Test av Supra Nitro-X Hybrid ANC. Artikkelfoto: Geir Gråbein Nordby
At teknologien i støykansellerende hodetelefoner blir stadig bedre, gagner ikke bare de beste og dyreste hodetelefonene. For selv om det er kult at de mest råflotte modellene stadig bryter nye grenser innen lydkvalitet, støykansellering og talekvalitet, så drypper ny teknologi også ned på de mer tilgjengelige hodetelefonene.
Kollega Jonas Ekelund falt hardt for Supra Nitro-X BT da han testet dem i 2020. Det som til syvende og sist gjorde at de ikke vant gruppetesten de var med i, var at han ikke syntes støykanselleringen var god nok, i tillegg til at de ladet med utdatert Mikro-USB. De hadde heller ingen app, men så er da apper heller ikke noe Sound By Sweden, som lager Supra-hodetelefonene, driver med.
Forbedret støykansellering
Den nye Nitro-X Hybrid ANC er i bunn og grunn den samme hodetelefonen, bare med enkelte forbedringer. For det første er støykanselleringen forbedret. Totalt fire mikrofoner er plassert inni og utenpå klokkene, hvor de ytre mikrofonene plukker opp og filtrerer ut mesteparten av støyen utenfra. Mikrofonene på innsiden plukker opp de lave frekvensene og gjør sitt beste for å fjerne disse.
Nitro-X-klokkene kan alternativt reversere støykanselleringen, og i stedet forsterke omgivelsene, skulle du ønske å i stedet høre det som foregår rundt deg. Kjekk om du skal ferdes i farlig trafikk, eller ønsker å høre når noen snakker til deg, uten å måtte ta av deg hodetelefonene.
Endelig USB-C
De nye Supra-klokkene har også endelig fått oppdatert USB-C-lading. På papiret lader den ikke noe raskere, fordi forgjengeren allerede ladet veldig raskt. 6 timers spilletid får du med 15 minutters hurtiglading, og det tar bare en time å fullade hodetelefonene. Da får du 28 timers spilletid ut av Nitro-X Hybrid ANC med støyteknologien aktivert, eller 35 timer uten.
God komfort og passiv støydemping
Er batteriet helt tomt, kan du fremdeles bruke hodetelefonene med kabel, og da vil du også sette pris på at de komfortable øreputene faktisk har en ganske god passiv støydemping.
Funksjoner og brukervennlighet
Hodetelefonene har ingen appstyring, det betyr at de heller ikke har noen EQ-innstillinger. Det du hører, er det du får. Her er heller ikke multipoint-tilkobling, som gjør at man kan koble hodetelefonene til to kilder samtidig.
Som på forgjengeren sitter alle knappene på Nitro-X Hybrid på høyre klokke. Ingen sveiping på klokkene her, men knappene er lett å bli vant til, og enkelt å finne når man har blitt vant til dem.
Den ene knappen aktiverer og deaktiverer støykanselleringen. To trykk slår over til omgivelseslyd, om du vil høre verden rundt. Dessverre kan ikke funksjonen brukes til medhør (sidetone), hvor man hører sin egen stemme under telefon- og videosamtaler, da deaktiveres den nemlig.
Multifunksjonsknappen slår av og på hodetelefonene, besvarer og avslutter samtaler, stopper og starter musikk. Om du dobbeltklikker den, påkalles mobiltelefonens stemmeassistent.
Putene sitter som støpt rundt ørene, og har en brukbar passiv støydemping. Komforten er meget god, disse klokkene kan man bruke lenge før man blir svett i ørene!
Støykanselleringen
Jeg har ved et par anledninger hatt med meg Nitro-X Hybrid ANC på fly, og støykanselleringen gjør en god jobb i å fjerne støyen. Faktisk bedre enn jeg hadde forventet. På ingen tidspunkt under flyturen savner jeg verken Sony WH-1000XM5 eller Sennheiser Momentum 4 Wireless, som begge ligger igjen i skuffen hjemme.
Ikke misforstå, jeg påstår ikke at Supra-klokkene har like god støydemping, og ikke minst er støygulvet vesentlig høyere. Altså har de mer susing, når støydemping er aktivert, og enda mer med omgivelseslyden på.
Men støykanselleringen fungerer godt, og den er i de aller fleste situasjoner egentlig alt du trenger. Susingen er godt hørbar, men for min del ikke slik at den sjenerer for musikkopplevelsen.
OK talekvalitet
Mobilsamtaler gjennom Nitro-X Hybrid går fint, mottakeren hører meg godt i andre enden, selv om det ikke helt kan måle seg med å snakke direkte inn i mikrofonen på min iPhone 14 Pro Max. Litt “ullent og innestengt” har blitt nevnt, uten at vedkommende har hatt noen problemer med å forstå meg.
Jeg kunne spille pink noise på lydanlegget i bakgrunnen temmelig høyt, og likevel kunne mottakeren tyde stemmen min. Absolutt godkjent.
Lyden av musikk
Men det er når man spiller musikk at Nitro-X Hybrid imponerer mest. For det første er de overraskende velbalansert, der endel av deres ørepropper har en imponerende men overdreven bass. Her er bassen langt mer sammenhengende, samtidig som den ikke kan kalles slank. Lyden minner litt om den til Bose QC45, altså temmelig nøytral, bare noe mer “krydret” med Nitro-X Hybrid.
Sangstemmer kommer godt frem, musikken låter aldri “feil”. Det er ingen aptX-kodek her, men de har faktisk AAC, som fungerer både med iPhone og Android. Lyden oppleves som enda klarere enn med Altec Lansing Excellence, som ligner veldig av utseende og funksjonalitet og ligger i samme prisklasse.
Supra Nitro-X Hybrid ANC: Konklusjon
Supra Nitro-X Hybrid ANC er et par meget velskapte hodetelefoner. De koster ikke mer enn en kveld på restaurant, likevel har de både meget god lyd, og dessuten en støykansellering som fungerer meget fint på buss og tog så vel som på fly.
Lyden oppleves som nøytral, med bra energi i mellomtonen samtidig som bassen er energisk uten å bli overstadig fyldig. Det finnes hodetelefoner med mer oppløsning og “dyrere” lyd, og vi kunne ønske oss en app hvor man kan stille EQ – gjerne parametrisk. Men Supra har nok tenkt at disse skal være enkle og for alle, og ikke skremme folk som ikke skjønner seg på tonekontroll og andre appfunksjoner.
I så måte er dette et par ytterst vellykkede hodetelefoner.