musikk … !

Samtidig har lydplankene blitt umåtelig populære, og er en viktig del av næringskjeden på linje med hodetelefoner og andre moderne lydprodukter. Dette innebærer også at noen av bransjens klokeste «lyd-hoder» jobber iherdig for å gjøre dem bedre og mer anvendelige, også til musikk.

Annonse

Beosound Theatre: Lydplanke i high-end klassen

Den danske produsenten har allerede Beosound Stage – en flat, pen og pyntelig lydplanke – i sin portefølje. Beosound Theatre er et helt annet beist, både når det kommer til pris, størrelse og ytelse.

Med et dusin høyttalerelementer, inkludert to potente basshøyttalere, er Theatre i stand til å flytte fjell rent lydmessig. I tillegg har B&O som vanlig sørget for rikelig med tilvalg, kosmetiske endringer og oppgraderingsmuligheter, slik at man kan skreddersy oppsettet slik man vil ha det.

Mye av teknikken er hentet fra flaggskiphøyttaleren Beolab 90, med en avansert lydhjerne/DSP (B&O TrueImage) og flere patenterte løsninger om bord (Beamforming Technology). Målet er som vanlig å kontrollere spredningen av lyden i rommet. Dog med en viktig forskjell – her dirigeres mye av lyden vekk fra lytteposisjon, for å gi et luftigere og mer distinkt surround-perspektiv.

Les også Bang & Olufsen Beolab 90 Bang & Olufsens flaggskiphøyttaler sprenger grensene, og går ned i historien som en av de beste høyttalerne vi har hørt noensinne.

7.1.4 kanaler , 12 høyttalerelementer og 800 watt

Beosound Theatre har en såkalt 7.1.4 konfigurasjon, og støtter blant annet Dolby Atmos 3D surroundlyd, men ikke DTS:X. Det sitter 7 dedikerte elementer for venstre, høyre, senter, surround side og bak, pluss egne toppmonterte høyttalere for høydekanaler. Den viktige senterkanalen bruker en koaksial diskant/mellomtone.

Theatre er også utstyrt med to 6,5 tommers basselementer, som sørger for at lydplanken klarer å levere rikelige mengder med bass (ned til 28 Hz), selv uten separat subwoofer. Alt drives av en 12-kanalers innebygd forsterker, på totalt 800 watt.

Skulle du likevel få lyst til å oppgradere eller supplere med flere surround-kanaler, finnes det plenty av muligheter til det. Theatre kan sende lyden trådløst til opptil 8 ekstra surroundhøyttalere, samt ytterligere 8 via kabel (B&O Powerlink).

Med i pakken følger det også en målemikrofon, som kan brukes til å optimalisere lyden for rommet lydplanken skal stå i, og for flere ulike lytteposisjoner. Alt fjernstyres via B&O-appen, som har gode forhåndsinnstilte lydmoduser (TV, Film, Musikk, Spill etc.) samt en rekke mer avanserte justeringsmuligheter.

Bang & Olufsen Beosound Theatre 1
Sprengskisse av Beosound Theatre. (Foto: Bang & Olufsen)

Laget for å integreres med TV-en

Beosound Theatre er laget for å kunne fungere i en rekke ulike TV-oppsett. Du kan selvfølgelig sette den på bordet eller henge den på veggen helt for seg selv, men den virkelige moroa begynner når TV og lydplanke festes sammen.

B&O har nemlig designet en egen brakett, som gjør at lydplanken og TV kan forenes og bli til ett, snarere enn to separate bokser. Derifra kan du velge om løsningen skal monteres på vegg, bord, eller motorisert gulvsokkel. Det gir en helt annen visuell og funksjonell fremtoning.

Bang & Olufsen Beosound Theatre 2

Skreddersydd for LG OLED – men kan også brukes med andre TV-er

Bang & Olufsen og LG har allerede mangeårig TV-samarbeid, der LG har levert skjermene, mens B&O har stått for alt det øvrige. For eksempel har Beovision Eclipse og Beovision Contour begge vært bygget rundt OLED-TV-er fra LG.

Beosound Theatre tar konseptet videre, men her er det altså lyddelen det hele starter med. Deretter er den mer fleksibel med tanke på valg av TV-modell og merke.

TV og høyttaler kan kjøpes separat, men B&O-forhandlerne kan også tilby komplette pakker, ferdig montert. Da kan også LG TV-en styres ved hjelp av B&Os lekre Beoremote One i aluminium.

Bang & Olufsen Beosound Theatre 3
Beosound Theatre leveres med egne «sidevinger» i matchende bredde for den skjermstørrelsen du ønsker. Slik sett er det også mulig å oppgradere, dersom du skulle lyst på en større skjerm etter hvert. Ganske fiffig! (Foto: Bang & Olufsen)

Vårt test-oppsett av Beosound Theatre ble påmontert en 55 tommers LG OLED G2 for anledningen, men du kan også fint benytte en 65 tommers OLED C2 eller 77 tommers Z2, for eksempel.

Vi har også testet løsningen med motorisert gulvstand, som er noe av en B&O-spesialitet. Den gjør at TV-skjermen kan stå fritt på gulvet og vendes i ønsket retning på kommando.

Et trykk på fjernkontrollen eller i B&O-appen, så snur TV-en seg til forhåndsprogrammerte posisjoner – for eksempel spisestuen, kjøkkenet eller sofaen. Løsningen er både ergonomisk, praktisk og visuelt lekker, som få andre TV-løsninger der ute.

Beosound Theatre 0009 Sound And Vision For Your Home
Beosound Theatre kan tilpasses en rekke TV-er av ulike skjermstørrelser og fabrikat. Men det legges ikke skjul på at den er spesielt utviklet for LGs OLED-modeller. Her vist med en 55″ LG OLED G2. (Foto: Bang & Olufsen)

Smaker det, så koster det …

Så var det prisen da. En Beosound Theatre koster alene 68.900 kroner, som er rundt tigangeren av hva man ellers betaler for en vanlig lydplanke. Og dette er for den enkleste utgaven i sølvfarge og stofftrekk.

Vil du ha en utgave som den vi har testet, med gullbelegg og treriller, må du ut med 79.800 kroner. Og det er før du har krysset av for motorisert gulvstand. Da koster det cirka 112.500 kroner, før du har lagt til TV. Med en 55 tommers LG OLED vil prisen komme på cirka 136.000 kroner totalt.

Den fleksible delen av regnestykket må altså være at du kan velge TV-en selv, bytte skjermstørrelse underveis, og eventuelt oppgradere bit for bit over tid.

Les også Blant de beste OLED TV-ene vi har testet LGs stilfulle OLED-TV med galleridesign er tilbake i ny 2022-årgang. OLED G2 gir gnistrende god bildekvalitet!

Lyden av Beosound Theatre

Så hvordan låter da herligheten? Vel, etter å ha benyttet Beosound Theatre i to ulike lytterom over en lengre periode, kan vi si at den låter: Som en lydplanke, bare større!

Beosound Theatre har for det første meget god taleforståelse fra den viktige senterkanalen, hvilket er den første lakmustesten for en lydplanke.

Stemmegjengivelsen kommer klart, fyldig og direkte ut av høyttaleren. Enten det er en hes gangster-stemme eller en feminin forførerinne bak replikkene, så høres det meget troverdig og tilstedeværende ut. Theatre vil definitivt ikke ha noen problemer med å fungere som senterkanal i et større oppsett!

Leppesynkroniseringen (lip sync) opp mot LG TV-en virker dessuten å være spot on. Man trekkes inn i handlingen og blir mer engasjert av det som skjer på skjermen. Med den første og viktigste «syreprøven» bestått, kan vi lene oss tilbake i Stressless-stolen og ta inn resten av godlyden.

Theatre viser også at den har stålkontroll på de øvrige front- og sidekanalene. Lydplanken tegner opp et massivt, bredt og stort lydbilde, som går langt utenpå selve høyttaleren og TV-skjermen. Når Formel 1 bilene ljomer forbi på skjermen, føles det virkelig som ting er i bevegelse.

Størrelsen og kanalseparasjonen er til tider så god, at man kunne tro det dreide seg om et fullblods, separat høyttalersystem! Dette forteller oss at Beosound Theatre nok fint kan matches med større skjermer, enn den nette 55-tommeren B&O har lånt oss for anledningen.

Når det er sagt, savner vi av og til litt mer lyd bakfra. Theatre klarer ikke helt å lukke «lydboblen» bak oss, og vi tenker umiddelbart at den kunne behøve hjelp fra et par surroundhøyttalere, for at lydbildet virkelig skulle bli fullkomment.

Bassgjengivelsen er glimrende. Vi er vanligvis skeptiske til lydplanker med innebygde «subwoofere», men de to 6,5 tommerne må sies å levere varene, med en taktfast og slagkraftig bass som graver dypt ned i kjelleren – nok til å riste veggene på testrommet.

Det er også fascinerende å høre hvordan Theatre kan endre skalaen på lydbildet fra scene til scene, og hvordan dette påvirker stemningen i ulike produksjoner. Klangforskjellene mellom en trang liten grotte, til et stort åpent landskap i Maktens Ringer, blir veldig tydelige. For ikke å snakke om den mørke, utrivelige leiligheten til Jeffrey Dahmer. Her kan man virkelig høre, og sette bedre pris på hvordan lydprodusentene har tenkt i de ulike scenene. Lyden ER virkelig halve opplevelsen!

Samtidig er Beosound Theatre, som gode høyttalere flest, ganske avslørende overfor de mindre gode produksjonene. Det var tilfeller hvor vi kunne ane en svak forvrengning i dialogene, men dette viste seg å ligge i selve opptaket snarere enn høyttaleren. Beosound Theatre kan nemlig spille høyt og likevel bevare et klokkerent fokus, uten forvrengning.

Bang & Olufsen Beosound Theatre 4

Hva med musikk?

Lydplanker er ikke akkurat kjent for å levere god stereolyd, men blant de vi har hørt, er nok Beosound Theatre den beste hittil. Lydbildet er stort, bredt, med en imponerende presis plassering av instrumenter og vokal, godt hjulpet av en dyp, saftig og taktfast bass.

