Vi testet for kort tid siden Argon Audio Fenris A4, og nå er turen kommet til den neste modellen i rekken, Argon Audio Fenris A5.
Familieforholdet mellom de to modellene er innlysende. Man skal nesten ha de to modellene ved siden av hverandre for å se forskjellen. Som er at Fenris A5 er noen få centimeter bredere og høyere enn A4. Og at bass/mellomtoneenheten er på 5,25 tommer i stedet for 4 tommer. Diskanten ivaretas av samme trekvarttommer dome som brukes i Fenris A4 og Fenris A55.
Det litt større kabinettet betyr også at Argon Audio Fenris A5 er akkurat store nok til å dekke støtteplaten på mine høyttalerstativer. Men de er fortsatt i superkompaktklassen – og så små og billige at de fleste vil velge å plassere dem på en skjenk eller en hylle. De passer også fint på skrivebordet som datamaskinhøyttalere.
Som Argons Audios andre høyttalere har Fenris A5 avrundede kanter på kabinettet. Høyttalerne fås med matt hvit eller sort finish. Men det gleder imidlertid en gammel høyttalernerds hjerte at de også kan fås i trefinish. Ikke ekte vare, men en ganske plausibel lys askefinish.
Enhetene er omringet av metallpynteringer som ikke tjener noe annet formål enn å pynte. Foretrekker man et diskré utseende, følger det med frontstoff i ganske pent møbelstoff; sort stoff til den sorte og den trefargede utgaven, og grått stoff til den hvite versjonen. Frontstoffet festes med usynlige innfreste magneter.
Samme elektronikk i alle modeller
Elektronikkdelen av Argon Audio Fenris A5 er også et gjensyn, da det er akkurat den samme som brukes i Fenris A4. For å oppsummere er det fire innebygde forsterkere, en til hvert høyttalerenhet. Forsterkerne til bass/mellomtoneenheten er 2 x 50 W, og diskantforsterkerne 2 x 25 W. Delefilteret er digitalt, og en digital signalprosessor (DSP) sørger for å tilpasse frekvensgangen.
Det er analoge innganger for platespiller og linjesignal. Og optisk digital samt HDMI-inngang. Og så selvfølgelig trådløs Bluetooth-forbindelse.
All elektronikk er i den venstre høyttaleren. Den høyre høyttaleren er helt passiv, men mates via en firepolet spesialkabel på tre meter. Lengre kabler kan kjøpes i webshopen.
Lydkvaliteten
Også lyttetesten av Argon Audio Fenris A5 er i stor grad en gjentagelse av mønsteret fra Fenris A4. Kort sagt spiller den på samme måte, men med litt mer overskudd og trøkk i bassen.
Bassgjengivelsen er veldig fin for å være en så liten og billig høyttaler. Og selv om gamle hi-fi-nerder (meg selv inkludert) kan mene at “skikkelige” høyttalere er passive og drevet av en solid, separat forsterker, er det ting som alene er mulig med aktive høyttalere. Som å spille bass med fullt nivå i et kabinett som er mindre enn en skoeske.
Sammenlignet med den mindre modellen går Fenris A5 subjektivt noe dypere i bassen. På papiret dreier det seg kun om en forskjell på 5 Hz, men dype trommer og synthesizerbasser kommer med i musikken, og man kan akkurat merke en viss kroppslig fornemmelse.
Argon Audio Fenris A5 utmerker seg, akkurat som sin lillebror, med en svært fin gjengivelse av stemmer, uten noen tendens til innelukkethet. Det gjør det til en fornøyelse å skru litt opp og virkelig lytte til musikken. Men ikke for høyt, for da sprekker illusjonen når høyttalerne får problemet med å skille detaljene.
Min stresstest på den disiplinen er Disturbeds coverutgave av Sound of Silence. Å få både kraftfull sang og orkestercrescendo er en vanskelig oppgave. Og det må flere krefter og mer nyanseringsevne til enn de små Fenris A5 makter. Men dyrere og større høyttalere har måttet bite i gresset i samme test. Det blir ikke stygt og forvrengt – bare rotete og flatt.
Sorten Mulds Balladen om Over og Buske beviser også at elektronisk musikk med danserytmer ikke er det Fenris A5 er best til.
Perspektiv og dybde klarer Argon Audio Fenris A5 virkelig bra. Ut fra prisen. Man kan fornemme at det er et rom bak høyttalerne, men det blir på skisseplanet. Og det er noe av det som demonstrerer forskjellen på billig og dyr hi-fi.
Konkurrenter
Som før er Argon Audio sin egen største konkurrent i prisklassen. Fenris A5 er litt dyrere enn Forte A4, som har en noe bedre lyd, men ikke så mye rå styrke. Og Fenris A4 gir akkurat samme tilkoblingsmuligheter som Fenris A5 – inkludert HDMI-inngang for TV-lyd – men til en noe lavere pris.
Konklusjon
Sammenlignet med sin virkelig vellykkede lillebror er Argon Audio Fenris A5 litt mer av det gode. Den har de samme styrkene i form av en åpen og velopplagt lyd. Den spiller bare litt høyere og dypere, og med litt mer overskudd. Da elektronikksiden er den samme, er den et like bra alternativ til en mye lavere pris.
Platespillerinngang og HDMI-inngang gjør Fenris A5 til en universalløsning til den lille stuen, hybelen eller hytta. Det er bare å koble til TV eller platespiller, og du er i gang. Eller spill musikk trådløst fra mobilen.
Den har fortsatt også den samme svakheten i form av en litt mindre avansert forsterkerdel og litt billigere høyttalerenheter. Noe som for enkelte kan være en grunn til å legge noen få hundre kroner mer på disken for Argon Forte A4 eller Forte A5.
1 hendelser på “Argon Audio Fenris A5”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
God lyd for prisen, men bør nevne at de har en betydelig egenstøy som merkes godt i stille omgivelser.