Bluetooth headset i øret gjør det lett å prate i mobilen når man ikke har hendene fri. Men å lytte til musikk i mono er jo ikke spesielt spennende. Derfor bytter mange av oss frem og tilbake mellom headset og vanlige hodetelefoner avhengig av om vi vil snakke eller lytte til musikk. Men det finnes faktisk en kombinasjon, nemlig stereo headsets. Men går det å kombinere en hyggelig musikkopplevelse med en tydelig stemmegjengivelse i samme apparat eller det utopi?
Vi har derfor plukket ut et bredt utvalg av ulike typer hodetelefoner og testet disse hardt. Den første typen ser ut som vanlige hodetelefoner. Det gir utmerkede forutsetninger for bra musikk. Derimot ser man ikke knappene man skal trykke på og mikrofonen havner jo langt fra munnen. Så finnes det ørepropper hvor man har satt mikrofonen i en liten boks som kan festes til klærne. Det gir en bedre forutsetning for å snakke, men går det utover lydkvaliteten? Til sist finnes det en mellomting med nakkebånd eller propper som henges over øret.
Som du kan lese i testen på de følgende sider finnes det både fordeler og ulemper med de ulike typene, og hva som passer best for deg er mer smak og behag. Skal det først og fremst være musikkhodetelefoner som man kan svare i dersom det ringer, eller snakker du mye i mobilen og bare vil lytte til musikk innimellom? Vi kom også frem til at hva som er bekvemt for en person kan kjennes ubekvemt for en annen. Vi har alle ulike ører og noen av oss har dessuten briller som kan gjøre det vanskelig.
Hva man også må tenke på er at Bluetooth ikke er ideelt for å overføre musikk. Er man musikkfanatiker og vil ha den best mulige lyd kan det bli en skuffelse. Iblant kan en gamme hederlig ledning tross alt være den enkleste og beste løsningen.
Ordforklaring
Bluetooth er en trådløs standard for å overføre informasjon over korte avstander og brukes ofte i bærbar elektronikk for å slippe ledninger. Den har blir utviklet med årene og disse er de versjoner som er aktuelle for lydprodukter.
Bluetooth 2.0 + EDR gir mulighet for raskere overføringer, noe som trengs for kvalitetslyd. Produktene må imidlertid ikke støtte Enhanced Data Rate – så se opp for dette.
Bluetooth v2.1 + EDR gjør det enklere å pare enhetene og drar mindre strøm i ventemodus.
Vær oppmerksom på at for eksempel første generasjon iPod Touch og iPhone ikke støtter stereo Bluetooth. Bluetooth-enheter støtter ulike såkalte profiler, noe som innebærer at de klarer visse funksjoner trådløst eller at de støtter ulike standarder for overføring. For hodetelefoner er disse de viktigste.
HSP – Headset profile. Angir at hodetelefonene klarer å svare på en samtale, legge på og justere volumet.
HFP – Hands-free profile. Tilfører funksjoner for gjenoppringning, pendling og stemmestyrt oppringning.
A2DP – Advanced Audio Distribution profile. Angir at et høykvalitets lydsignal kan overføres i mono eller stereo. Benyttes for overføring mellom en musikkilde og hodetelefoner.
AVRCP – Audio/Video Remote Control profile. Gjør det mulig å fungere som en fjernkontroll til medieenheter og eksempelvis starte og stoppe avspilling eller pause. Kontroller at MP3-spilleren, dataen eller mobiltelefonen du vil bruke sammen med hodetelefonene støtter dette om du vil ha mulighet til å kontrollere avspillingen via hodetelefonene.
Testproduktene er de tilgjengelige modellene på markedet fra de velkjente leverandørene. Vi satte imidlertid et pristak på 2.000 kroner som gjorde at eksklusive modeller fra flere produsenter ikke ble tatt med.De ble koblet trådløst sammen med en iPhone, og vi forsøkte å ringe både innendørs i et stille miljø og utendørs med mer støy. Lydkvaliteten i begge ender av samtalen ble bedømt og fikk karakter. Deretter spilte vi musikk av høy kvalitet innenfor flere genrer og bedømte lydkvaliteten. Om hodetelefonene var utbyttbare forsøkte vi også med mer påkostede utgaver for å bedømme om det var apparatet eller de medfølgende hodetelefonene som var begrensningen. Deretter satte vi karakter på hvor lette de var å bruke samt hvor behagelige de var å ha på. Til slutt foretok vi en totalbedømmelse der vi også tok hensyn til prisen, for en endelig sluttkarakter.
Nokia BH-214
Praktisk og bra
Et tiltalende utseende og brukervennlige funksjoner med overordnet bra lydkvalitet.
Sony Ericsson MW600
Radioproffen
En praktisk skjerm og radio er hyggelig, men bytt ut hodetelefonene med bedre.
Samsung SBH650
Dårlig lyd
Det hjelper ikke med et smidig format når overføringskvaliteten er så åpenbart dårlig.
Jabra Clipper
Fleksibel klemme
En smidig Bluetooth-mottaker hvor man kan bruke sine egne hodetelefoner.
Plantronics Backbeat 903+
Behagelig hightech
Unike funksjoner, behagelig passform og bra lyd er en tiltalende kombinasjon.
Nokia BH-505
Hodetelefon til trening
Fremtidsteknikk som NFC og konstruksjon som tåler svette er bra, men passformen er litt kinkig.
Sennheiser MM 100
Den beste lyden
Lette hodetelefoner med bra lyd som er praktiske på løpeturen, men litt vanskelige å bruke.
Philips SHB9001
Rocke-hodetelefoner
Behagelige hodetelefoner med bra trykk i bassen og store knapper man lett finner.
Jabra Halo
Pen godlyd
Du hører bra, men motparten har ofte problemer med å høre deg. Formen passer heller ikke alle hoder, og touchkontrollen for volum er for lett å komme bort i. Om de passer er de derimot utrolig smidige og låter uventet bra for musikk. Så om du liker designen kan vi anbefale en test før kjøp.
AKG K830 BT
En skuffelse
Til tross for testens høyeste prislapp ble vi verken fornøyd med håndtering eller lyd.