TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Hvem hadde trodd lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra...?

Av / Oppdatert: 11.03.20 - 18:43 // Først publisert: 23.03.19
Tre high-end hodetelefoner

Den beste lydopplevelsen jeg har hatt kom ikke fra et stereoanlegg med gampesvære, eksklusive høyttalere i millionklassen. Den lyden har jeg nemlig hatt helt for meg selv, inni mitt eget hode. Det var nemlig et par hodetelefoner som tok meg så nært nirvana jeg noensinne har vært (de heter Sennheiser HE-1, og koster like mye som en ny bil i premiumklassen: over en halv million kroner). Stort snauere var det ikke da jeg nylig fikk æren av å teste Stax SR-009s.

Les også Kanskje den råeste dynamikken fra lukket Hvordan få 100.000 kroners lyd? Bruk 15.000 på et par AP2000Ti.

Tidligere ble du sett på som gal om du svei av tjue tusen eller mer på et par hodetelefoner. Men det kan virke som om stigmatiseringen av dyre ørehøyttalere er i ferd med å avta, og utvalget av slike øker stadig.

Hva med et par elektrostatiske til 45.000?

Fjern rommets refleksjoner

Det er egentlig ikke så merkelig, for når man fjerner lytterommet fra lydens regnestykke, så har man også kvittet seg med det meste av forvrengningen. Ingenting påvirker lyden så mye som rommets refleksjoner, og da sier det seg selv at det aller beste er å koble lydbildet direkte på ørene. Legg til at både logistikk- og materialkostnader er mye lavere for et par hodetelefoner enn store høyttalere, og man begynner å forstå at du kan få like god lyd fra et par slike, til en tiendedel av prisen du må ut med fra et par stuehøyttalere.

Med andre ord: Drømmer du om lyden fra et par høyttalere til 200.000 kroner, så trenger du bare å bruke 20.000, om du kan leve med å bære lyden på hodet og holde den for deg selv.

Annonse

Idioti?

De fleste er enige i at åpne hodetelefoner låter bedre enn lukkede, og i high-end-klassen er utvalget deretter. Av samme grunn risikerer man å bli sett på som en idiot – også blant innvidde hi-fi-entusiaster – om man svir av en månedslønn på et par lukkede. For to år siden mente jeg det var galskap å investere i et par Sony MDR-Z1R til 22.000 kroner. Men det er enkelte ting bare lukkede hodetelefoner kan gi deg.

Fordeler med lukkede

Den viktigste fordelen med lukkede hodetelefoner er at de isolerer for støy utenfra, og folk rundt deg slipper å høre på musikken din. Med åpne klokker renner lyd tvers igjennom begge veier, som i en del situasjoner ikke er forenelig med sinnsro.

Av samme årsak er lukkede klokker mer omgjengelige. Du kan faktisk ta med deg hodetelefonene rundt, og spesielt om de er lettdrevne nok for mobiltelefonen begynner det å virkelig bli interessant. Bruk hodetelefonene på bussen på vei til jobben, spill musikk på kontoret, og på slutten av dagen kan du ta dem med hjem – hvor du har den fantastiske hodetelefonforsterkeren som kan løfte musikken enda flere hakk.

Høyttalerelementet i lukkede får riktignok ikke vandret like fritt som i åpne, på grunn av under- og overtrykk som dannes i koppene i takt med musikken. De har samtidig ofte en fordel av en fyldigere bassgjengivelse, siden nesten all energien forblir inne i ørekoppene i stedet for å lekke utover – som den gjør med åpne hodetelefoner.

Det gjelder dessverre ikke alle, eller hva, Sennheiser?

Tre toppmodeller

I denne testen har vi funnet frem til tre toppmodeller blant lukkede hodetelefoner. Slettes ikke alle funker bra med bærbart utstyr, og den dyreste Audio-Technica ATH-L5000 har ikke engang minijack som passer i noen mobiltelefon. Det har derimot både AKG K872 og Focal Stellia, som begge også har hyggelig nok impedans til å kunne drives av det meste. Om de gjør det på veldig heldig vis, er derimot noe vi vil finne ut av.

Tre high-end hodetelefoner 1
Fra venstre til høyre: AKG K872, Focal Stellia og Audio-Technica ATH-L5000. Foto: Geir Gråbein Nordby

Audio-Technica ATH-L5000

Ikke kjøp disse før du har prøvd

Hodetelefonene fra Audio-Technica låter fantastisk på alle måter! Men passformen er svært lite fleksibel.

Fantastisk dynamikk, masse luft og en snerten og slagkraftig bass. Lydbildet er særdeles homogent og balansert.
Passformen har null innstillingsmuligheter. Har du feil hodeform, kjøp noe annet. Se overskrift.
Les hele testen

Focal Stellia

Den mest komplette

Focal Stellia er noe så rått som en high-end hodetelefon som funker med mobilen.

Fyldig og slagkraftig bass, utsøkt linearitet, og en særdeles luftig og detaljert diskantgjengivelse. Funker også med bærbart!
Noen vil nok ønske enda mer snert i skarptromma, og det finnes de med enda bedre dynamikk i toppregisteret.
Les hele testen

AKG K872

En mørk fornøyelse

AKG K872 har en vanedannende heftig bass, og er lettdreven nok til å kunne brukes bærbart. Men problemfri er den ikke.

Heftig bass, varm lyd og meget god støyisolering. Lettere å drive enn de fleste i high-end-klassen.
I overkant mørk klangkarakter, løs og vinglete passform.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord