I en verden hvor TV-skjermene stadig blir slankere og mer stilrene, er det en uunngåelig konsekvens at lydkvaliteten lider. De innebygde høyttalerne låter sjelden særlig imponerende, og det er her lydplankene kommer inn som redningsmenn for TV-lyden.
I denne gruppetesten vil vi finne ut om seks lydplanker i den rimeligere enden kan tilby en lydopplevelse som rettferdiggjør deres plass i stua. Vi ønsker oss stor og klar filmlyd med tydelig stemmegjengivelse som bygger opp under handlingen. Og selvfølgelig bass som både høres og føles når det går hardt for seg på skjermen.
Ikke bare det: Lydplanken blir for mange det sentrale lydanlegget i stua, og derfor må den også kunne forventes å låte brukbar på musikk. Musikk i stereo er ikke lydplankenes sterkeste side, og for musikkelskerne anbefaler vi fortsatt et godt stereoanlegg. Men om mesteparten av tiden går til TV-titting, vil du sette pris på lydplankenes plassering av stemmer dønn i midten, mens lydeffektene føles som de svirrer rund deg. Noe et stereoanlegg ikke klarer.
En god lydplanke trenger ikke være kjempedyr
For mange er prisen en viktig faktor når de vurderer lydplanker, og vi har fokusert på lydplanker i prisklassen rundt fem-seks tusen kroner, med et par unntak over og under. Dette er et segment som tidligere har overrasket oss positivt, med flere modeller som gir imponerende lydkvalitet til en rimelig pris.
Minstekravet i denne prisklassen er at lydplankene skal være en klar forbedring av TV-lyd, med stort lydbilde og tydelige dialoger. De beste kan fylle rommet på en helt annen måte, med større lydtrykk og et langt bedre inntrykk av surroundlyd.
Hvem kan slå Sonos?
I denne testen har vi samlet fem lydplanker som utfordrer den populære Sonos Beam. Med noe forskjellige prispunkter og funksjoner vil vi vurdere hvordan de presterer i ulike scenarier. Vi vil også diskutere fordeler og ulemper av å inkludere en subwoofer og hvorfor Dolby Atmos-støtte kan være avgjørende for en overbevisende surroundopplevelse.
Hvorfor Dolby Atmos?
Dersom lydplanken støtter Dolby Atmos, er du et steg videre mot en god filmopplevelse. På sitt beste gir dette en fantastisk romfølelse, med både høyde og dybde i lydbildet. Med objekter som flyter i luften, fremfor å føles som de kommer ut av en høyttaler.
Noen lydplanker har egne høyttalere på toppen for å gjengi høydeinformasjonen i et Dolby Atmos-lydspor. Andre belager seg på kun prosessering. Dette kan funke greit, men vi har best erfaring med separate topphøyttalere. I denne testen er begge løsningene representert.
Med eller uten subwoofer?
Mange lydplanker har medfølgende, trådløs subwoofer. Denne tilfører mer tyngde og fundament – altså mer bass – og det kan være fristende å gå for en lydplanke hvor denne følger med til prisen. Men vær klar over at i denne prisklassen får du også kapable lydplanker uten subwoofer. Som står ganske så bra på egne bein, og som dessuten åpner opp for en helt annen verden om du kjøper en subwoofer ved siden av. Det blir dyrere, men fordelen er at budsjettet kan deles opp i puljer, og hvem liker vel ikke å kunne oppgradere og forbedre produktet over tid?
Mange lydplanker i den rimeligere enden er enkle, uten nettverkstilkobling. Skal du strømme musikk med dem, gjøres dette da fra mobilen med Bluetooth. Et kompromiss du slipper om du beveger deg opp i pris, rundt 8-10 000 kroner. Da vil du også få enda kraftigere lyd. Spørsmålet er om den økte prisen er verdt det for den gjennomsnittlige brukeren. Vi mener prisklassen vi her har lagt oss på, er fornuftig for veldig mange mennesker.
Philips TAB7908/10
Lydmessig opptur fra Philips
Denne nykommeren fra Philips leverer et stort lydbilde med saftig bass.
Yamaha SR-B40A
Skuffende flat lydopplevelse
Lydplanken Yamaha SR-B40A fikk testpanelet til å måpe! Dessverre var det ikke av beundring.
TCL P733W
Billig og blandet, men bedre enn ventet
TCL P733W har en svært rimelig prislapp. Likevel hevder den seg med overraskende brukbar ytelse.
Sonos Beam (Gen 2)
Fortsatt best i klassen
Vi har lenge ansett Sonos Beam som den beste kompakte lydplanken. Hvordan står Gen 2 seg mot nye konkurrenter?
Sony HT-A3000
Best uten bass?
Denne lydplanken fra Sony spiller utmerket på egen hånd - subwoofer kan derimot bli en kostbar oppgradering.
Samsung HW-Q610C
Fet filmlyd til en bra pris
Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.
Dere har ikke testet Creative sine topp modeller på Lydplanke de 2 kommer til å toppe hele testen på lyd. Og det er synd dere aldri har testet de. For de er veldig konkurransedyktig på lyd.
Som denne? https://www.lydogbilde.no/test/hoyttalere/creative-sxfi-carrier/