Aurelia Aniara

Helstøpt!

En liten finsk høyttaler overrasker både når det gjelder lyden og med hvordan den er bygd.

Aurelia Aniara 1

Så er det igjen tid for å peke på en av de produktene som skiller seg ut i mengden og som byr på noe spesielt. For oss som anmeldere finnes det egentlig ikke noe mer morsomt, vi vil veldig gjerne bli både overrasket og begeistret når vi får inn produkter til test. Vi vender derfor enda en gang blikket mot Finland, nærmere bestemt til høyttalerfirmaet Aurelia.

Den energiske og spesielt entusiastiske høyttalerprodusenten Antti Luohivaara har kommet med en minstemann til sin høyttalerserie. Nykomlingen heter Aniara, og skiller seg en del fra de øvrige Aurelia-høyttalerne. Jeg har latt meg overraske av en prototype et par ganger i løpet av det siste året, men sluttresultatet overtreffer mine faktisk høyt stilte forventninger. Desidert.

Støpt med wave guide
Som alle Aurelia-høyttalere legger vi merke til at også Aurelia Aniara er utstyrt med en wave guide på diskanten. Noe av en finsk spesialitet, så vel Genelec som Amphion har kjørt med dette i årevis. Antti Luohivaara har også en fortid som konstruktør hos Amphion.

Et klokt valg med denne wave guiden, etter min fattige evne, da det når det er riktig gjort kan utrette underverker for diskantgjengivelsen. Det å styre utstrålingen er noe av en kjepphest for Antti Luohivaara, som på de største modellene har en meget spesiell diskantenhet som består av tre elementer med hver sin wave guide. Jeg testet en gang den store stativhøyttaleren Cerica med akkurat denne enheten, og var spesielt begeistret.

Det er altså andre ting som skiller Aniara fra de øvrige Aurelia-høyttalerne. Kabinettet og materialet er det viktigste og unike for denne høyttaleren. Kabinettet er produsert etter en helt ny metode som betyr at det er injeksjonsstøpt med et materiale som man kaller UPM ForMi biocomposite, et finsk biologisk resirkulerbart materiale. Materialet har meget liten krympefaktor, noe som gjør at man kan støpe mye tykkere enn med normale plastmaterialer. Dette sammen med materialets utmerkede vibrasjonsdempende egenskaper, gjør det spesielt velegnet for høyttalerkabinett, uttaler man fra Aurelia.

Design og finish
Det støpte kabinettet har også satt sine spor på den ytre designen. Den fremover lett buede og koniske formen har dels blitt til for helt enkelt å få ut kabinettet av støpeformen, dels for å unngå parallelle overflater internt. Med støpning får man helt nye muligheter til kabinettform hvor man tar hensyn til akustikkens lover, former som er vanskelig realiserbare med MDF eller tre. På Aniara har akustikkens lover fått styre mer enn vanlig.

Materialet gjør at høyttaleren er påfallende lett, men føles likevel fantastisk stabil. Det er ikke mange vibrasjoner som forplanter seg ut gjennom kabinettets vegger. Overraskende lite faktisk, noe som tyder på at det er et meget interessant materiale man benytter.

En annen sak er den ytre finishen, som på Aniara helt enkelt er fantastisk. Den gir en følelse av fløyel å røre ved kabinettet – og pent er det også. Fantastisk pent. Aniara finnes i flere farger: rød, blå, hvit og svart. Det finnes også en enklere finish, men foreløpig bare i Finland. Når den kommer hit blir den ca 1.000 kr billigere enn Premium Finish, som den lekre varianten heter. Aurelia har også opplyst at det i november kommer en aktiv variant med DSP filter og klasse D forsterkning. Den vil komme til å koste ca 2.000 kroner mer enn denne testede modellen.

Diskanten er en 1” dome (med wave guide) og bassen er på bare 4”. At følsomheten bare er på 85 dB gjør at man gjerne må sende litt strøm inn i høyttaleren for å få den til å prestere sitt beste. En kvalitetsforsterker er å foretrekke med andre ord. Noe som også viser seg i praksis, det er faktisk ikke alle forsterkere i passende prisnivå som klarer å sparke virkelig liv i den lille Aniara-en.

Så spiller vi
Til tross for at det er en liten høyttaler låter den stort. Meget stort. Og litt større enn det til og med, med en tilkoblet kompetent forsterker. Det er helt enkelt forbløffende hvor mye kompetent lyd det kommer ut av den lille boksen.

Ikke er den spesielt vanskelig å stille opp heller. Den kan stå både nære veggen og et godt stykke fra. Jo nærmere veggen desto mer bass, som naturlovene også sier. Men det er ikke slik at den føles svak i bassen når den står et stykke fra, det går faktisk overraskende bra – selv i et stort rom.

Men det interessante er den åpenbare spillegleden som disse høyttalerne utstråler. Det er noe som alltid gir plusspoeng hos denne anmelderen. Man sitter og nyter av den homogene gjengivelsen og den skjønne klangbalansen. Lydbildet er stort og meget veldefinert med tanke på hva høyttaleren koster. Det låter som en ”virkelig” høyttaler, om dere skjønner, som en miniatyr av en høyklasse versting. Når jeg tester kjører jeg alltid gjennom et antall musikkeksempler av så varierte sjangere som mulig. Jeg pleier å variere musikken ganske friskt og har bare faste eksempler i kortere perioder for ikke å kjede meg selv ut musikalsk sett. Aniara kan virkelig takle et bredt utvalg av sjangre, noe langt fra alle høyttalere kan. Og absolutt ikke til denne prisen.

Det betyr at den kan gi bra trøkk på tyngre rockemusikk, men kan også takle en sprø strykekvartett med utsøkt musikalsk beholdning og kvalitet. Oppløsningen og den kontrollerte spredningen i diskanten gjør at du opplever at den kan spille det meste. Og overgangen mellom elementene er overraskende sømløst.

Jeg er som dere kan forstå faktisk riktig imponert. Forbeholdet er at den, som jeg tidligere har vært inne på, er en vesentlig mer normal høyttaler når du kobler til en middelmådig eller strømsvak forsterker.

Konklusjon
Aurelia Aniara er en liten og kompakt høyttaler som spiller mye større enn den er – med en kvalitetsforsterker. La deg ikke lure av den diminutive størrelsen, jeg er imponert over hva den kan prestere i både homogenitet, lydbilde og ikke minst musikkglede. En meget, meget bra liten høyttaler!

Les videre
Exit mobile version