Lydplanken er satt opp med ulike lytteinnstillinger for musikk, som på imponerende vis klarer å simulere bredden og dybden på et tradisjonelt stereo-oppsett. Her kan man sitte i «sweet spot» og få følelsen av å sitte mellom to stereohøyttalere, og ikke bare «mono» rett forfra!

Når vi spiller Auroras Stjernestøv, står vokalen sterkt ut fra senter, mens akkompagnementet av strykere bretter seg ut i vifteform foran oss.

Den gode stemmegjengivelsen får de mumlende rap-replikkene til Future til å låte usedvanlig sterke og klare. Trommene slår stramt og presist, mens gitarriffene vrenger akkurat som de skal på Metallicas Lux Æterna. Og når vi cranker 10:35 med Tiësto og Tate McRae på høyt volum, er ikke partystemningen langt unna. Musikkrepertoaret er med andre ord bredt!

Det trenger ikke begrense seg til vanlig stereo heller: Stadig mer musikk slippes nå også i Dolby Atmos-formatet, tilgjengelig via strømmetjenester som Tidal og Apple Music.

Taylor Swift og hennes All Too well er et eksempel på musikk som kan bli større og mer engasjerende i Atmos-format. Beosound Theatre støtter denne typen musikkfiler og kan spille dem av både via planken, eller fordele dem til et større surround høyttaleroppsett.

Les også Tidal har fått Dolby Atmos Dolby Atmos har kommet til Tidal, og verket Magnificat er et bra sted å starte.

Rikelig med oppgraderingsmuligheter

For de som velger en Beosound Theatre, åpner det seg også mange muligheter innenfor B&O økosystemet. En naturlig vei videre ville være å oppgradere med et par surroundhøyttalere og en separat subwoofer, tenkte vi. Men da vi spurte Bang & Olufsen hvilken løsning de anbefalte, sendte de oss like gjerne et par Beolab 28. Til å bruke som bakhøyttalere, intet mindre … !

Det å bruke Bang & Olufsens langstrakte gulvhøyttalere i surround-kanalene, kan muligens virke som overkill, ikke minst med tanke på prisen (127.500 kr for et par). Men 28-erne er for så vidt et smart valg, da de i tillegg til diskant- og mellomtoner, har et par kraftige subwoofere i bunn.

På denne måten kan de fungere som surroundhøyttalere, samtidig som de bidrar med ekstra dypbass. Den smarte lydhjernen om bord i Theatre vil da mikse og fordele bass-effektene til de ulike høyttalerne, og korrigere frekvensgangen ved hjelp av målemikrofonen.

Dette viste seg å være en glimrende løsning i vårt 32 m2 lytterom: Beolab 28 bidro til å lukke lydboblen bak oss, og fikk for så vidt hele lydopplevelsen til å anta en ny dimensjon, enda større og mer kraftfullt. Det viser bare hvilket potensial som ligger i Theatre, når man bruker den som hjerne i et større oppsett.

Bang & Olufsen Beosound Theatre 5

Les også Bang & Olufsen for designbevisste musikkelskere Bang & Olufsen Beolab 28 ser ikke ut som et råskinn, men overrasker med uvanlig potent og balansert lydbilde.

Konkurrenter?

Så langt vi vet, finnes det ingen sammenlignbare lydplanker i denne prisklassen. Det nærmeste vi kommer er Sennheiser Ambeo Max til cirka 30.000 kroner. Ambeo-planken gir også den et meget stort, sammenhengende og tredimensjonalt lydbilde, med meget imponerende surroundeffekt både bakfra og fra sidene. Men den er til gjengjeld større, mer klumpete, og langt fra like elegant å se på.

Ambeo byr heller ikke på like omfattende integrerings- og oppgraderingsmuligheter som Theatre, og er nok mer egnet for dedikerte TV-rom snarere enn en finpyntet stue.

Konklusjon

Beosound Theatre koster langt mer enn de fleste ville drømme om å betale for en lydplanke, eller et komplett høyttaleroppsett for den del.

De som har pengene til overs, har likevel mye å glede seg til.

Designmessig oser den av luksus, og byggekvaliteten er upåklagelig, slik vi har lært oss til å forvente fra B&O. Lyden er mektigere, klarere og fyldigere enn noen annen lydplanke på markedet som vi vet om.

Etter vår mening er det når man går for «the full B&O treatment» og monterer Theatre sammen med en TV, at løsningen gir mest mening. Da går de nemlig fra å være TV og lydplanke, til å bli mer som et møbel. Et high-end lydmøbel.

Ja – det koster. Men vi kan jo ikke ha IKEA og Sonos, alle mann … !

Karakter
Bang & Olufsen Beosound Theatre
Ultra High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

2 hendelser på “Bang & Olufsen Beosound Theatre”

  1. Petter eriksen

    Magisk er ordet. De konkurrenter som finnes er ikke engang i nærheten…men det koster!

  2. Helge Løbergsli

    Har nylig kjøpt Theatre og Beolab 28, dyrt ja men for en lyd. Støtter beskrivelsen av produktene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat