TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Bar 1300

Knallbra kinolyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste lydplanken i testen, men det stopper den ikke fra å levere særdeles potent og hardtslående hjemmekino-lyd.

Av / 28.03.23 - 09:00
JBL Bar 1300

Lyd & Bilde mener

  • JBL server et stort og dynamisk lydbilde med heftig dypbass og overbevisende surroundeffekt. Pluss for gode tilkoblingsmuligheter og helt trådløse bakhøyttalere.
  • Avhengig av om bakhøyttalerne er plugget i eller ei, kan lydplanken bli relativt plasskrevende.

Bar 1300 er den hittil største og mest avanserte lydplanken fra JBL. Den amerikanske høyttalerprodusenten er et av lydverdenens mest ikoniske merkenavn, med tette assosiasjoner til profesjonell konsert- og kinolyd.

Vi har tidligere latt oss imponere av hva JBL har klart å skvise ut av rimelige modeller som testvinneren Bar 500, derfor er det spennende å høre hva de klarer med betydelig mer ressurser!

JBL Bar 1300 1

JBL Bar 1300

Toppmodellen i JBL-sortimentet er så visst ingen småkar: med sine 134 centimeter er den faktisk enda større enn Sony! Bar 1300 er utstyrt med hele 15 høyttalerelementer i en såkalt 11.1.4 konfigurasjon. Med på laget har den også en voksen subwoofer med titommers basselement i bassrefleks-kabinett.

Annonse

Det store “partytrikset” til denne modellen er imidlertid de avtakbare trådløse bakhøyttalerne. Disse sitter plugget inn på hver sin side av lydplanken, og kan enkelt kobles av magnetfestene og plasseres bak i rommet når du ønsker fullverdig surroundlyd.

Bakhøyttalerne er batteridrevne, og lades hver gang de er “dokket” i lydplanken. Men de kan også være plugget inn kontinuerlig, med strøm fra hver sin USB-C-lader om ønskelig. Høyttalerne har også egen Bluetooth-tilkobling, slik at du kan bruke dem som frittstående høyttalere i tillegg.

Lydplanken er enkel å sette opp ved hjelp av JBLs egen app. Her er også romkorreksjon som aktiveres ved hjelp av innebygde mikrofoner i bakhøyttalerne. Ved å plassere disse i lytteposisjon gjøres det målinger av romklangen, korrigering av frekvensgang og forsinkelse. En tegnrute på fronten gir status på innganger og lydmodus.

Tilkoblingsmulighetene er svært gode, med hele tre HDMI-innganger for eksterne A/V kilder. Dessverre er det ingen støtte for 4K/120Hz «passthrough», så eventuelle spillkonsoller bør kobles direkte til TV-en.

458397-JBL_BAR_1300_GROUP_FRONT_38844_x1 (1)-2e7af4-original-1671624599 458394-JBL_BAR_1300_BAR_AND_SATELLITES_TOP_DOWN_38937_x2 (1)-2c7670-original-1671624523
<
>
Designmessig ligner Bar 1300 på sine lillebrødre, med en nokså enkel innpakning i grå plast. Her er nok ressursene først og fremst brukt på innmaten snarere enn kosmetikk. (Foto: JBL)

Lydkvalitet

Vi startet lyttingen med bakhøyttalerne plugget inn foran, og surroundlyden låter faktisk ganske imponerende allerede da. JBL tegner opp et stort og bredt lydbilde som går langt utover størrelsen på TV-skjermen vår. Vi hører ikke nødvendigvis lydeffekter bakfra, men de er godt spredt ut til siden.

Samtidig er dialogen godt sentrert med en tydelig talegjengivelse. Stemmene er både fyldige, krispe og klare, og trekker oss umiddelbart inn i handlingen.

  • Det er veldig bra med krutt og autoritet her, uttrykker Geir entusiastisk, og Audun nikker enig: – Dialogene kommer skikkelig ut, vi trenger ikke be dem gjenta noe, for å si det sånn!

Det er imidlertid når vi plasserer surroundhøyttalerne bak i rommet, at «lydboblen» virkelig lukker seg. JBL-høyttalerne har klare og distinkte høydeeffekter, hvor vi tydelig kan fornemme lydobjektene bevege seg – enten det er diffuse bakgrunnslyder, eller en blodtrimmet F1-bil som hviner forbi.

Subwooferen i JBL-systemet er også en real tøffing. Stram og presis, samtidig som den er i stand til å gi noen heftige drønn når lydsporet krever det. Dypbassen fra orgelmusikk får gulv og vegger til å skjelve, og artillerinedslagene på Intet nytt fra Vestfronten sender en trykkbølge gjennom rommet!

Sammenlignet med Sony og Sonos sine silkemyke toner, har JBL en mer fremadlent og «rocka» spillestil. Det er litt mer energi i overtonene her, som gjør at detaljene kommer opp og frem. Det hører man også tydelig på musikkgjengivelsen, som er åpen, engasjerende og rytmisk presis.

På Atmos-innspillingen Tuvayhun fra 2L, kan vi imidlertid høre at både Sonos og Sony-oppsettet har en enda større og mer overbevisende 3D-boble, godt hjulpet av de litt kraftigere bakhøyttalerne. Sonos og Sony har også en anelse mykere og luftigere, mer finkornet diskant enn JBL. Men forskjellen er faktisk ikke kjempestor, og tatt i betraktning at hele JBL-pakka koster bare halvparten (!), er det ingen tvil om at Bar 1300 leverer mye for pengene.

 

Konklusjon

JBL Bar 1300 kommer tettpakket med så mange høyttalerelementer at det er lett å komme ut av tellingen. Det store spørsmålet er naturligvis om dette kan omsettes til god lyd – og det kan det! JBL-lydplanken leverer et stort og overbevisende surround-lydbilde, med god diksjon og tydelige høydeeffekter. Bassen er også godt ivaretatt med en subwoofer som kan spille både høyt og dypt. Bonusen er de avtakbare bakhøyttalerne som kan plugges inn og ut ved behov, uten å stresse med ledninger. Et meget bra kjøp!

 

Karakter
JBL Bar 1300
High End

Også i denne testen:

LG S95QR

Prøv igjen, LG

Den ser meget heftig ut på papiret. Men LG S95QR faller igjennom når det teller som mest.

Omringende surroundlyd, også i høyden. Enkelt å bruke. Romkorreksjon.
Lyden mangler oppløsning, spesielt i diskanten. Pulserende støy fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrollert nok, og man hører tydelig hvor den står plassert.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uten bakhøyttalere

Sennheiser hevder deres Ambeo Soundbar Plus ikke trenger bakhøyttalere for å omringe deg med lyd. Og det stemmer, faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbilde, selv uten bakhøyttalere. Klar, åpen og dynamisk lyd. Automatisk romkalibrering.
Litt tam subwoofer. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere.
Les hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrensninger

Bluesound lager alltid vellydende produkter. Men med systemet rundt Pulse Soundbar+ savner vi noe viktig.

Veldig naturlig og fin lyd. Dialogene i mellomtonen låter glimrende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krutt, bakhøyttalerne er vanskelig å synkronisere riktig i tid i forhold til resten. Uten topphøyttalere er det veldig begrenset med Dolby Atmos-effekt. Ingen romkalibrering.
Les hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylle

Denne potente pakkeløsningen fra Sony fungerer glimrende til både filmlyd og musikk.

Sony leverer et stort og luftig surround-lydbilde med klar stemmegjengivelse. Høyttalerne kan spille høyt og rent med en saftig dynamikk i bassen.
Prisen er høy, og den brede lydplanken krever sin plass.
Les hele testen

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Sonos-oppsettet omringer oss med tettpakket og detaljert surroundlyd. Bakhøyttalerne skaper et massivt surround-lydbilde som henger bra sammen med lydplanke og sub.
Med kraftige bakhøyttalere blir prislappen høy, og lydplanken mangler støtte for lydformatet DTS:X.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat