TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sonos Beam (Gen 2)

Nesten uovervinnelig

Forspranget er kanskje mindre enn noensinne, men etter tre år på markedet ligger Sonos Beam (Gen 2) fortsatt foran sine konkurrenter.

Av / 30.09.24 - 09:00
Sonos Beam (Gen 2)

Lyd & Bilde mener

  • Klar, naturlig lyd. Dolby Atmos gir økt inntrykk av storhet. Fordelene av Sonos' multiromssystem. Kan bygges ut med trådløse bakhøyttalere og subwoofer.
  • Mangler litt kraft helt på egenhånd. Selv med den minste trådløse subwooferen blir prisøkningen solid. Mangler dedikerte topphøyttalere for Atmos.

Beam (Gen 2) er den mellomste lydplanken fra Sonos, med Arc på toppen og den rimeligere Ray i bunnen. Men siden Ray verken har Dolby Atmos eller engang noen HDMI-tilkobling, så er det Beam som er lydplanken vi mener man bør vurdere derfra. Hvis du da ikke er villig til å doble innsatsen for Arc.

Beam støtter høyoppløst lyd via eARC, og selv om den ikke har fysiske topphøyttalere, dekoder den Dolby Atmos og formidler både topp- og sidekanalene gjennom de samme sidekanalene. DSP-en utfører digitale tryllerier for at man skal få illusjonen av lyd fra oven, men akkurat den biten fungerer bare sånn passe. Og kun etter man har iverksatt TruePlay, som er Sonos’ romkorreksjonsteknologi. Da trenger du en iPhone, siden Sonos er avhengig av dennes mikrofon for å fungere. Android-brukere må derfor få lånt seg en iPhone for anledningen.

Sonos Beam Gen2(2) GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Brukervennlighet

Beam kan spille i familie med hvilke som helst andre Sonos-komponenter, som alle samles i samme appen. Her får du også tilgang på et bredt utvalg musikk- og lydboktjenester, for en brukervennlig opplevelse.

Har du et par Sonos Ace hodetelefoner, kan disse dessuten pares med Beam, slik at når du hører musikk gjennom lydplanken og deretter tar på deg hodetelefonene, byttes lyden automatisk til hodetelefonene.

Sonos Beam (Gen 2) 1
Sonos Beam (Gen 2) låter enda bedre med Sub Mini. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Sonos Beam (Gen. 2)

Før TruePlay aktiveres låter Beam fyldig og balansert, men surroundeffekten er begrenset, og avhengig av underlaget låter mellomtonen noe farget. Dette blir verre om den står på en IKEA-hylle, enn på en mer robust TV-benk. Med TruePlay aktivert fjernes fargingen, og faseresponsen mellom høyttalerelementene blir såpass forbedret at surroundlyden straks oppfattes som mye mer omsluttende. Til en viss grad føler man også Atmos-effektene fra oven, selv om storebror Arc med separate topphøyttalere gjør en vesentlig mer overbevisende jobb.

Annonse

Bassgjengivelsen er meget habil for størrelsen, og selv uten subwoofer har Beam en bedre bassgjengivelse enn de fleste. Selv om den nødvendigvis verken er like stor, dyp eller kraftig hos Beam.

Les også Godt samspill – men mangler noe viktig Sonos' billigste lydplanke klarer seg ikke spesielt bra på egenhånd. Men hva når den får hjelp av subwooferen Sub Mini?

Den tonale helheten til Sonos er best i klassen, spør du oss. Film og TV-serier gjengis med åpne og naturlige dialoger, med god sammenheng i musikksporet. På musikk i stereo står stemmer klart ut, omringet av et sjenerøst lydbilde.

Selv om du aldri skulle finne på å kjøpe en subwoofer, står Beam seg godt alene. Vi vil likevel anbefale å pare den med Sub Mini, da kommer bunnoktavene og lyden får mye bedre fundament. Dynamikken blir bedre, og alt blir mer engasjerende. Totalbudsjettet dobles, men vi mener det er verdt det. Om du kjøper Beam, så håper vi derfor det er fordi du har planer om å oppgradere med mer bass etter hvert. Men heller en Beam uten sub, enn andre lydplanker til prisen med svært middelmådig subwoofer.

Sonos Beam Gen2 closeup GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sonos Beam (Gen 2) gir en brukervennlig og god opplevelse, med en god surroundeffekt – spesielt om du velger å aktivere TruePlay.

Beam leverer en overbevisende lydopplevelse med klare og fine dialoger, bra med luft i diskanten og en god og balansert bass. Selv uten subwoofer. På et senere tidspunkt kan du velge å pare den med en Sub Mini, for en enda bedre og større opplevelse, men selv inntil da vil du kunne kose deg glugg med Sonos Beam.

Konkurrentene begynner riktignok å komme tett på, og vi savner dedikerte topphøyttalere for Atmos til denne prisen. Beam beholder likevel sekseren fra tidligere tester med et skrik, siden den fortsatt tross alt er best i klassen.

Karakter
Sonos Beam (Gen 2)
Basic

Også i denne testen:

Philips TAB6309/10

Slank surround-duo fra Philips

Fra Philips kommer en superkompakt lydplanke og liten subwoofer med overraskende stor lyd.

Philips TAB6309 er liten av størrelse, men kvitterer med et overraskende stort lydbilde og fyldig bass.
Det maksimale lydtrykket er naturlig nok noe begrenset, og bassen går ikke superdypt. Derfor blir dette et oppsett mest egnet for mindre rom og TV-skjermer.
Les hele testen

Samsung HW-B660D

Glimrende filmlyd til fornuftig pris

Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.

Samsung HW-B660D leverer et stort og overbevisende lydbilde med masse detaljer og høy underholdningsfaktor.
Samsung-planken har ikke like overbevisende surroundlyd som de aller beste, og må klare seg uten innebygd Wi-Fi.
Les hele testen

Denon DHT-S218

Godt budsjettvalg fra Denon

Denon DHT-S218 overrasker med god lyd i et kompakt format.

God og klar dialog. Imponerende bass til størrelsen. Enkel å sette opp og bruke. Konkurransedyktig pris.
Mangler Wi-Fi og strømmetjenester. Begrenset stereobilde. Vanskelig å lese indikatorer. Litt anstrengt ved høyt volum.
Les hele testen

Creative SoundBlasterX Katana V2X

Til gamere som ikke ønsker headset

Creative Katana V2X er en billig lydplanke med slank subwoofer, for deg med liten stue eller oppholdsrom. Den er egentlig ment for gaming, men gjør også jobben på film.

Fyldig lyd, bedre enn et par billige PC-høyttalere. Subwooferen hekter seg godt til lydplanken lydmessig. Tøffere lyd enn fra TV. Tydelig display.
Mangler luft i toppen, ulne dialoger, og musikk engasjerer ikke skikkelig. Ingen støtte for DTS eller immersive-formater som Dolby Atmos.
Les hele testen

JBL Bar 300

Slank fornøyelse fra JBL

Bar 300 leverer et stort og imponerende bredt, lydbilde, men vi vet at JBL kan lage enda fetere lyd enn dette.

JBL Bar 300 gir et imponerende bredt lydbilde med god surroundfølelse og tydelig stemmegjengivelse. samtidig som dialogene er krispe og klare.
Bar 300 må klare seg uten medfølgende subwoofer, og har ikke all verdens bass på egen hånd. Det maksimale lydtrykket er dessuten noe begrenset.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde