Bose har lang erfaring med å lage lydplanker, og selv om ikke alle har vært like vellykket lydmessig, har man aldri kunnet ta dem på brukervennlighet. Men når Soundbar 700 koster 10.000 kroner uten subwoofer og ytterligere 9.000 om du skal ha med Bass Module 700, så holder det ikke at noe bare er enkelt i bruk. Bose ønsker å overbevise oss om at den nye lydplanken er verdt pengene og vel så det – også når det kommer til lydkvalitet.
Du finner bare én HDMI-kontakt på baksiden, men den er til gjengjeld eARC-kompatibel. Har du en TV med tilsvarende utgang, får du lyd – også høyoppløst – tilbake gjennom lydplanken via HDMI-kabelen. Dolby Atmos og DTS:X støttes ikke, men det betyr at du får Dolby TrueHD og DTS HD ut fra TV-en.
Lydplanken har både Google Assistant og støtte for AirPlay 2, så har du smarthjem med utgangspunkt i disse så vil du enkelt kunne forlenge systemet med Soundbar 700. Musikkstrømming skjer også enkelt via disse.
Brukervennlighet
Lydplanken settes enkelt opp med Bose Music-appen, og her kobler du også til subwooferen. Lydinnstillinger gjøres også i appen, men deretter kan du lett bruke den medfølgende fjernkontrollen. Som dessuten enkelt kan programmeres til å styre TV-en og andre komponenter. Det som er kult med fjernkontrollen er at knappene er gjemt under en svart plastfilm, og at kun de relevante knappene for valgt lyd- eller bildekilde lyser opp. Noe som gir god oversikt.
Lyden av Bose Soundbar 700
Idet man kobler til lydplanken, blir man tatt gjennom den automatiske romkorreksjonen AdaptIQ. Etter kalibrering låter det fint og sammenhengende, og subwooferen integreres fint. I vårt lydbehandlede testrom, som er mer dempet enn en typisk stue, mangler det litt energi i overtoneområdet synes jeg, det låter litt “grått”.
Det blir derimot noe ganske annet når jeg tar med meg lydplankene hjem og kobler opp Bose-planken i stua. Den hardere klangen fra rommet får frem mer av det øvre toneregisteret, og plutselig låter lydplanken mer balansert. Plutselig føler jeg at jeg forstår produktet bedre, for hjemme i egen stue er det både liv og røre. Lyden er sprek, det slår nesten gnister i bassområdet på filmenes spesialeffekter, og dialogene låter stort – nesten som på kino. Subwooferen gjør såpass mye ut av seg, at det blekner når man deaktiverer den. Jeg vil sterkt anbefale å kjøpe den sammen med Soundbar 700.
Lydplanken evner også å tegne opp et tredimensjonalt lydbilde, det nesten som å ha separate bakhøyttalere. Nesten.
Musikk i stereo gjengis med samme mengde energi, det er balansert og bra. Men 3D-effekten gjelder også her, og i stereo vil jeg gjerne skru den av. Det går ikke. En melding fra Bose bekrefter at teknologien Bose kaller PhaseGuide, som er en fasemanipulering gjort ved hjelp av flere høyttalerelementer og digitalprosessering, alltid er aktivert. Også med musikk i stereo. Derfor vil jeg si Soundbar 700 er glimrende på film, men bare ok på musikk. Jeg hadde samme ankepunkt på Sonos Beam.
Konklusjon
Bose Soundbar 700 låter imponerende i en vanlig stue, med flott dynamikk og tøff bass. Det er god sammenheng i lyden, og filmens dialoger er både store og klare. Man får også ganske godt inntrykk av surroundeffekter, selv om man ikke har bakhøyttalere. Du kan også kjøpe Surround Speakers 700 for å gjøre det komplett, men da snakker vi ytterligere nesten 6.000 kroner i tillegg, jeg er usikker på om det er verdt det.
Soundbar 700 har ikke fullt samme oppløsning i toneområdet som B&W Formation Bar, men er til gjengjeld mer underholdende på film. På musikk, derimot, savner vi oppløsningen – og dessuten muligheten for å skru av 3D-lydeffekten.
Også i denne testen:
LG SL10YG
Masse utstyr er ikke nok
Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.
Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass
Lydplanke i musikkens tjeneste
Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.
Bang & Olufsen Beosound Stage
Luksus for folk flest
Beosound Stage gir skikkelig premiumfølelse til overraskende hyggelig pris. Men den er ikke for alle.
Samsung HW-Q96R
Fortsatt best i prisklassen
Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.
Sennheiser Ambeo Soundbar
Verdens beste lydplanke
Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?