Ikke alle vet det, men Yamaha var i 2005 aller først ute med en lydplanke som simulerte 5.1 surroundlyd, i form av YSP-1. Den hadde 40 individuelle høyttalerelementer, hver drevet av sin egen forsterker og en DSP som sydde det hele sammen.
Selv om de ikke alltid har hevdet seg i toppen, har de hele tiden vært å regne med, når det kommer til å skape en 3D-effekt ut av en enkelt høyttaler. Og med True X-serien har de nå gitt oss temmelig lekre, stofftrukne lydplanker, som dessuten støtter 3D-lydformatene Dolby Atmos og DTS:X.
Serien består av de to lydplankene True X Bar SR-X50A og X40A, som kan pares med de trådløse bakhøyttalerne X1A og ikke minst den trådløse subwooferen SW-X100A. Subwooferen er inkludert i X50A men må kjøpes separat om du velger X40A. Det er forresten også den eneste forskjellen mellom de to.
Yamaha True X Bar SR-X50A
Yamaha-lydplanken støtter som nevnt både Dolby Atmos og DTS:X. Den har seks høyttalerenheter, inkludert to ovale “bilbane-elementer” til venstre og høyre kanal, to høydekanaler samt doble basshøyttalere.
Pussig nok har Yamaha valgt å ikke inkludere en dedikert senterhøyttaler, angivelig for å gi bedre plass til basselementene.
Yamaha-lydplankene har HDMI eARC lydretur samt egen HDMI-inngang i tillegg til optisk.
Både Bluetooth og WiFi er på plass, det samme er støtte for AirPlay 2, Spotify Connect og Tidal Connect. Styre planken med fjernkontroll eller appen Yamaha Sound Bar Controller.
Sammen med de separate bakhøyttalerne får du på det meste en 4.1.2-konfigurasjon. Surroundhøyttalerne er batteridrevne og lader med USB-C. Kun kabler følger med, ikke ladere. Alternativt kan du kjøpe ladekrybber ved siden av.
Når høyttalerne ikke er i bruk som bakhøyttalere, kan du bruke dem som helt vanlige Bluetooth-høyttalere.
Oppsett og brukervennlighet
Lydplanken mangler display, så ikke belag deg på å se på lydplanken hvilken lydmodus den står i. Du må inn i appen.
Å sette opp Yamaha-lydplanken er likevel enkelt. Den kobles til nettverket via Sound Bar Controller-appen, deretter er det bare å strømme musikk. TV-en kobles til med HDMI eARC-kontakten. Subwooferen pares automatisk, men om du har bakhøyttalere er det noen ekstra steg å ta. Trykk og hold en knapp på en bakhøyttaler, trykk den samme knappen for å velge om den skal være høyre eller venstre. Trykk og hold den samme knappen igjen, og deretter trykk og hold Setup-knappen på fjernkontrollen. Repeter for den andre bakhøyttaleren. Puh!
Det er ingen romkorreksjon her, det du hører er det du får.
Lydkvaliteten
Når lydplanken er satt opp, er Clear Voice og Bass Extension aktivert som standard. Disse gjør dialogene tydeligere og bassen fyldigere når man spiller lavt, men gjør også at det låter spissere og svulstigere ved høyere lydnivå. Vi foretrekker å deaktivere begge disse.
Dialogene på Formula 1: Drive to Survive er helt ok. Tydelige nok, med litt fylde nedover. Subwooferen hjelper med å få frem fundamentet i lydbildet. Vi får ikke helt eureka-følelsen når F1-bilene brøler i 300 km/t, men det er ingen stygge toner her, eller noe viktig som mangler.
Dynamikken er ikke all verden, og Atmos-lydsporet på Mission: Impossible – Fallout kommer ikke helt til sin rett. Eksplosjoner mangler trøkk i bassregisteret, og trykkbølgen fra en atombombe i Ethan Hunts mareritt på starten av filmen låter definitivt heftigere med enkelte konkurrenter. Vi får heller ikke noe særlig inntrykk av høyde i lydbildet.
Subwooferen kommer litt bakpå. Timingen er ikke helt optimal, det viser seg enda mer når vi strømmer musikk fra Tidal. Elektroniske rytmer sitter liksom ikke helt, og det svinger seg ikke helt av Nicki Minajs Last Time I Saw You i Dolby Atmos.
Bakhøyttalerne er virkelig små, men de bidrar bra til surroundfølelsen. Og siden lydplanken og subwooferen har såpass forsiktig lyd i seg selv, så trenger bakhøyttalerne egentlig ikke være noe større for å henge med.
Hvem passer den til?
Om du vil ha en kompakt lydplanke som tar seg bra ut i grått eller sort stoff, kan Yamaha SR-X50A være for deg. Vi liker utseendet, og den hvite subwoofer komplettenerer det hele. At de valgfrie bakhøyttalerne er helt trådløse, er et pluss. Ikke så mye som en strømkabel er nødvendig, siden de er oppladbare. De er også små nok til å gå lett ned i en håndveske, til de gangene du trenger bærbare Bluetooth-høyttalere på turen.
Systemet koster heller ikke for mye, så hvis du ikke er nødt til å ha den tøffeste eller beste lyden, men kan klare deg med noe midt på treet, så kan Yamaha-pakken vurderes.
Yamaha True X 50A: Konklusjon
Yamaha True X 50A, også kjent som SR-X50A, er en flott lydplanke å se på, og den er brukervennlig og enkel å ha med å gjøre. Lyden er også uproblematisk og grei.
Spesielt spenstig, altoppslukende eller superdetaljert er lyden likevel ikke. Yamaha legger seg trygt midt på treet. Ikke best i noe, men heller ingen store fadeser. Vi kunne riktignok ønsket oss at subwooferen traff bedre på slaget, den ligger litt bakpå.
Yamaha-lydplanken funker helt fint, men uten det store engasjementet.
Også i denne testen:
Sony HT-A5000
Sony leverer varene
Sony HT-A5000 er en glimrende, velspillende og lett anvendelig lydplanke med et bredt spekter av finesser.
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Sennheiser har krympet planken
Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant inn overalt, men her er kvaliteten likevel i høysetet.
Samsung HW-Q995C
Kinosjefen!
Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.
Loewe klang bar3 mr
Imponerende bass!
Testens «joker» er denne lydplanken fra Loewe, som leverer imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uten subwoofer.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser