Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: 5 premium lydplanker med Dolby Atmos

Når TV-lyden ikke duger

Her er de nyeste og beste lydplankene akkurat nå, for deg som er opptatt av god lydkvalitet! Spesielt to modeller utmerker seg.

Skrevet av / 27.06.24 - 08:00
5 premium lydplanker med Dolby Atmos
Audun Hage

Produkter i denne test

Hvis du er blant dem som er skuffet over lyden i din nye TV, skal du vite at du ikke er alene. Faktum er at de innebygde TV-høyttalerne låter ganske begredelig i de fleste tilfeller!

Lydkvaliteten ender altfor ofte med å bli taperen, når TV-produsentene skal putte avansert bildeteknikk inn i en syltynn skjerm. For å unngå slapp og blodfattig lyd trengs det kunstig åndedrett. I form av en eksterne høyttalere.

En lydplanke er den enkleste veien til bedre TV-lyd, men disse kommer i mange ulike fasonger, størrelser og prisklasser. Derfor gjelder det å velge riktig verktøy til jobben!

Du velger ikke en bitteliten «flis» til en fullblods storskjerm, og likeledes kan det bli overdrevent med en lydplanke bred som en låvedør, om ikke TV-skjermen og situasjonen krever det. Det gjelder å velge en lydplanke som står i stil med TV-en, både størrelses- og ytelsesmessig.

Foto / illustrasjon: Samsung

Premium-segmentet

Lydplanker er et hurtig voksende segment, og denne gangen tar vi for oss et bredt felt av ferske lydplanker i premium-klassen. Dette er modellene for deg som stiller litt høyere krav til både lydkvalitet, design og brukeropplevelse. Du har allerede valgt en TV med førsteklasses bildekvalitet, og vil ha lyden som matcher.

Det er ikke uvanlig at TV-produsentene tilbyr lydplanker som passer spesielt godt til deres egne skjermer, både visuelt og funksjonelt. Men også de uavhengige høyttalerprodusentene har mye å tilby i dette stadig voksende segmentet.

Lydplankene i premiumklassen rundt 8-10.000 kroner har gjerne høyere kvalitet på høyttalerelementene, flere kanaler, mer forsterkerkraft – i tillegg til mer avansert prosessering, som kan gi en mer helstøpt surround-opplevelse.

Det er fortsatt et stykke opp til lydplankene i high-end klassen, som er enda mer kompromissløse med tanke på størrelse, lydtrykk, antall høyttalerelementer og ikke minst pris. Men premium-plankene er ofte nesten like gode, uten å etterlate et like stort krater i lommeboka.

lydplanker felles
Fem lydplanker – én vinner. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gruppetest av premium lydplanker

Lydplankene i denne klassen har mye til felles, men de er også ganske forskjellige. Noen modeller kommer med matchende subwoofer og bakhøyttalere i en komplett pakke. Andre hevder at de klarer seg utmerket på egen hånd, uten ekstra høyttalere – men gir deg muligheten til å oppgradere, om du ønsker. Derfor endte vi opp med et ganske bredt spekter av lydplanker i denne runden.

Alle lydplankene i testen har til felles at subwoofer enten følger med, eller kan kjøpes løst. Og siden bass er en viktig del av lydopplevelsen, anbefaler vi alltid å pare lydplanken med en sub. Og om du ikke ønsker subwoofer med én gang, er det veldig kjekt å kunne oppgradere på senere tidspunkt.

Hvis du i tillegg har rom for bakhøyttalere, er dette absolutt å anbefale, da det som regel gir en markant forbedring i surroundeffekt og filmopplevelse. Vi har derfor satt som krav at de lydplankene hvor dette ikke følger med i esken, skal ha mulighet til å oppgradere hvis og når man ønsker.

lydplanker subwoofere
En subwoofer gir mye større og bedre bass. Foto: Geir Gråbein Nordby

Støtte for Dolby Atmos har vi satt som et krav, ettersom dette på sitt beste gir en fantastisk romfølelse, med både høyde og dybde i lydbildet. Noen lydplanker støtter også DTS:X, som er et nært identisk – men ikke kompatibelt – lydformat.

Hvilken lydplanke i premium-klassen gir aller best lyd, og hvilken er det beste kjøpet? Det er tid for å snurre film!

 

 

 

 

 

 

 

Produkter i denne test

Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Søt musikk fra Klipsch og Onkyo

Den nye Flexus-serien med lydplanker viser lovende takter: Flexus Core 200 egner seg godt til både film og musikk.

Klipsch Flexus Core 200 lager et bredt og detaljert lydbilde med imponerende fyldig bass – både med og uten subwoofer.
Surroundeffekten er ikke like imponerende, og inviterer til å supplere med separate bakhøyttalere.
Les hele testen

Samsung HW-Q810D

Blant de beste i klassen

Konkurrentene får det tøft mot Samsungs kinomaskinist: HW-Q810D leverer imponerende og overbevisende surroundlyd – selv uten bakhøyttalere.

Samsung HW-Q810D leverer et stort og overbevisende lydbilde med imponerende realisme og 3D-effekt. Pluss for god surroundlyd uten bakhøyttalere.
Den lille tegnruten gjør det litt vanskelig å lese status-informasjon.
Les hele testen

Bose Smart Soundbar 600 og Bose Bass Module 500

Kompakt og enkel

Bose Smart Soundbar 600 lover sammen med subwooferen Bose Bass Module 500 stor lyd i et lite format. Er den alt den lover?

Kompakt og elegant design, klar og detaljert lyd. Enkelt oppsett og brukervennlig app.
Begrenset bass fra den lille subwooferen, og den lille lydplanken gir bare ok surroundeffekt.
Les hele testen

Polk Audio Magnifi Max AX SR

Overbevisende surroundlyd

Polk Audio Magnifi AX SR gir en god hjemmekinoopplevelse med inkluderte bakhøyttalere og en kraftig trådløs subwoofer. Men den gjør ikke alt like bra.

Imponerende surroundlyd med inkluderte bakhøyttalere. Kraftig og fyldig bass. Enkelt oppsett og integrasjon.
Bassen er noe svulstig, og integrering mellom bass og mellomtone er ikke helt sømløs. Funker slettes ikke like godt uten bakhøyttalerne.
Les hele testen

JBL Bar 800

Stor lyd i et fleksibelt format

JBL Bar 800 leverer en imponerende lydopplevelse med kraftig bass, avtakbare bakhøyttalere og enkelt oppsett.

Kraftig og fyldig bass. Fleksible, avtakbare bakhøyttalere. Stort og dypt lydbilde. Autokalibrering av høyttalerne.
Bassen kan virke "entonet" på musikk. Litt slanke dialoger. Støtter ikke DTS.
Les hele testen

4 hendelser på “5 premium lydplanker med Dolby Atmos”

  1. Er dette premium? De virker litt billige og enkle til å kalles Premium. Nakamichi Dragon er mer Premium enn dette. Det hadde vært artig om dere testet den.

    1. Audun Hage

      Hei Espen

      Premium-segmentet av lydplanker er ganske bredt, men med Nakamichi Dragon er vi nok over i high-end klassen($$$)! Enig i at det hadde vært spennende å teste denne, hvis vi klarer å få tak i den … Mvh Audun

  2. Odd-Kristian Lund

    Hei, hvorfor er ikke Sonos Arc med i denne testen, er vel hakket bedre enn se andre her og koster ikke mye mer….?

    1. Audun Hage

      Hei Odd-Kristian

      I denne gruppetesten har vi lagt vekt på at det skal være med subwoofer, da den har mye å si for den totale lydopplevelsen. Sonos Arc er absolutt en bra lydplanke det også, men den trenger en sub for å henge med de beste plankene i denne testen. Og den blir vesentlig dyrere når man legger til en trådløs sub som Sonos Sub eller Sub Mini. Så den er strengt tatt en klasse opp i pris, men helt klart et bra alternativ for den som vil ta seg råd til det, eller eventuelt bygge anlegget over tid. Mvh Audun

      https://www.lydogbilde.no/test/hoyttalere/6-high-end-lydplanker-2/sonos-arc-era-300-subgen-3/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Scroll to Top