TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Alcons Audio CRMS Compact

De råeste kinohøyttalerne

Dette er simpelthen de beste høyttalerne til hjemmekino vi har hørt – noensinne!

Av / 23.03.15 - 00:01
Alcons Audio CRMS Compact

Lyd & Bilde mener

  • Lyden fra dette gedigne høyttalersystemet preges av rå, nærmest ubegrenset dynamikk, kombinert med en oppløsning og detaljeringsevne som stiller selv mange svindyre stereohøyttalere i skyggen. Kort og godt det beste ”hjemmekino” systemet vi har hørt!
  • Prisen er høy, og et hjemmekinosystem i denne ligaen stiller høye krav til installasjonen for å yte som forventet. Kravet om dedikert Alcons Sentinel3 forsterker drar opp prisen, men er også nødvendig å oppnå full uttelling.

«Var det du som skjøt vennen vår?» Vi befinner oss i det ville vesten, hvor Kevin Costner og Robert Duvall står opp mot fem hissige revolvermenn. Den øredøvende stillheten er til å ta og føle på, mens de svette cowboy-ene vurderer den farlige situasjonen. Plutselig, uten å fortrekke en mine, trekker Costner seksløperen lynraskt og løsner en salve rett i hodet på motstanderen! Deretter starter en av de tøffeste skyteepisodene fanget på film: Pistolskuddene smeller så høyt, krystallklart og hviner metallisk over hodene våre, så vi nesten må dukke. Hver salve kjennes fysisk i brystet. Og når hagleskuddet kommer, føles det som gulvet skal revne under føttene våre.

Vi snakker selvfølgelig om Open Range, westernfilmen som er mer berømt for sitt kruttladede lydspor enn banebrytende skuespillerprestasjoner. Men i dette tilfellet må mesteparten av æren gå til et høyttalersystem utenom det vanlige. For selv om vi har sett Open Range flere titalls ganger før, har opplevelsen aldri kjentes så realistisk!

 

Profesjonelle kinohøyttalere

Det finnes hjemmekino, og så finnes det hjemmeKINO. Noen er tilfreds så lenge de har et dedikert kinorom med stort lerret og høyttalere på alle kanter. Men for noen stopper det ikke der: Hjemmekino-hobbyen blir til en lidenskap der kun det beste er godt nok.

Den siste tiden har vi testet flere høyttalersystemer som bringer kinofølelsen hjem: Toppklasse systemer fra produsenter som XTZ og Adam Audio har imponert med svært god lyd til prisen. Høyttalersystemet vi tester denne gang er imidlertid i en helt annen liga, både når det gjelder pris og ytelse. Her snakker vi om proffe kinohøyttalere til hjemmebruk, som kan ta opp konkurransen med offentlige kinosaler!

Annonse

 

Alcon-Element Alcons_CRMSC-SR-surround Alcons-CB151sl Alcons-CRMSCompact Alcons-Sentinel-XX RBN601_voor_zij_achtr_vrij_schumacher_KLEUR
<
>
Alcons-høyttalerne kjennetegnes ved sine hornladede bånddiskanter, som gir en sjelden kombinasjon av dynamikk og raffinement. Kruttsterkt er bare fornavnet!

 

Alcons CRMS Compact

Nederlandske Alcons har siden stiftelsen i 2002 slått seg opp som en høyt aktet produsent av profesjonelle kino- og PA-høyttalere. Selskapet leverer skreddersydde høyttaler og forsterkerløsninger, som er designet og produsert på deres fabrikk i Zwaag, Nederland. Flere anerkjente kinoer, deriblant norske Colosseum, har installert Alcons høyttalere i forbindelse med oppgradering til høyoppløste lydformater.

Et av kjennetegnene ved Alcons-høyttalere er deres egenutviklede, hornladede bånddiskant som de kaller ProRibbon. En meget avansert diskantløsning, som kombinerer finkornet oppløsning med høy følsomhet og effekttoleranse, og i følge produsenten selv skal gi «hi-fi lydkvalitet på konsertvolum». Horndiskanten har også fordelen at den gir en jevn, kontrollert spredning av diskantfrekvensene, noe som er essensielt i en kinosal med mange sitteplasser.

Et annet kjennetegn ved Alcons er bruken av aktive høyttaleroppsett. I utgangspunktet kreves det at man benytter dedikerte Alcons kontrollforsterkere, som leveres med innebygde DSP- og equalizerinnstillinger for de ulike høyttalerne. Nyheten CRMS Compact er derimot et mer kompakt, passivt høyttalersystem for hjemmebruk, som krever færre forsterkerkanaler enn tidligere.

 

Fullfrekvens kinohøyttalere

Systemet vi tester denne gang består av tre identiske CRMS Compact fronthøyttalere med matchende bakhøyttalere. Skjønt kompakte er de bare i navnet: Det dreier seg om store treveis høyttalere, som er i stand til å gjengi vesentlig dypere bass(40 Hz – 3 dB) enn vanlige hjemmekinohøyttalere. Det betyr at bassinformasjonen i front- og senterkanalen kan rutes direkte til sin respektive høyttaler, mens LFE/.1 kanalen rutes til subwooferen. Høyttalerne kan settes til «LARGE» i oppsettmenyen, alternativt kan man velge en lav delefrekvens på rundt 40 hertz.

De dypeste bassfrekvensene gjengis av CB151 Slim, en gigantisk, men paddeflat subwoofer som er omtrent en meter høy og bred, men til gjengjeld bare 21 cm dyp. Den er i likhet med fronthøyttalerne beregnet på montering i veggen bak lerretet. Man bør imidlertid være oppmerksom på at de fysiske målene kan skape utfordringer i smale hjemmekinorom. Da er montering på bak-eller sidevegg et alternativ.

Bakhøyttalerne vi har valgt er de matchende CRMSCS surroundhøyttalerne som bruker identisk diskant og mellomtone-elementer som frontrekka. Disse høyttalerne bør deles rundt 100 Hz.

Samtlige Alcons-høyttalere inkludert subwooferen er passive, og kan i teorien drives av en hvilken som helst surroundreceiver. I dialog med Alcons-sjef Tom Back, ble vi likevel forklart at det er et krav om å bruke en eller flere Sentinel3 forsterkere. Dette er en meget kraftig firekanals forsterker med innebygde DSP- og equalizerinnstillinger, som er forhåndsprogrammert for CRMSc-høyttalerne. Alcons-forsterkerne bruker avansert teknikk for å optimere lyden og sikre høyttalerne mot overbelastning. Derfor stilles det som krav for gyldig garanti at man benytter Alcons forsterkere. Noe som er verdt å merke seg, da det drar opp prisen med 68.000 per forsterker, som for øvrig bør rackmonteres i et annet rom da den har kraftig viftekjøling.

 

Oppsett og installasjon

Alcons-høyttalerne vinner ingen skjønnhetskonkurranse, men så er de også laget for å høres, ikke ses. CRMS Compact er beregnet for skjult installasjon bak et lydtransparent lerret. Aller helst bør man bygge en ny vegg med utskjæring til høyttalerne (en såkalt baffelvegg). Alternativt kan man bygge solide stativer eller hyller for å plassere høyttalerne bak lerretet. I vårt testrom hadde vi allerede bygget en falsk vegg til våre Procella høyttalere, så vi måtte nøye oss med å sette høyttalerne rett på gulvet.

En ting kan vi slå fast først som sist. CRMS Compact er et omfattende system å sette opp, og er ikke noe for «nybegynnere»: Man må sette av tid til en grundig installasjon for å oppnå ønsket resultat. Vi benyttet de fire kanalene på Sentinel3-forsterkeren til å drive front, senter og subwoofer, mens en Yamaha RX-V3040 surroundreceiver ble brukt til å drive bakhøyttalerne. Et oppsett som krever matching av nivå og gain på den kraftige Alcons-forsterkeren.

Alcons-høyttalerne bruker profesjonelle terminaler (Neutrik Speakon) med fire ledere per kanal. Dette krever litt fingernemhet når man terminerer kablene, om man ikke kjøper dem ferdig terminert. Topp- og bunndel skrus sammen med en metallbrakett, og forbindes med en ekstra link-kabel. Videre må også Sentinel3-forsterkeren stilles inn med riktige høyttalerprofiler, noe som i vårt tilfelle krevde en oppdatert firmware via USB.

 

Lydkvalitet i stereo

Det krever litt tålmodighet å få et semiproft kinosystem som dette opp og gå. Men i dette tilfellet er det også verdt det! Med forsterkeren ferdig innjustert, og Yamaha-receiverens YPAO romkorreksjon satt til «flat», hører man potensialet fra første strofe. Alcons-høyttalerne har en besnærende åpenhet og luftighet over seg, som umiddelbart minner om påkostede hi-fi høyttalere av ypperste klasse. Forskjellen er at CRMS Compact kan legge betydelig mer slagkraft og dynamikk bak anslagene. Bassen er fast, rask, stram og dyp, selv før vi har koblet inn den separate subwooferen. Timingen og sammenhengen mellom diskant, mellomtone og bass er også upåklagelig.

Når det er sagt, hadde høyttalerne en litt mørk, basstung klangbalanse i vårt rom, som måtte temmes litt med equalizeren før det låt helt riktig. Vi måtte også eksperimentere litt med plasseringen, der vi endte med å heve høyttalerne litt opp fra gulvet og vinkle toppdelen innover for å få det rette fokus på lyden i «sweet spot». Med romkorreksjonen aktivert fikk vi til en litt lysere klang, uten at det låt aggressivt.

Alcons-høyttalerne spiller musikk med en svært engasjerende live-følelse. Gjengivelsen av stemmer og instrumenter er svært ren og direkte. Høyttalerne har en formidabel oppløsning og dynamisk presisjon. Selv våre Procella P6 referansehøyttalere må se langt etter den gode sammenhengen og det finkornede lydbildet som de store Alcons-høyttalerne presterer. Utsagnet ”PA lydnivåer med hi-fi oppløsning” viser seg å stemme bra, og man blir rett og slett hekta av den sjeldne kombinasjonen av trøkk og raffinement. Dette er utvilsomt de mest musikalske kinohøyttalerne vi har hørt!

 

Mesterlig filmlyd

Etter å ha blitt overbevist om de musikalske egenskapene var det tid for å slippe høyttalerne løs i 5.1 kanaler. Og man skulle kanskje tro at dette var et heseblesende actionfiksert høyttalersystem, som utelukket serverte filmlyden som en knyttneve i ansiktet. Sannheten er det motsatte: Alcons låter svært behagelig, uanstrengt og ekte. Selv på referansevolum har senterhøyttaleren en forbløffende klar stemmegjengivelse. Dialogen slår ut mot oss med knivskarp presisjon og tilstedeværelse. Det blir som å høre mange av referansefilmene på nytt: Tonen på stemmer fremstår langt mer variert og naturtro. Samtaler blir lettere å forstå. Høyttalerne følger dialogen uten å farge eller vrenge de hardeste stemmene.

En annen egenskap man umiddelbart legger merke til, er den gode sammenhengen mellom høyttalerkanalene. Fronthøyttalerne lager en vegg av lyd der panoreringer skjer tydelig og sømløst. Ikke bare det, koblingen mellom front- og bakhøyttalerne er oppsiktvekkende god. Når flyet passerer over oss i begynnelsen av Transformers Age of Extinction, skjer det uten det vanlige «hullet» midt mellom høyttalerne. Noe som sikkert kan tilskrives de matchende bakhøyttalerne med bånddiskanter. Vi er ikke i tvil om at vi foretrekker et 5.1 oppsett med disse, kontra et 7.1 oppsett med dårligere bakhøyttalere!

Vi var spente på hvordan lyden fra 15″ Slim subwooferen ville utarte seg, og ble ikke skuffet. Dette er en skikkelig «bamse-bass» med overbevisende trøkk og skyv! Med subwooferen plassert i høyre hjørne fikk vi en meget ren og uanstrengt jordskjelvbass som holder bra følge med de øvrige høyttalerne. Nok et bevis på at kubikkvolum fortsatt teller når det kommer til subwoofere. Subwooferen i seg selv er relativt rimelig (ca 12.000 kroner), men krever en kraftig separat forsterker. Om du virkelig vil vekke de døde, eller har veldig stort rom kan man vurdere to stykk 15-tommere eller den større 18”-modellen.

Dette er vårt første møte med virkelig store fronthøyttalere, der man i motsetning til de typiske subwoofer/satellittsystemene kan velge en lavere delefrekvens. Det betyr at 5.1 eller 7.1 lydsporet kan gjengis i sin helhet med fullt frekvensområde i frontkanalene, fremfor at all dypbassen sendes til subwooferen sammen med LFE sporet. Det er ikke tilfeldig at både kinosaler og miksestudioer benytter seg av slike fullfrekvens høyttalere: Lydeffektene blir saftigere, fyldigere og enklere å lokalisere, og det er spesielt merkbart hvordan filmmusikken kommer bedre frem i frontkanalene. Det forutsetter imidlertid at man jobber nøye med plassering, akustikk og equalizer for å unngå plagsomme ujevnheter i bassområdet.

 

Konklusjon

Testen levner ingen tvil, Alcons CRMS Compact er det mest potente hjemmekinosystemet vi noensinne har testet. De serverer oss filmlyd med enorm spennvidde: Fra saftig dynamikk og slagkraft i de tøffeste actionscenene, til en sart og delikat gjengivelse av selv de minste detaljer. En svært sjelden kombinasjon som vi vet mange entusiaster vil verdsette. Når vi tar frem mange superlativer i omtalen av dette systemet, må det likevel ses i sammenheng med den svært høye prisen. Når man blar opp i overkant av 180.000 kroner for et høyttalersystem skulle det bare mangle at lyden faller i smak! Alcons-systemet vinner nok ingen pris for «Beste kjøp» med det første, men oppleves likevel å holde det produsenten lover i form av lydkvalitet og yteevne. Derfor er CRMS Compact verdt en spesiell anbefaling til hardbarkede hjemmekinoentusiaster med penger på bok.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde