Er du blant de mange som bruker datamaskinen som lydkilde når du spiller musikk? Det er langt mer praktisk enn å bruke CD-spilleren, og enda enklere har det blitt med streamingtjenester som WiMP og Spotify. Ulempen er at lyden er vesentlig dårligere enn fra CD-spilleren. Ikke bare fordi musikken som regel er lagret i komprimerte lydformater, men fordi det innebygde lydkortet er dårlige greier. Sannheten er at formater som MP3 og AAC har mye større potensial enn det som blir utnyttet med det innebygde lydkortet.
For deg som i tillegg synes det er svært upraktisk med masse ledninger rundt omkring, leverer svenske Audio Pro en praktisk løsning i form av LV2. Dette er noe så spesielt som et par med trådløse høyttalere. De er selvsagt aktive, med to innebygde forsterkertrinn i hver høyttaler – ett til diskantelementet og ett til mellomtonebassen. Hvert forsterkertrinn er oppgitt til 25 watt, altså 50 watt i hver høyttaler. Lydnivået styres med en medfølgende, liten fjernkontroll. Når høyttalerne kobles til strøm, lyser en diode svakt rødt. Plugg den medfølgende senderen i datamaskinens USB-port, sett deretter denne og høyttalerne til samsvarende kanal (1, 2 eller 3). De synkroniseres i løpet av et øyeblikk, og høyttalernes dioder lyser nå blått. Senderen overtar for datamaskinens lydkort (er du Mac-bruker, må du inn i systemvalg og velge dette. Det nye lydkortet er oppført som USB Headset(!))
Flere soner
Fordelen med flere kanaler er hvis du vil koble til flere høyttalere rundt omkring i huset og vil velge hvilke av dem som skal aktiveres. Da kan du ha tre ulike soner, og svitsje enkelt mellom dem på USB-senderen. Alternativt kan flere høyttalerpar være koblet til samme sone, skulle du ønske å spille samme musikk over alle. Meget praktisk på festen, for ved å fylle leiligheten eller huset med lyd på den måten, kan lydnivået jekkes ned et par hakk – til fordel for et bedre naboforhold.
Overføring mellom senderen og mottakeren som sitter i høyttalerne skjer digitalt og ukomprimert, for best mulig utgangspunkt. Lydkvaliteten beror da på digitalkonverteren i mottakeren, samt selvsagt resten av høyttalerkonstruksjonen, og ikke minst musikkfilene på datamaskinen.
Selv bruker jeg mye musikktjenestene WiMP og Spotify, som er meget praktisk da man slipper å laste ned musikken, men kan spille den rett av fra et online musikkbibliotek på flere millioner sanger. Selv foretrekker jeg WiMP av de to, da lydkvaliteten er litt bedre enn med Spotify, i tillegg til at jeg liker brukergrensesnittet til WiMP.
Lydkvaliteten
Høyttalerne låter større enn de ser ut, med imponerende fyldig bass. Dette er enklere å få til med en aktiv høyttaler, da mindre energi tapes i delefiltret enn i en passiv variant – samt at forsterkeren enklere kan tilpasses høyttalerelementet.
Kontrabassene på valsen i Tsjaikovskijs ”Svanesjøen” gjengis stort og fyldig til å komme fra så kompakte saker, og lydbildet har greit med luft. Overtonene kommer godt frem, slik at fløytene gjengis med en fin struktur og oppløsning.Det er faktisk ganske god kontroll på fortissimopartiene, selv om bassen er litt myk når det blir for kraftig. Sammenliknet med de likeprisete, men ikke trådløse Genelec 6010A, som er laget spesifikt til monitorbruk og da helst med en subwoofer, har Audio Pro LV2 en vesentlig fyldigere bass. Disse klarer seg fint uten subwoofer. Men LV2 oppleves også generelt litt tregere, og de er ikke like fokusert. Mellomtoneområdet kommer ikke like godt ut, og tonestrukturen på instrumentene er mindre kompleks. Genelec-høyttalerne har et mer tredimensjonalt lydbilde, med større plass rundt instrumentene.Klokkespillet til Susanne Sundførs ”The Brothel” er klart og tydelig, og har fyldigere undertoner enn når det er gjengitt med Genelec. Og den råtøffe ”Lilith” med sine barske trommesamples og dystre lydbilde, låter egentlig direkte kjedelig med Genelec – fordi de mangler såpass med bass. Her er Audio Pro LV2 langt mer underholdende. Så får det bare være at stemmen til Susanne ikke kommer fullt så langt frem Leonard Cohens stemme på ”Waiting for the Miracle” går dypt, og Audio Pro får frem budskapet bra. Kordamene er også tydelige, med sine luftige stemmer. Men lydbildet er generelt mer tilsløret og diffust. Dette har også noe med den innebygde digitalkonverteren å gjøre, for når vi kobler Genelecene trådløst med en ekstern Audio Pro WF100-mottaker, blir lyden mindre fokusert også her, sammenliknet med HRT MusicStreamer2 USB-konverter. Men fremdeles har Genelec overtaket når vi snakker definisjon og fokus.
Konklusjon
Audio Pro LV2 er et par meget spennende høyttalere, som utvider bruksmulighetene for musikk i hjemmet. At de er trådløse gjør at du kan ha flere par rundt omkring i huset, og lydkilden (datamaskinen) trenger ikke å stå i umiddelbar nærhet.Lyden er fyldig og engasjerende, dynamikken er god og høyttalerne kan spille overraskende høyt. De har også mer bass enn forventet. Ulempene ligger i en vel tilbakeholden mellomtonegjengivelse, som gjør at stemmene ikke kommer så godt frem som vi ønsker, og det mangler generelt litt attakk sammenliknet med mer nøytrale høyttalere. Dette er nok gjort for å få frem illusjonen av mer bass, og det fungerer bra på populærmusikk. Men vi føler ikke at vi får nok definisjon til å anbefale dem til den som er glad i klassisk, og er du musiker og vil bruke høyttalerne til å skru lyd på opptakene dine, er det ikke disse høyttalerne du skal ha.
Trådløs overføring til eksisterende anlegg?
Dersom du allerede har et bra stereoanlegg med høyttalere og likevel ønsker å overføre lyden fra pc-en eller Mac-en trådløst til anlegget, har Audio Pro en annen løsning, i form av WF100.
En USB-sender kobles til datamaskinen, samme som følger med høyttalerne LV2. En annen, identisk dongel plugges i stikkontakten ved stereoanlegget, og en kabel trekkes fra denne via dens minijack-utgang. Om du har en annen lydkilde enn datamaskin du vil overføre trådløst, kobles denne til senderens minijack-inngang. Den har nemlig innebygget analog-til-digital-konverter. Senderen må da kobles til strøm ved hjelp av en nettadapter som den til mottakeren. En slik kjøpes separat i elektronikkhandelen.Lydkvaliteten i et oppsett med WF100 er ganske god, ettersom lyden overføres digitalt og ukomprimert. Men digitalomformeren er ikke førsteklasses, og minijack er ikke den mest anbefalte måten å hente ut lydsignalet på. Høyre og venstre kanal sitter så tett sammen her, at det kan forekomme noe smitting mellom kanalene. Avanserte hi-fi-ører bør nok bruke kabel fremfor trådløst.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser