Den engelske høyttalerprodusenten Acoustic Energy, i fortsettelsen bare AE, startet i 1987 og slo snart navnet sitt fast med den meget kritikerroste modellen AE1. Den modellen har gjennomgått flere forvandlinger opp gjennom årene, men selges faktisk ennå, nå under navnet AE1 Classic. Min egen erfaring med AE er høyst begrenset, jeg hørte i tidenes morgen noen gulvmodeller med metallmembran (AE var meget tidlig ute med å benytte slike), men det eneste jeg egentlig husker er at de ikke var innspilte da jeg hørte på dem. Og høyttalerelement med metallmembran, ikke minst på den tiden, krever en hel del gymnastikk før de blir riktig lyttbare…
På Spotlight i Jönköping i år hadde den svenske agenten Audioactiv truet med å sette et par av den nye modellen Reference 1 i bagasjerommet mitt – du bør absolutt lytte til dem! Jeg fikk en kort prøvelytting på messen, og den lovet godt. Som sagt så gjort, høyttalerne ble med hjem. Så det var ikke uten en viss forventning jeg koblet inn AE Reference 1 – på sine skreddersydde stativer (ekstrautstyr, anbefales). Noen dagers løst spill for å varme de opp, så var det tid for lytteøkten.
Liten, men tung
AE Reference 1 er en fysisk ganske liten høyttaler (HxBxD) 310 x 190 x 280 mm, likevel veier den hele 10,5 kilo. Bassreflekskabinettet (port på baksiden) er konstruert med en sandwich av 7 mm MDF / 3 mm gummi av høy densitet / 5 mm MDF. Ikke rart at kabinettet føles dødt når man banker på det. Diskantelementet er en Vifa Ringradiator, et element som mange høyttalerprodusenter har forsøkt å temme, men hvor ikke alle har lykkes like bra. Når det fungerer – som her – er det et spesielt kvalifisert og vellydende element. En liten waveguide hjelper til å styre utstrålingen. Basselementet er langtslående, utstyrt med aluminiummembran og har også en dobbeltviklet talespole av aluminium. Delingsfilteret er av 2. ordning og delingsfrekvensen er ved 2 kHz. Følsomheten angis til 87 dB, så en litt strømsterk forsterker skader ikke. Alt virker spesielt velbygd!
Kropp, tyngde og oppløsning
Dette er en spennende høyttaler, det hører man direkte. Det første kriteriet sitter direkte – det er hyggelig å lytte. Her finnes både en fin kropp og tyngde paret med en oppløsning av karat. Det riktig lyser av kvalitet rundt lyden – eller låter kvalitet kanskje man burde si.
Det er ikke vanskelig å finne en plassering som fungerer. Den klarer fint å spille med pondus, selv stående et godt stykke ut i rommet, og luftigheten og utklingningen i diskanten forteller om en ringradiator som har blitt implementert på en aldeles fortreffelig måte.
Jeg spilte en gammel favoritt-CD, Body and Soul med Joe Jackson. Platen er spilt inn på et teater for å få mer livefølelse, og mye av det er også spilt inn ”som man gjorde før”, noe man kan høre på bra høyttalere.
Her høres det i høyeste grad, ambiens og rom fremstår på en for prislappen, meget fin måte og både anslag og utklingning av cymbalene er av høy klasse. Rommet er stort og veldefinert, tredimensjonaliteten aldeles utmerket og tonaliteten er både homogen og troverdig. Ingen dårlige karakterer…
Ok, kobler jeg inn mine referansehøyttalere åpner jeg døren på vidt gap til neste nivå i lydgjengivelse, men AE Reference 1 gjør en virkelig fortjenestefull jobb innen sin prismessige divisjon – og helt klart litt til.
Utmerket høyttaler
Det er jo de interessante apparatene vi skal lete opp for dere, eller hva? AE Reference 1 er en i sin prisklasse, meget spennende høyttaler. Den klarer seg overraskende bra selv sammenlignet med fullvoksne gulvhøyttalere i motsvarende liga, der den drar veksler på en del av de fordeler konseptet toveis stativhøyttalere per definisjon har.
Og om du trodde at metallmembran og ringradiator automatisk betyr en hard og litt ufølsom lyd så trodde du feil, noe AE Reference 1 beviser. En utmerket høyttaler.
En liten toveis høyttaler har en hel del fordeler. Dels sitter elementene ofte nær hverandre og gir dermed en illusjon av å være en punktkilde, dels kan ofte delingsfilteret gjøres relativt enkelt. Man unngår helt enkelt mange potensielle problemer som lett kommer med både tre- og fireveis høyttalere. At disse høyttalere nå oftere benevnes bokhyllehøyttalere er dessverre ikke så bra. De aller fleste små toveishøyttalere – om de nå ikke er spesielt konstruert for det – trives absolutt ikke med å bli plassert på noe annet enn stativ, og bør i stedet gjerne plasseres på samme måte som en gulvhøyttaler. Så man vinner egentlig ikke så mye i hvor mye plass en høyttaler skal ta i rommet, i stedet handler det kanskje mer om det visuelle inntrykket.Om man nå vil at det skal låte bra, altså…
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser