TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: 5 trådløse høyttalere

Like enkelt – bare bedre

I en trådløs verden er det lett å gå seg bort i énboksløsningene. Men det er like enkelt med to høyttalere – og gir mye bedre lyd.

Av / 14.06.18 - 15:11
5 trådløse høyttalere

Budsjettvennlige bokhyllehøyttalere har gått fra å selge som varmt hvetebrød, til å bli en skygge av seg selv. Det til tross for at de kanskje aldri har gitt bedre lyd for pengene enn akkurat nå. I stedet vil folk ha det trådløst, med mobilen som lydkilde.

Av samme grunn har énboksløsninger blitt populære. Både rimelige Bluetooth-høyttalere, men også multiromshøyttalere hvor Sonos troner, med skarp konkurranse fra Heos, Bluesound m.fl.

Men ønsker du den aller beste lyden, så er det ikke nok med én høyttaler. To er nemlig mye mer enn det dobbelte av én i denne sammenhengen, fordi lydbildet plutselig utfolder seg i tomrommet mellom høyttalerne. Og et skikkelig stereoperspektiv er uvurderlig når man skal leve seg inn i musikken.

Stereohøyttalere med Bluetooth

En god løsning er å koble et par gode bokhyllehøyttalere til en forsterker som mottar lyden trådløst fra mobilen. Men enda mer praktisk er å bygge den trådløse mottakeren og forsterkningen inn i selve høyttalerne. Og det er slike høyttalere vi tar for oss denne gangen. Alle har fjernkontroll, så du kan styre dem rett fra sofaen.

Annonse

Alle høyttalerne i denne testen har i tillegg analog lydinngang, mange har platespillerinngang, og alle har optisk digitalinngang. Kobler du TV-en inn der vil du få hakeslepp over mye bedre lyd fra flatskjermen! For mange kan dette være en bedre løsning enn en lydplanke, fordi man får fyldig lyd uten behov for subwoofer. De beste har dessuten en vanvittig mye bedre formidling av musikk, enn noen lydplanke vi hittil har hørt.

Fem tusen kroner

Vi har lett blant høyttalere rundt det magiske 5.000-kronersmerket, og i dette prissjiktet er det gjerne gjort et kompromiss ved at all elektronikk er plassert i den ene høyttaleren, som videre er forbundet den andre med en helt vanlig høyttalerkabel. Dette gjelder alle høyttalerne i denne testen.

Vi har funnet fem spennende kandidater. Klipsch har utvidet sin aktive høyttalerserie, og en av våre store favoritter R-15PM har fått en lillebror. R-14PM er meget kompakt og går rett inn i de fleste bokhyller. Så har vi System Audio Saxo 3 Active, som overtar for Saxo 1 Active – også den en tidligere favoritt i klassen. Triangle er en anerkjent fransk høyttalerprodusent, og vi er spent på hvordan Elara LN01A hevder seg.

Outsiderne denne gangen er Argon Alto 5 Active og Ruark MR1 MK2. Argon fordi det koster halvparten av de dyreste og dermed er det desidert billigste høyttalerparet. Ruark fordi det er det absolutt minste høyttalerparet. Mon tro om fysikken kan gi noen lydmessige utfordringer?

Slik testet vi

Alle høyttalerne har flere ulike innganger, både med og uten kabel. Vi har her vektlagt ytelsen som trådløse høyttalere, og brukt Bluetooth. Dette fordi vi tror dette er hva majoriteten vil bruke mesteparten av tiden. Lydkilden var iPhone X med musikkappen Tidal, som tilbyr musikk i CD-kvalitet.

Klipsch R-14PM

Liten kruttønne

Det er ikke størrelsen det kommer an på: Disse dynamiske smårollingene fra Klipsch slår knockout på de større utfordrerne!

Klipsch-høyttalerne tegner opp et massivt, deilig og detaljert lydbilde
Billig kabinettfinish. Vil du ha skikkelig dypbass, må du pare den med en separat subwoofer.
Les hele testen

SA saxo 3 active

Låter fint, men …

SA har finjustert sin Saxo-serie, og Saxo 3 Active har fått platespillerinngang.

Bassen er overraskende fyldig og varm, og høyttalerne låter aldri skarpt eller pågående.
Låter mer forsiktig og bakpå enn vi er vant til fra SA, som normalt lager meget energiske og dynamiske høyttalere.
Les hele testen

Argon Alto 5 Active

Et kupp til prisen

Testens billigste høyttalere er slett ikke noe å kimse av. Argon Active 5 spiller faktisk imponerende bra!

Argon-høyttalerne har en tydelig, luftig og fyldig lyd, som absolutt kan måle seg med langt dyrere konkurrenter.
Høyttalerkabel må kjøpes separat.
Les hele testen

Ruark MR1 Mk2

Smekker sjarmør

Ruark-høyttalerne er både små og anvendelige, men kommer til kort på det viktigste.

Lekker design og tillitvekkende kvalitet med god brukervennlighet, relativt fyldig og varm lyd, størrelsen tatt i betraktning.
Ingen USB- eller platespillerinngang, litt grå lyd og blodfattig dynamikk med begrenset evne til på engasjere.
Les hele testen

Triangle Elara LN01A

Livlig og praktisk

Triangles trådløse høyttaler er et velkonstruert og anvendelig alternativ i prisklassen.

Kompakt og vellydende allroundhøyttaler med mange tilkoblinger og god brukervennlighet.
Ingen USB-inngang, kjip fjernkontroll og relativt høy pris.
Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat