LG lager noen av de beste TV-ene verden har sett. Derimot har de ikke alltid vært like heldige i våre gruppetester innen lydprodukter. Er det nå det skal snu for koreaneren?
LG S95QR
Med S95QR kliner like greit LG til med en av de dyreste lydplankene vi har sett, i hvert fall når vi snakker alt-i-ett-pakker hvor både subwoofere og bakhøyttalere følger med i esken. Med hele 9.1.5 kanaler vil LG omsvøpe oss i et lydbilde, med maksimal nøyaktighet i de tre dimensjonene.
Lydplanken er stor og bred, men den veier ikke mye. Her er det mye luft! Det samme med subwoofer og bakhøyttalere, og det er i overkant mye plastfølelse her til å bære denne prislappen.
S95QR hare hele tre høydekanaler i selve lydplanken, hvor senterkanalen også har fått en tilhørende høydekanal. Siden denne kanalen ikke egentlig er del av verken Dolby Atmos– eller DTS:X-formatet, bruker LG ekstra lydprosessering (DSP) for å lage denne kanalen. Blant annet for å løfte dialogene opp fra under TV-en, slik at det høres ut som de kommer midt fra skjermen.
Også bakhøyttalerne har egne toppkanaler, slik at vi tilsammen har hele fem kanaler med høydeinformasjon. Ytterligere sju kanaler i lydplanken og to i bakhøyttalerne er på plass, til slutt har vi subwooferen man plasserer hvor man ønsker i rommet.
LG har en såkalt TV Sound Mode Share, som gjør at lydplanken kan utvides med høyttalerne fra en nyere LG-TV. Det vil kunne gi et enda litt større lydbilde.
Romkalibrering
LG hevder deres lydplanke bruker kunstig intelligens for kalibrering av rommet. Med internmikrofon og teknologi for såkalt rombevissthet analyseres rommet lydplanken står i, slik at lyden tilpasses best mulig.
Det sendes ut spesielle «ploppelyder» gjennom alle høyttalerne, deretter kommer noe som høres ut som en haug med gjøkur! Dette er ulikt andre kalibreringslyder vi har hørt, men her er det selvsagt en plan bak. Det funker i hvert fall!
Tilkobling
Å koble til dette systemet er meget enkelt. Det er bare å bruke Google Home-appen på din telefon, og koble lydplanken til nettverket. De trådløse bakhøyttalerne og subwooferen kobles automatisk til lydplanken.
Siden lydplanken har både Chromecast og AirPlay innebygd i tillegg til Spotify Connect, støttes det aller meste av musikktjenester. Skal du ha Dolby Atmos fra Tidal, må du likevel koble lydplanken til TV-en med HDMI eARC.
Lydkvaliteten
Formula 1: Drive to Survive på Netflix er en virkelig god dokumentar, som bare vokser når den får et skikkelig lydbilde. Når bilene fyker rundt på banen, lever man seg enda bedre inn om man i tillegg får til surroundlyden. Og LG klarer dette bedre enn Bluesound. Vi opplever et holografisk lydbilde, med en fin boble rundt oss. Den ekstra høydekanalen i front løfter dialogene i høyden. Alt fint så langt.
Men stemmer låter skarpt, spesielt s-lyder biter godt tak i øret. Subwooferen følger ikke bra nok opp til å skape den nødvendige fylden i bunnregisteret. Den mangler energi i bunnen, og den er heller ikke lineær nok.
– Hva er denne knitringen fra subwooferen? spør Geir.
– Her er det noe rart, bekrefter Audun.
På begynnelsen av Intet nytt fra Vestfronten hører man skuddsalver i det fjerne, mens det rasler stille gjennom trærne i skogen. Dette er en meget stemningsskapende scene, men fra vårt testeksemplar hører man lavmælt, pulserende knitring fra subwooferen. Som om den ikke vet om den skal være av eller på.
Om det er en noise gate i arbeid, eller mangel på skikkelig dithering av signalet vet vi ikke, men det later til at når lyden er nesten stille, så sliter anlegget med å vite om det skal lage lyd eller ikke. Det ender opp med knitring. Dette er kun hørbart i lavmælte scener, problemet er at det er en hel del av dem gjennom en film eller serieepisode.
Knitringen melder seg ikke i samme grad på musikk, og spesielt ikke popmusikk som i mye mindre grad har disse veldig stille partiene. Likevel synes vi det hele låter for flatt. Det er litt for hardt og lite oppløst i toppen, mens bassen er rimelig tam. Dette er ikke det vi forventer av en lydplanke til 25.000 kroner.
Konklusjon
LGs aller dyreste og heftigste lydplanke heter S95QR og har en hel bråte kanaler for å gjenskape et holografisk og stort lydbilde. Den biten funker bra, vi blir omringet av lyd både rundt og over oss.
Dessverre mangler det oppløsning i toppregisteret, og vi savner luft og realisme i det vi hører. Subwooferen mangler både kraft og tonalitet i forhold til andre subwoofere i denne klassen, og også det generelle kvalitetsinntrykket virker å være fra en lavere prisklasse.
Dette er rett og slett ikke godt nok til 25.000 kroner.
Også i denne testen:
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub
Overbeviser uten bakhøyttalere
Sennheiser hevder deres Ambeo Soundbar Plus ikke trenger bakhøyttalere for å omringe deg med lyd. Og det stemmer, faktisk.
JBL Bar 1300
Knallbra kinolyd til prisen
JBL Bar 1300 er den billigste lydplanken i testen, men det stopper den ikke fra å levere særdeles potent og hardtslående hjemmekino-lyd.
Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i
God lyd, med begrensninger
Bluesound lager alltid vellydende produkter. Men med systemet rundt Pulse Soundbar+ savner vi noe viktig.
Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5
Surroundlyd fra øverste hylle
Denne potente pakkeløsningen fra Sony fungerer glimrende til både filmlyd og musikk.
Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)
Endelig, Sonos!
Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser