TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: SVS Prime Bookshelf

Tåler en trøkk

SVS er kjent for sine hjemmekinohøyttalere. Og disse høyttalerne trives nok også best i hjemmekinoen.

Av / 16.04.15 - 00:01
SVS Prime Bookshelf

Lyd & Bilde mener

  • SVS Prime Bookshelf har en heftig bassrespons til en kompakthøyttaler å være. Bassrytmene trøkker bra, og høyttaleren låter aldri hard selv ved ganske høyt lydnivå.
  • Vi ønsker oss luftigere overtoner. Instrumenter og sangstemmer låter litt dempet og mangler gnist og energi.

Prime-serien har arvet teknologi fra topplinjen Ultra, og det innebærer også høykvalitets elementer. Man har også jobbet hardt og lenge med delefilteret for å gi en optimal og sømløs overgang mellom diskantelementet og bassen, slik at det føles som om lyden kommer fra ett og samme element. Elementene er montert slik at de går i ett med frontplaten på kabinettet, for å redusere diffraksjon i lydbølgene som farer langs overflaten.

SVS-høyttalerne er midt på treet hva størrelse angår. De er større enn Canton, Elac og PSB, men mindre enn Klipsch og B&W, og burde kunne funke i en bokhylle. Men skumgummiputer til portene medfølger ikke, og vi anbefaler uansett stativer til disse. Grunnen er ganske enkel at det er såpass med bass i disse, at det fort blir for mye i en bokhylle. Til tross for navnet på modellen, altså.

 

Lydkvalitet

Bassgjengivelsen er meget rytmisk og energisk. Enten det er Daft Punk eller The Prodigy som står på menyen, pumper høyttalerne løs med mye energi i de nedre oktavene. Vel, så langt ned som man kan forvente av kompakthøyttalere. SVS går dypere enn PSB og er vesentlig mer slagkraftig enn Canton. I ren basspumpe er den nær på å utfordre B&W.

Synthesizeren på Emilie Nicolas’ «Grown Up» har veldig god fylde nederst i registeret, og stemmen til Emilie har også bra med brystklang. SVS har rett og slett god pondus fra mellomtonen og nedover.

Annonse

Oppover i de lysere tonene er det derimot ganske tilbakeholdent. Pingpong-aktige perkusjonslyder er ikke markante og krispe nok, og cymbaler og hi-hat mangler glans i toppen. Pianoet til Dan Wilson får ikke frem alle klangfargene, og kunne nesten like gjerne vært elektrisk som akustisk.

Den litt avrundede diskanten gjør også at lydbildet ikke er like stort og bredt som med PSB, Canton og B&W. Det er litt snevert.

 

Mer for film enn musikk

SVS Prime Bookshelf er en høyttaler med sprek bass og en varm og fyldig klangkarakter. Den gjengir rytmer bra og energisk, men samtidig låter overtonene litt vel dempet. Denne karakteristikken kan funke fint på film, ved at lydbildet blir feitet opp litt. Den låter heller ikke ubehagelig ved høyt lydnivå, da diskanten aldri skjærer. Men til musikk foretrekker vi litt mer raffinerte overtoner enn denne høyttaleren leverer.

Også i denne testen:

PSB Imagine XB

Sprut til tusen

Denne lille krabaten går fint inn i bokhylla, og varter opp med overraskende spreke toner.

Høyttalerne låter større enn de ser ut, med en frisk og rytmisk spillestil. Meget underholdende, med en bråte detaljer i lydbildet. Dessuten er de meget plasseringsvennlige.
Andre høyttalere i klassen har dypere bass, og det finnes de med en mykere og glattere spillestil.
Les hele testen

Canton Chrono 502.2

Silkelyd fra bokhylla

En av testens mest kompakte høyttalere låter silkeglatt og forførende.

Høyttalerne har en av de lekreste utførelsene vi har sett i sin klasse. I tillegg låter de både fint og oppløst, med spesielt luftige overtoner. Kompakte mål gjør de meget plasseringsvennlige.
Bassen er ikke den heftigste, og det mangler litt attakk også oppover i tonene.
Les hele testen

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Høyttalerne fra Klipsch er en ”skostørrelse” større enn de andre testdeltakerne, og kommer væpnet til tennene med kraftige horndiskanter og basselementer. Det kan man også høre!

Med stor og kraftfull lyd, og en høy følsomhet på hele 95 dB kan Klipsch-høyttalerne gi imponerende resultat selv med moderate, rimelige forsterkere.
Disse svære høyttalerne får ikke uten videre plass i noen bokhylle!
Les hele testen

Elac BS 73

Silkemyk vokal

Fra Elac kommer en liten høyttaler med sjarmerende stor og fyldig klang!

Nydelig åpen og varm klang preger disse høyttalerne, som aldri skjærer i ørene.
Bassen er litt mer forsiktig, og Elac har ikke like dynamisk og spretten lyd som de sprekeste konkurrentene i prisklassen.
Les hele testen

Bowers & Wilkins 685 S2

Gullstandarden

600-serien fra Bowers & Wilkins har i en årrekke vært målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. Den oppgraderte 685 S2 viser hvor lista skal ligge!

685 S2 preges av en detaljert mellomtone og finkornet diskant som slipper gjennom flere detaljer enn konkurrentene, og en velbalansert lydkarakter som egner seg bra til alle typer musikk
Når man prøver å gjøre alle til lags, kan det også låte litt kjedelig for enkelte. Det finnes andre testdeltakere med enda mer basstrykk, futt og fart.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat