TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Steelseries Arctis 5

Kan konkurrere med de beste

Steelseries gir sin egen flaggskipmodell blant gaming-headsett nådeløs kamp til målstreken.

Av / 02.03.17 - 13:00
Steelseries Arctis 5

Lyd & Bilde mener

  • Virkelig god lyd, fornem surroundeffekt og god komfort til en pris som er vanskelig å slå.
  • Ikke trådløs. Ingen mulighet for optisk tilkobling.

Danske Steelseries har en høy stjerne hos spillfolket for sitt tilbehør i form av blant annet mus, tastaturer og ikke minst hodetelefoner – deriblant Siberia 840 som vi testet i januarutgaven.

Men det er en dyr fornøyelse å sette toppmodellen på hodet. Steelseries har nå lansert en ny serie av hodetelefoner som kvalitetsmessig angivelig bør kunne måle seg med deres egne toppmodeller, men til en langt lavere pris. Dette er oppnådd ved et lettere materialvalg og ved å kutte i antall features og funksjoner.

Arctis 5 er seriens mellomste modell, som kan kjøpes for under en tredel av prisen på Siberia 840. Det finnes også en mindre modell, Arctis 3, hvor man blant annet må gi avkall på lyseffekter og eget lydkort. Eller man kan ta skrittet opp til Arctis 7, og få samme funksjoner som i 5-eren, med trådløs forbindelse.

Steelseries Arctis 5 er en forholdsvis lett hodetelefon, med en design som Steelseries selv betegner som «voksen». Voksen eller ei (statistisk sett er gjennomsnittsspilleren i midten av 30-årene), så er utseendet i hvert fall mer stilrent enn gaming-headset normalt. Den brede plasthodebøylen går nærmest i ett med de flate, ovale ørekoppene, og den viktige mikrofonen kan skyves inn i venstre ørekopp når den ikke brukes. I den tilstanden kan Arctis 5 godt gå for å være en «sivil» DJ-hodetelefon. I hvert fall hvis man bruker den analoge lydinngangen, hvor RGB-belysninger som omkranser ørekoppene ikke er slått på. Der hvor hodebåndet i de fleste hodetelefoner er fast, og bøylen kan justeres, er det her omvendt: Bøylen er fastmontert, og hodebåndet er elastisk. Som elastikkremmen på et par skibriller. Remmen ligner også noe som ville passe naturlig inn i slalåmbakken.

Tilbehørsprogram
Hvis utseendet i rent hvitt eller kullsort blir litt for kjedelig, har Steelseries et stort tilbehørsprogram for å tilføre en personlig stil. Man kan kjøpe hodebånd i en rekke farger og mønstre, og øreputene kan skiftes ut. De som følger med, er i pustbart «joggestoff», men man kan kjøpe øreputer i velur eller skinn.

Annonse
Steelseries Arctis 5 1
(Foto: Produsenten)

Det viktigste i en hodetelefon er naturligvis elektronikken, i dette tilfellet driverne (høyttalerelementene), som ifølge Steelseries er de samme som brukes i den mye dyrere Siberia 840. Og det er med på å forklare den spesielt vellykkede lyden i Arctis 5.

Man kan brukes Arctis 5 med alle spillplattformer (PC, Mac, Playstation, Xbox, mobil og VR), men bare på PC får man glede av alle funksjonene. Spiller man via mobil, Xbox eller fra et VR-system, må man nøye seg med tokanals analoglys via 3,5 mm hodetelefonkontakt.

Tilkoblingen til PC skjer via USB, og den medfølgende adapterkabelen som også er utstyrt med en skruknapp til å veksle mellom spillyd og chatsamtale med dine klubbmedlemmer. Det er en enklere utgave av miksingen, som man finner på det dyrere trådløse Siberia 840-hodesettet, hvor også lyd fra en optisk digitalkilde (spillkonsoll) kan kobles inn, og hvor blandingsforholdet kan gjøres frekvensavhengig. Enkel eller ei så er miksemuligheten fortsatt mer avansert enn man ser på de andre gaming-hodesettene, og det gjør det lett å følge med på både snakk og spill, uten å måtte rote med vanskelige innstillinger i flere programmer på samme tid.

Fornem surround
Som andre gaming-hodesett kan Arctis 5 tilpasses til spillene ved hjelp av programvaren som følger med. Hos Steelseries heter den Engine 3. Programmet er det samme for alle selskapets hodesett, men funksjoner varierer fra modell til modell. I dette tilfellet kan man tilpasse frekvensgangen med en fembånds equalizer, justere kompresjonen av lyden, programmere det fargede lyset, og – ikke minst – velge surroundlyd.

Selv om det står 7.1-kanalers surround på pakken, er det ikke snakk om ekte, fysisk syvkanals lyd pluss subwoofer, men om virtuell surround, hvor lyden ved hjelp av digitalt trylleri med fase og forsinkelse panoreres hele veien rundt lytteren. Det er selvfølgelig brukbart når du ser film på PC-en, men i like høy grad til spill. Når det fungerer, gjør surroundlyden det mulig å høre når fiender nærmer seg i landskapet – og fra hvilken retning. Det er imidlertid stor forskjell på kvaliteten av 7.1-illusjonen i forskjellige gaming-hodesett. Og her er vår erfaring at DTS Headphones:X virker best. Dessverre må den være dyr å lisensiere, for de færreste bruker den. Heller ikke Steelseries på selskapets dyrere hodetelefoner. Men den er med på Arctis5, noe som er litt av et scoop til denne prisen.

Lyden
Etter å ha prøvd de langt dyrere toppmodellene fra store produsenter, inkludert Steelseries egen Siberia 840, hadde jeg forberedt meg på en noe mindre opplevelse i spillene denne gangen. Men nei, Arctis 5 er virkelig basert på de samme driverne som i de dyrere modellene, bare lagt i en enklere innpakning. Og resultatet er ikke mindre overbevisende! Fra dyp bass til den høyeste diskant er lyden klar og uten forvrengning. Og takket være surroundlyden fra DTS er opplevelsen av å være til stede i spillets univers enda bedre og mer engasjerende. Det er mulig å lokalisere motstanderne presist omkring deg, så hvis du likevel må bite i gresset, skyldes det ikke mangel på muligheter, men rett og slett dine egne evner som skarpskytter.

Steelseries Arctis 5 2
(Foto: Produsenten)

Dersom det bare handler om lyden, kan det tross den høye kvaliteten godt la seg gjøre å finne bedre til samme pris. Sony MDR-100AAP, som har en mer veloppløst diskant, har siden vi testet den falt til samme pris som Arctis 5. Pioneer SE-MJ722T er også et godt alternativ med sin gode bass. Men siden er det snakk om hi-fi-hodetelefoner, mangler de alle de spillfunksjonene som får deg levende ut av kampen.

Konklusjon
Arctis 5 koster bare en tredel av toppmodellen Siberia 840, men har lykkes med å velge kompromissene på slik måte at det ikke merkes ved normal bruk. Den har alle funksjonene som seriøse spillere har bruk for, og lyden er (nesten) god nok til å forsvare prisen alene. Kremen på toppen av bløtkaken er DTS:X surroundlyd, som gjør det mulig å oppdage dine motstandere i tide når de kommer listende bakfra.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord