Når solen titter frem og temperaturen endelig stiger dirrer det i bena av lengsel etter å komme ut. Enten det er til sommerstedet eller om vi skal ut på reise med familien. Og vi vil jo også lytte på favorittmusikken selv om vi ikke er hjemme og har tilgang til stereoanlegget. For privat lytting er selvfølgelig et par hodetelefoner det beste valget. Men om man vil dele musikken kreves det en praktisk og transportabel høyttaler.
Det greieste synes vi er en batteridrevet høyttaler som man kobler trådløst til mobilen eller nettbrettet. Eller hvorfor ikke til den bærbare datamaskinen om man er på hotellrommet eller på hytta. Litt avkoblende klassisk musikk før man går og legger seg, cool jazz når man tar seg en drink eller partymusikk når man har bedt inn naboene.
Vi har testet høyttalere som vi synes oppfyller alle kravene. De er tilstrekkelig store for å få plass til høyttalerelement som kan gi en hyggelig lyd. Batterikapasiteten er tilstrekkelig god for at man skal kunne ha de med seg hele dagen uten å måtte lete etter en strømkontakt. De har ofte smarte funksjoner som høyttalertelefon, og noen kan til og med lade din mobiltelefon om batteriet overraskende har gått tomt. Og vi har gjort oss flid med å holde prislappen på et rimelig nivå.
Trådløs ordliste
- Bluetooth – En trådløs standard for å kommunisere på kortere avstand, vanligvis opp til 10 meter. En praktisk måte å koble sammen mobilen med trådløse hodetelefoner eller høyttalere.
- NFC – Near Field Communication. En enkel måte for å få apparater til å kunne kommunisere uten at man trenger gjøre noe annet enn å la berøre hverandre. For Bluetooth-enheter slippe du å søke eller taste inn kodeord. De fleste nyere smartmobiler unntatt iPhone støtter NFC.
- aptX – En komprimeringsstandard for trådløs lyd som gir bedre lydkvalitet enn vanlig Bluetooth. Begge lydkildene (mobilen) og mottakeren (høyttaleren) må støtte aptX. Mobiler som støtter dette er blant annet HTC One, Samsung Galaxy S og Sony Xperia Z Ultra.
Testkriterier
Vi satte strenge kriterier for hva som skulle kunne kalles reisehøyttalere. De skulle ikke være så små at de går ned i lommen, for da gir de ikke tilstrekkelig bra lyd. Men de skulle ikke være så store eller tunge at man tviler på å la dem få ta plass i vesken. Dessuten skulle de så klart ha batteridrift og kunne kobles til smartmobilen med Bluetooth. For å kunne utføre en rettferdig sammenligning satt vi dessuten et priskrav rundt 1.500 kroner. Det sorterer bort de dårligste høyttalerne, uten at det for den saks skyld blir urimelig dyrt.
Skal man ha med seg produktet må det tåle å bli skubbet rundt i en veske. Vi bedømte derfor byggekvalitet og stabilitet ekstra hardt. Brukervennligheten ble bedømt ut fra hvor lett det var å koble den til mobiltelefonen og om knapper og innstillinger var lette å forstå. Til slutt spilte vi et brett utvalg av musikk av bra teknisk kvalitet og bedømte lydkvaliteten. Totalkarakteren er en samlet vurdering som også tar hensyn til prisen.
Se testen på TV2 Hjelper Deg:
Sony SRS-X5
Eleganse og kraft
Med et stilfullt ytre, praktiske funksjoner og imponerende lyd er dette en vinner.
Harman Kardon Esquire
Imponerende og elegant
En kvalitetshøyttaler i påkostet materiale og med en lyd som er like elegant som utsiden.
Beats Pill 2.0
Fiffig, men svak
Elegant design og smarte funksjoner, men det virker som om doktoren har skrevet ut feil type piller.
Cambridge Minx Go
Prisverdt og vellydende
Utmerket lydkvalitet og god batteritid til en overkommelig pris gjør Minx til en favoritt.
LG NP3530
Teknikktung, men hermetisk
Tross mengder av finesser og den seneste teknikken når ikke lyden opp til samme nivå.
JBL Charge
Fulladet og spilleglad
Charge sørger ikke bare for musikken på utflukten, den holder dessuten mobilen oppladet.
Jabra Solemate
Smart og hyggelig
En robust og praktisk reisekamerat som gir en hyggelig lyd uten å ta for stor plass.