TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: TCL Q75H / Q85H

Potent surround med bass-slegge

TCLs lydplanke imponerer med god surroundeffekt, både med og uten bakhøyttalere. Og her er definitivt MASSE bass!

Av / 19.12.24 - 08:00
TCL Q75H / Q85H

Lyd & Bilde mener

  • Overbevisende surroundeffekt uten bakhøyttalere. Solid bygget med fin finish. Velbalansert standardlyd. Veldig kraftig bassgjengivelse.
  • Subwooferen kunne vært bedre integrert. Noe innestengte dialoger. Mangler litt luft i toppen.

TCL er kanskje mest kjent for sine gigantiske TV-skjermer til gunstig pris, men de har også prøvd seg med flere lydplanker gjennom årene. Vi husker godt modeller som «Ray Danz», og dagens nye modeller slekter til dels på denne. Nykommerne Q75H og Q85H er begge komplette lydplanker med trådløs subwoofer, der eneste forskjell er at Q85H har trådløse bakhøyttalere og 7.1.4 kanaler, mens Q75H klarer seg uten og har 5.1.2 kanaler. Og det er faktisk sistnevnte som kommer best ut i denne testen, prisen tatt i betraktning.

TCL Q75H / Q85H 1
TCL Q85H med ekstra bakhøyttalere. (Foto: TCL)

TCL Q75H/Q85H

Førsteinntrykket når vi pakker opp TCL-lydplanken er at den er godt bygget og har en fin finish, med et stilig, bueformet blått lys på toppen. Men den blanke overflaten kan gi noen uønskede refleksjoner i noen tilfeller.

På tilkoblingsfronten byr TCL på en ekstra HDMI-inngang, og foruten Bluetooth kan den spille musikk via AirPlay, som er et pluss. Men vi savner støtte for Chromecast og andre tjenester som Spotify Connect og Tidal Connect.

I motsetning til LG har TCL tatt seg råd til en skikkelig tegnrute, slik at vi lettere kan holde oss oppdatert om status på innstillinger og lydinngang. Styringen skjer via medfølgende fjernkontroll, men du kan også laste ned en egen TCL-app.

Annonse

 

TCL Q75H / Q85H 2
TCL Q75H /Q85H har HDMI 2.1 inn og ut. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

TCL Q75H / Q85H 3

Lydkvalitet

Det første som slår oss, er den romlige lyden. TCLs Ray Danz-teknologi, med akustiske reflektorer, skaper et bredt og luftig lydbilde helt på egenhånd. På Netflix-serien Arcane får vi en god fornemmelse av rommet som handlingen utspiller seg i. Dialogene står fint plassert i lydbildet, selv om de tidvis låter litt innestengt, sammenlignet med Samsung. TCL har imidlertid en tonekontroll og stemmeforbedrings-finesse som man kan bruke til å finjustere litt.

Lydmessig er TCL-planken helt klart laget for deg som liker kraftfull, fyldig og hardtslående lyd. Western-filmen The Harder They Fall har mye action, og her kommer Dolby Atmos virkelig til sin rett. Galopperende hester dundrer rundt oss, og her kan vi ikke unngå å både høre og føle den kraftige dypbassen. Revolverduellene serveres også med et saftig trykk.

Subwooferen i TCL-systemet kan vel best beskrives som en skikkelig villstyring, både på godt og vondt! Den leverer masse bass – så mye at gulvplankene rister og gardinene blafrer (!) – men integreres ikke spesielt godt med lydplanken. Den lever sitt eget liv og kan virke litt rumlete og ukontrollert. I vårt tilfelle valgte vi å skru den litt ned, da integreres den bedre.

Musikklytting bærer også preg av at bassen kan virke litt ute av takt med resten av lydbildet. At det også mangler luft i toppen, merkes særlig på musikk strømmet via AirPlay. Det blir aldri helt like åpent og luftig som for eksempel Samsung-konkurrenten.

Q75H-utgaven leverer en skapelig surroundopplevelse alene, og når vi legger til bakhøyttalerne med Q85H, kan vi ikke høre så stor forskjell. Q85H vil helt klart være å foretrekke i et stort rom der du har nok avstand til høyttalerne på siden eller veggen bak, men de tilfører ikke så mye ekstra til opplevelsen når man sitter midt foran TV-en. Vi synes faktisk Q75H gjør en såpass god jobb på egen hånd, at vi ikke vet om de ekstra høyttalerne ikke er verdt en prisøkning på 3000 kroner.

Konklusjon

TCL Q75H overrasker med stor og imponerende surroundeffekt, som den klarer å levere selv uten bakhøyttalere. Dette gjør den til et bedre kjøp enn storebror Q85H etter vår mening. Subwooferen er potent, men kunne vært bedre integrert og det mangler litt luft og detaljer i toppen, men til prisen er dette en kompetent nok pakke. Et smart valg for deg som vil ha kraftig surroundlyd, uten å fylle stua med høyttalere.

Karakter
TCL Q75H / Q85H
Premium

Også i denne testen:

Samsung HW-Q710D

Overbevisende filmlyd

Samsung HW-710D er en relativt liten og kompakt lydplanke, men når det kommer til lydmessige muskler, har den ingenting å være flau over.

Samsung HW-Q710D leverer et balansert lydbilde med tydelige dialoger og fyldig bass. Lydplanken har også gode tilkoblingsmuligheter.
HW-Q710D har mange potente konkurrenter, ikke minst internt i Samsung-stallen
Les hele testen

LG NS70TY / NS70TR

Lovende takter fra LG

LGs nye lydplanke er skreddersydd for deres egne TV-er. Men NS70 står også greit på egne bein.

God på kraft og volum. Gode finesser sammen med LG TV, blant annet med utvidet lyd med WOW Orchestra.
Mangler display. Bakhøyttalere blander seg ikke helt sømløst med resten av lydbildet. Vanskelig å fininnstille lyden.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Lyd & Bilde