Kinesiske Takstar er ikke så kjente på våre breddegrader, men prisen på under 3000 kroner for et par planmagnetiske hodetelefoner vekker en naturlig nysgjerrighet. For de pleier normalt å ha et siffer mer i prisen.
Planmagnetiske (eller “planar”) hodetelefoner kan både i oppbygning og lyd sammenlignes med elektrostatiske hodetelefoner. I konvensjonelle hodetelefoner er driveren bygget som en liten høyttalerenhet. I en planar-hodetelefon er membranen en ultratynn folie som er spent ut foran en kraftig magnet. Det betyr at membranen kan gjøres meget lett og at den påvirkes jevnt over hele flaten.
Det gir mulighet for en svært forvrengningsfri og vektløs gjengivelse. Men planar-hodetelefoner koster oftest en liten formue på grunn av den avanserte oppbygningen. Audeze og HiFiMan er noen av de mest kjente tilhengerne av planar-hodetelefoner, men også T+A har nylig meldt seg inn i klubben med de enormt kostbare Solitaire P.
Takstar HF 580 ligner sistnevnte av ytre, men koster bare en femtendedel, så forventningene er lagt litt lavere. Faktisk er HF 580 den billigste planar-hodetelefonen vi har sett til dags dato. Man kan mistenke at HF 580 mest er tiltenkt hjemmemarkedet når teksten på emballasjen og i manualen er på kinesisk. Heldigvis med engelsk oversettelse under.
Luksus og komfort
Det er ellers ikke spart på byggekvaliteten, og hvis jeg hadde fått hodetelefonene i hånden uten annen informasjon, ville jeg ha gjettet på en langt høyere pris. Øreklokkene er store og høyglanssorte. Hodebøylen er foret med tykt kunstlær. Det følger med to typer øreputer: den ene i luftig stoff, den andre i et sølvfarget, vevd materiale. Komforten på begge er topp.
Kabelen, som er fastmontert, er gummibelagt for å hindre at den vikler seg. Det virker nesten litt for godt, for kabelen er så tykk og kraftig at det kan vært vanskelig å rette ut buktningene når den har vært rullet sammen. Med en lengde på hele tre meter kan kabelen nå helt fra stereoanlegget og til godstolen. Og det er fint.
Vekten på over et halvt kilo fører oss til tungvektsklassen, men heldigvis er vekten godt fordelt, og den rikelige polstringen betyr at HF 580 ikke føles tung på hodet.
Bare til hjemmebruk
Det hører med til sjeldenhetene at vi i dag finner hodetelefoner uten innebygget mikrofon og fjernkontroll til mobilen. På den andre siden vil den slags moderne tull være borkastet her. For det første er Takstar HF 580 ikke en hodetelefon som man tar med på bussen eller sykkelen. Til det er den for stor, tung og sart. Og for det andre må den helst ha en ordentlig hodetelefonforsterker for å yte sitt beste. Her holder det ikke med hodetelefonutgangen (om den overhodet finnes) på mobilen.
Lydkvaliteten
Det første man merker seg, er den enorme bassen. Ikke tung og dominerende som i DJ-hodetelefoner, men mektig og dyp. Pauker serveres med trykk, og vegg-til-vegg-heavy som Pestilence and Plague med Judas Priest får en wagnersk storhet. Det er nesten på grensen til å være for mye, men også bare nesten.
Mellomtonen er virkelig nyansert og uforvrengt. Det gir en naturlig klang på både stemmer og instrumenter, og selv når det går hett for seg, blir ikke tingene rotet sammen. Selv de minste detaljene står hårreisende presist når Jonathan legger stemme til den halvgale King George III i You’ll be Back fra Hamilton.
I det øverste sjiktet kommer motsetningene. HF 580 er egentlig veloppløst nok i toppen, men den står litt i skyggen av den flotte mellomtonen. Det kan i noen tilfeller gi et litt innelukket og mindre luftig inntrykk. På den positive siden kan man si at det aldri er noe som kan få hodetelefonene til å låte skarpt eller pågående.
Diskanten avslører imidlertid også at Takstar HF 580 er kresen med hva den kobles til. På hodetelefonutgangen på en mobil (Huawei Mate 10 Pro) blir lyden flat og mørk. Tilkoblet en fullvoksen stereoforsterker blir detaljene i toppen bedre, og bassen mer kontrollert.
Før vi blir for kresne, må vi heller ikke glemme å se på prisen. Vi har å gjøre med en planar-hodetelefon til en fantastisk lav pris. I dette perspektivet er det imponerende hva man får. En nærliggende sammenligning kan være den virkelig vellykkede Ollo HPS S4, som har en litt mer analytisk klang, men ikke så mye sjarm som Takstar HF 580.
Konklusjon
Takstar HF 580 er et spennende bekjentskap, med noen innlysende kvaliteter til en pris som er vanskelig å konkurrere med. Byggekvaliteten er svært god, og du får overraskende mange av planar-prinsippets sterke sider uten de ellers obligatoriske lommeboksmertene.
Hvis du leter etter et analyseredskap, må du fortsette å lete litt til. Til det er HF 580 for tung i bassen og avdempet i toppen. Vil du derimot slappe av i godstolen med klassisk rock – eller for den saks skyld med klassisk orkestermusikk – er du på rett spor.
Vi er ikke oppe i high-end-klassen, men det er vanskelig å finne mange klassiske kablede hodetelefoner som gir like mye for pengene.
2 hendelser på “Takstar HF 580”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Hvordan er disse sammenlignet med HiFiMaN HE400i?
Jepp! Jeg har gått til innkjøp av disse hodetelefonene. Beregnet som hjemmealternativet til bluetooth Sonyer som anbefales overalt. Det er ingen tvil! Chet Baker er mer musikk på disse en Sony! Alt blir levende på en annen måte. Selv om jeg har ekstern HT forsterker(portabel) så er og blir dette et hjemmealternativ. Dee er tunge og upraktiske på bussen, men hjemme så er det ingen vei utenom! Skal du ha hodetelefoner i prisklassen – Lytt! Anbefales til alle som er glad i god musikk! PS egner seg lite til partymusikk eller elektronika.