TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Focal Stellia

Den mest komplette

Focal Stellia er noe så rått som en high-end hodetelefon som funker med mobilen.

Av / 23.03.19 - 12:20
Focal Stellia

Lyd & Bilde mener

  • Fyldig og slagkraftig bass, utsøkt linearitet, og en særdeles luftig og detaljert diskantgjengivelse. Funker også med bærbart!
  • Noen vil nok ønske enda mer snert i skarptromma, og det finnes de med enda bedre dynamikk i toppregisteret.

Vi skal ikke lenger tilbake enn i 2016, da Focal lanserte sine første high-end hodetelefoner. Det skulle vise seg at Focals høyttalerekspertise kom godt med, for Utopia tok oss med storm. Ikke minst takket være sitt berylliumelement, som gjenga musikken med vektløshet og eminent sammenheng.

Focal Stellia 1
Snakk om eieglede! Selve boksen til Focal Stellia er bekledd i kunstskinn, og inni ligger et hardt bæreetui og dessuten en mindre eske hvor man finner balansert XLR-kabel og en elegant innpakket bruksanvisning. Foto: Geir Gråbein Nordby

Nå er den lukkede Stellia her. Med den samme inverterte berylliummembranen. Focal Stellia er cognac-brune hodetelefoner med kobberfargede detaljer. De falske lærputene ligger fantastisk mot hodet, og isolerer meget godt. Og det uten trykkforskjellene til AKG K872 når man presser inn koppene for å tilpasse produktet til hodet. Langt mer behagelig.

Fordi man har tenkt at Stellia faktisk skal funke med bærbare spillere, er de utstyrt med en kort 1,2 meters ubalansert kabel. I tillegg følger det med en tre meter lang XLR-kabel, for bruk med kompatible stasjonære forsterkere.

Focal Stellia 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Focal Stellia

Så lyden. Ta den fyldige og slagferdige bassen. Som gjør at man sitter og digger til hver eneste takt på Lily Allens groovy Trigger Bang. Likeledes med Janelle Monáes I Like That. Kantslaget på skarptromma er krispt og definert, overtonene i hi-hat-samples er upåklagelige og det er et flott stereoperspektiv her. Her har man truffet meget bra mellom varm klang og veldefinerte overtoner. Man har ikke helt dynamikken og spruten i toppen til Audio-Technica ATH-L5000, Focal ville nok forsvart seg ved å si at Stellia er “mer musikalske”. Kanskje det, det låter i hvert fall steike bra.

Stemmen til Walter “Wolfman” Washington kommer svært godt frem, og den vektløse diskanten i toppen tilfører magi til både ham og gjestevokalist Irma Thomas på bluesballaden Even Now.

Annonse

Om det er noe vi savner, så må det være at Stellia ikke har det rommet som vi falt sånn for med Utopia. Det er gjerne problemet til lukkede hodetelefoner, men her har Audio-Technica fått det til bedre med L5000. Likevel er totalpakka så bra med Stellia, spesielt når man tar komfort og bærbarhet med i regnestykket, at det vanskelig kan gjøres bedre.

Focal Stellia 3
Frekvensrespons på Focal Stellia, utført etter miniDSP sin kompenseringskurve. Nederst er ti målinger på hver kanal, totalt tjue, foretatt med litt ulike plasseringer. Øverst er gjennomsnittsresponsen for høyre og venstre kanal. En liten “partypukkel” i bassen fra 60-200 Hz gir ekstra varme og fylde, ellers er hodetelefonene meget lineære med unntak av en dupp mellom 3-4 kHz, og en ved 6 kHz. Dette fjerner ikke luft og inntrykk av detaljer, i stedet demper det sibilanter i sangstemmer og skjæring fra messingblåsere, på noe bekostning av krisphet i bl.a. trommer. Måling gjort med Hegel HD20 DAC, Auralic Taurus hodetelefonforsterker, miniDSP E.A.R.S. målemikrofon og REW programvare.

Konklusjon

Focal Stellia er noe så frekt som en high-end hodetelefon som funker med mobilen. La gå, det låter tammere slik enn med en forsterker, men det gjør Stellia svært brukervennlig, som dessuten sitter som en drøm på ørene.

Lyden er fantastisk, her balanseres fylde og varme i bassen med særdeles luftige overtoner. Man får ikke helt gjennomsiktigheten til de beste åpne, og Focal må se seg slått av Audio-Technicas lukkede toppmodell hva dynamikk angår. Men totalen er så bra, at Stellia blir svært vriene å slå.

Karakter
Focal Stellia
High End

Også i denne testen:

Audio-Technica ATH-L5000

Ikke kjøp disse før du har prøvd

Hodetelefonene fra Audio-Technica låter fantastisk på alle måter! Men passformen er svært lite fleksibel.

Fantastisk dynamikk, masse luft og en snerten og slagkraftig bass. Lydbildet er særdeles homogent og balansert.
Passformen har null innstillingsmuligheter. Har du feil hodeform, kjøp noe annet. Se overskrift.
Les hele testen

AKG K872

En mørk fornøyelse

AKG K872 har en vanedannende heftig bass, og er lettdreven nok til å kunne brukes bærbart. Men problemfri er den ikke.

Heftig bass, varm lyd og meget god støyisolering. Lettere å drive enn de fleste i high-end-klassen.
I overkant mørk klangkarakter, løs og vinglete passform.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde
[]