TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony WH-1000XM5

Den aller beste støydempingen

Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.

Av / 12.05.22 - 18:00
Sony WH-1000XM5

Lyd & Bilde mener

  • Klassens beste støydemping, uten hørbart sus! Varmere bass og bedre oppløst lyd enn forgjengeren. Meget god samtalekvalitet, som undertrykker støy effektivt. Superkomfortable!
  • I kjent Sony-stil er mellomtonen en anelse tilbakeholden. Ikke lenger helt sammenleggbare.

De siste årene, hver gang Sony har lansert en ny trådløs toppmodell innen støykansellerende hodetelefoner, har de vært sin egen konkurrent. Så lenge man har laget noe bedre enn forgjengeren, visste man at man hadde en vinner. Og jeg dro selv frem superlativene da jeg testet WH-1000XM4 høsten 2020.

Men nå har det gått nesten to år siden den gang, og i en gruppetest i fjor måtte det konstateres at selv om Sony fortsatt var best på støykansellering, så var lydkvaliteten et stykke unna de argeste konkurrentene. XM4 har en rask og fast bass, men den går ikke spesielt dypt, og det mangler generelt litt dynamikk og oppløsning i tonene.

Sony WH 1000XM5 3
Sony WH-1000XM5. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bedre drivere

Sony ønsker med de nye WH-1000XM5 å ta lydkvaliteten på musikk til et nytt nivå, og har utstyrt dem med helt nye høyttalerelementer (drivere). Der hvor man alltid har brukt 40 mm membraner, har disse nå krympet til 30 mm. Men det er ikke noe kompromiss, lover Sony, som har brukt dyrt karbonfiber til membranmateriale for bedre og renere lyd. For å ikke miste energi i bassområdet har man økt slaglengden, noe de nye og raskere driverne skal takle helt fint.

Les også Vi har testet Sonys nye toppmodell! Sony har krympet sin toppmodell en hel del. WF-1000XM4 er et par virkelig gode ørepropper. Bare pass på å gjøre dette…

Den mest avanserte støydempingen

Sony har jobbet iherdig med å gjøre en glimrende støydemping enda bedre. Man har nå doblet det totale antallet mikrofoner til åtte, og bruker en egen støykanselleringsprosessor ved siden av en egen digitalprosessor for lyd. Ved å bruke to separate prosessorer, kan støykanselleringen jobbe helt på egenhånd, for å enda mer effektivt undertrykke støy. Og nå for første gang måler hodetelefonene trykket og akustikken inne i klokkene automatisk i realtid, og tilpasser støyreduksjonen deretter. Dermed skal ikke hodeform eller brillebruk spille noen rolle. Sonyene demper også vind mer effektivt, om du velger vinddemping i appen.

Lover fantastisk samtalekvalitet

Sony lover også den aller beste samtalekvaliteten, takket være fire stråleformede (beamforming) mikrofoner, som betyr at man ved hjelp av fasemanipulering klarer å nesten bare fange opp lyden som kommer fra munnen, mens omgivelsene kanselleres. Flere mikrofoner må jobbe sammen for å få til dette. I 1000XM5 sitt tilfelle brukes også en form for kunstig intelligens, som analyserer stemme og omgivelser. Resultatet skal være en samtalekvalitet tilsvarende den du får med spesialiserte hodesett med mikrofonbom plassert foran munnen.

Annonse
Sony WH 1000XM5 Graabein
Sitter som en drøm: Sony WH-1000XM5. Foto: Geir Gråbein Nordby

Passform

Det har vært lite endringer på designen fra den første WH-1000X, via XM2 og XM3 til XM4, men med XM5 har man endelig frisket opp designen. For det første sitter klokkene på slankere, runde stenger med lette og ledige ledd. Det er vesentlig mindre slark her, hovedsakelig fordi “ønskebein”-opphengene fra de tidligere utgavene er borte.

Man har inngått ett kompromiss, nemlig at XM5 ikke kan foldes sammen som forgjengerne. De er bare delvis sammenleggbare, ved å vri klokkene 90 grader. Heldigvis er hodebøylen veldig fleksibel, du kan nesten kveile den rundt håndleddet, og det skal nok mye til for å ødelegge disse ved å sette seg på dem.

68A7C499 4DB4 4FC3 965B F8B68E3BD16E
Etuiet til WH-1000XM5 (høyre) er noe større enn forgjengerens, fordi hodetelefonene ikke lenger kan foldes helt sammen. Foto: Geir Gråbein

 

DF999233 3120 4C5F 90FC 62057304071D
Derimot er det nye etuiet mykere, og kan presses nesten helt flatt når tomt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Å ha XM5 på hodet er en drøm! Putene er faktisk tynnere enn tidligere, men har til gjengjeld bedre plass til øret på innsiden. At de er fire gram lettere enn tidligere merkes i seg selv kanskje ikke, men sammen med den digge passformen føles de vesentlig lettere enn før. Med nøyaktig 250 gram har de fortsatt 10 gram mer masse enn Bose QC45, men det merker man faktisk mindre til.

Sony WH 1000XM5 windows pairing
Både Android og Windows oppdager automatisk WH-1000XM5, når hodetelefonene settes i paringsmodus. Foto: Skjermbilde

Brukervennlighet

Som tidligere opererer man hodetelefonene ved å sveipe frem og tilbake på klokkene med fingrene, noe Sony behersker bedre enn de fleste. Hodetelefonene har “snakk for samtale”-funksjon, slik at når du begynner å snakke med noen så vil hodetelefonene automatisk dempe musikken og aktivere omgivelseslyd. Slik at du hører ting rundt deg. Alternativt kan du holde en hånd rundt høyre øreklokke, og det samme skjer.

Å pare hodetelefonene med mobilen er meget enkelt. Har du Android, popper de opp på skjermen straks du setter dem i paremodus. Det samme skjer faktisk med en PC med Windows 11, det er første gang jeg har sett. Man slipper å gå inn i Bluetooth-innstillingene og finne dem, noe som kan være ganske knotete med Windows. Mac- og iPhone-brukere må derimot inn i Bluetooth-listen sin.

At hodetelefonene kan hurtiglades i tre minutter og gi tre timer med spilletid, trekker også opp på brukervennlighet, og at de har multipunktstilkobling (to enheter kan tilkobles samtidig) er en selvfølge.

Sony WH 1000XM5 vs WH 1000XM4 Sony WH 1000XM5 vs WH 1000XM4 2
<
>
Sony WH-1000XM5 (t.v.) har fått et oppfrisket utseende i forhold til forgjengeren 1000XM4. Foto: Geir Gråbein Nordby

Har ikke fått testet med app

Innen WH-1000XM5 slippes på markedet har Sony lansert en ny versjon av sin Headphones Connect-app, men denne var ikke tilgjengelig under testingen. Og siden den gamle versjonen ikke fungerte med de nye hodetelefonene, har jeg måttet teste dem uten appen. Heldigvis er den gode LDAC-kodeken aktivert fra starten, så jeg har fått testet med beste utgangspunkt for lydkvalitet. Det jeg ikke har fått testet er stemmestyring og EQ-innstillingene, samt å sjekke støydemping i 20 steg. Kun full guffe på både støydemping og omgivelseslyd har jeg fått sjekket. I appen kan man også justere mengden støydemping på samtaler, også her er de stilt inn på maksimalt, virker det som.

Flott samtalekvalitet

Samtalekvaliteten gjennom Sony WH-1000XM5 er utsøkt! Min stemme bærer klart og tydelig gjennom, og låter åpnere og renere enn med forgjengeren. Sammenlignet med kontorhodesettet Jabra Evolve2 75 (test kommer) med mikrofonbom, synes jeg faktisk Sonyene låter mer naturlig hvor Jabraene fokuserer i overkant mye på det litt hardere øvre mellomtoneområdet. Det er i stille omgivelser.

Med bakgrunnsstøy går det hele nødvendigvis i favør Jabra, fordi man mer effektivt kan filtrere ut støyen uten at det går utover brukerens stemme. Men stråleformingen på Sony-mikrofonene fungerer godt, og man høres gjennom støy også. Det som imponerte meg, var hvor effektivt Sonyene svelger unna støyen. Mottakeren hører faktisk nesten ikke støy i det hele tatt!

Ulempen med for mye bakgrunnsstøy (jeg prøvde å guffe opp pinknoise gjennom en bakgrunnshøyttaler ganske høyt) er at Sonyene fjerner mye av brukerens stemme også, spesielt i det viktige diskantområdene hvor konsonanter ligger. Det blir noe mumlende. Men i forhold til WH-1000XM4 er den nye utgaven mye bedre på samtaler, og dessuten bedre enn noen andre jeg kan komme på. Med unntak av de beste kontorhodesettene med mikrofonbom.

Sony WH 1000XM5 bendable
Sony WH-1000XM5 har fått bøybar hodebøyle. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enda bedre støykansellering

Den aktive støydempingen i de nye Sonyene fortjener sitt eget kapittel. Den er enda litt mer effektiv enn forgjengeren i det øvre registeret, mens bassregisteret dempes så å si likt. Det er ikke farlig, XM4 var allerede best i klassen, så XM5 knuser med andre ord hva det skal være der.

Men det aller mest imponerende er hvordan Sony har fått vekk susingen, når støykanselleringen er aktivert. Den var allerede kraftig redusert på 4-er’n i forhold til 3-er’n, men nå er den helt borte! Ok, da, man kan høre noe langt i det fjerne om man virkelig konsentrerer seg, men disse er stillere enn noe annet jeg har hørt. Noensinne. Sony har virkelig fått det til her.

Lydkvaliteten

Der hvor Sony tidligere ikke har briljert i forhold til sine argeste konkurrenter, er på lydkvalitet når musikken går på. Ikke for det, Sony har alltid vært over middels gode, men har måttet se seg slått av Beyerdynamic Lagoon, Shure Aonic 50 og omtrent på høyde med Bose. Bare annerledes, der hvor Bose låter mer lineært, men samtidig litt grovkornet i toppen, har Sony hatt mer behagelig diskant, men en overdreven og smått unaturlig bass.

Hva med XM5? Jeg er glad for å si at lydkvaliteten er et godt hakk bedre enn fra XM4. Forgjengeren har en overdreven markering i mellombassområdet, som gir bra driv i basstromma, men samtidig rulles det av for tidlig. Det er ikke noe dypbass der, lydbildet får ikke noe særlig fundament i bunnen, som vi vet også er viktig for å skape inntrykk av holografi og stereobredde. De mangler også litt energi og skinn i diskantområdet.

WH-1000XM5 har forbedret alle svakhetene. Bassen går dypere og låter mye mer naturlig. En kontrabass høres i mye større grad ut som nettopp det, samtidig som det faktisk ikke er noe mindre trøkk i mellombassen heller. Trommer smeller, bassgitarer låter saftig og engasjerende, og en dyp mannsrøst, enten det er Leonard Cohen eller Sivert Høyem, får et mye større register å utfolde seg på.

Den automatiske tilpasningen av lyd og støykansellering fungerer dessuten. Om jeg bruker briller eller ikke, spiller fint liten rolle på lyden og støykanselleringen.

Sony WH 1000XM5 vs 1000XM4 cushions
Putene på Sony-WH 1000XM5 (venstre) er faktisk litt tynnere enn på forgjengeren, men hodetelefonene sitter likevel mer behagelig rundt ørene. Foto: Geir Gråbein Nordby

DSEE Extreme

Hodetelefonene har fått en bedre algoritme for å forsøke å gjenvinne overtonene i komprimert musikk. Sony kaller den DSEE Extreme, som skal gjøre spesielt cymbaler og hi-hat mer naturlig. Uten tilgang til appen har jeg ikke fått testet med og uten funksjonen, men antakelig er den aktivert ut av esken.

BOOM av Tiesto sparker skikkelig, samtidig låter det aldri skarpt. Lydbildet oppleves også med mer luft, hvorvidt det er fordi den dypere bassen gir mer kontrast, eller at hodetelefonene faktisk har mer å gi i toppen, er vanskelig å si. Men det er luft nok uten å bli skarpt.

Fremdeles har Shure Aonic 50 overtaket i overtonene og låter mer nøytralt. Klaveret til Alexis Ffrench klinger mer detaljert ut, spesielt de lysere tangentene har mer snert. Men Sonyene klarer seg godt, også med klassisk musikk, og låter mer underholdende på elektronisk musikk og pop.

Legger man alt sammen, er Sony WH-1000XM5 de beste støykansellerende hodetelefonene jeg vet om.

Sony WH 1000XM5 4
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sony har overgått seg selv med WH-1000XM5. Støykanselleringen, kanskje det viktigste med slike som disse, er mer effektiv enn noen gang, og nå er dessuten bakgrunnssusingen redusert til det knapt hørbare. Jeg sa det vel med forgjengeren også, men denne gangen er det til å få hakeslipp av! Fantastisk.

Passformen er enda bedre enn før, disse er blant de mest komfortable på markedet. Samtalekvaliteten må være den beste jeg har hørt fra slike hodetelefoner, og lydkvaliteten på musikk er også bedre enn tidligere. Bassen går nå dypere og låter mer naturlig, uten at det går utover underholdningsfaktoren. Disse rocker!

Forbehold: Appen har ikke blitt testet denne gangen, siden den ikke hadde fått støtte for XM5 i testperioden. Vi kommer tilbake med en beskrivelse av appen.

Karakter
Sony WH-1000XM5
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

13 hendelser på “Sony WH-1000XM5”

  1. Har noen vurdert/testet disse opp mot B&O H95 (uavhengig av prisforskjellen)?

    1. Geir GråbeinNordby

      Sony har overlegen støydemping, H95 har klarere mellomtone. Men etter min mening spiller de rett og slett ikke høyt nok. Det gjør Sonyene.

  2. Siden dette er hodetelefoner for flybruk, hva med esken – har den blitt større siden de ikke kan foldes som før ?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Etuiet er litt større, men samtidig mykt og kan presses nesten flatt hvis nødvendig.

  3. Ikke et ord i anmeldelsen om at skal koste 5000 kr? Hvis det stemmer er det for mye.

    1. Geir Nordby

      Vi vil nok se at inflasjonen gjør at flere følger på. Det kan også fort hende vinder den droppe i pris for å konkurrere, men inntil videre må man vurdere denne til 5000 eller de nest beste til 4000. Man får det man betaler for, også her 🙂

  4. Man kan kun snu koppene oppover, som er helt ubrukelig når man lar de henge rundt halsen.

    1. Skal ikke ha de rundt halsen, enten på ørene, eller i etuiet. Ellers har man ørepropper😁

    2. Jeg ønsker meg et headset til trening og hverdag. Jeg er musikken og vil ha best mulig lyd. Men på trening vil jeg ha mest mulig bass. Har vurdert sony 1000xm5 og beats studio 3, Sony ult wear og jbl tour one M2. Hvilken er best? Eller er det noen andre i samme prisklasse du kunne anbefalt? Mvh

    3. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Hvis du ikke er opptatt av IPX4-sertifisering mot vann og svette, så er Sony Ukt Wear glimrende. Ellers finnes det spesifikke hodetelefoner for trening, f.eks. fra Adidas.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde