TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony WH-1000XM3

Stille som graven

Flytt deg, Bose. Sony WH-1000XM3 er verdens beste støydempende hodetelefoner.

Av / 30.08.18 - 13:14
Sony WH-1000XM3

Lyd & Bilde mener

  • Den beste støyreduksjonen som finnes kombineres med lyd i toppklassen og nydelig komfort.
  • Helt tette hodetelefoner kan føles litt klamme over tid.

Skal du bare ha ett par hodetelefoner, bør de både være trådløse og med aktiv støyreduksjon.


Se Gråbeins Gadget Guide, hvor temaet er Sony WH-1000XM3.

 

Bose QC35 er bestselgeren i markedet. Men de beste hodetelefonene vi vet om i denne kategorien heter faktisk Sony WH-1000XM2. Bedre lyd enn Bose og noe bedre støyreduksjon. Ikke minst fordi den automatisk tilpasses lufttrykk og brukerens ører.

WH-1000XM2 har en skavank, i form av at de skrur seg av automatisk etter 5 minutter uten musikk. Ønsker du kun støydemping men ikke musikk, blir de et problem. Bose-eiere kan bestemme dette i appen, mens Sony-brukere må løse det ved å stikke inn lydkabelen. Hvem gidder vel det?

Annonse

Lydmessig låter XM2 litt dempet i diskantområdet, og de kunne vært noe raskere og mer lettbeinte når vi snakker dynamikk og transientrespons.

Les også:  Skullcandy Venue – Støyredusering på budsjett

Arvtakeren

Nå kommer arvtakeren, WH-1000XM3. Og her snakker vi flere forbedringer.

For det første er de med sine 255 gram nesten ti prosent lettere. Videre følger hodebøylen hodet tettere, hvor forgjengeren stikker litt mer ut på sidene og ser mer klumpete ut.

Sony WH-1000XM3 1
WH-1000XM3 (til venstre) ligger tettere og mer strømlinjet mot hodet enn WH-1000XM2 (t.h.). Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Øreputene har litt større omkrets, og gir bedre rom til ørene. Et mykere materiale gir også økt komfort, i klasse med Bose QC35. Der hvor Sony med XM2 hadde forbedret en svakhet hos sin forgjenger ved at brukerens fottrinn forplantet seg inn i hodet, er dette helt borte med XM3. Dette takket være langt mindre friksjon i opphengene til koppene, det føles nesten som de har fått kulelager!

Les også: Panasonic HD605NE – støydemping og ukomprimert lyd

Forbedret innmat

Som sine forgjengere støtter WH-1000XM3 ukomprimert lyd over Bluetooth via Sonys LDAC-kodek (krever kompatibel Android-mobil). Der stopper også likhetene.

Mens andre hodetelefoner har digital forsterker, har Sony valgt analog for XM3. Normalt er analoge forsterkere for store, tunge og batterislukende til å konkurrere, men Sony har klart å krympe den uten å miste effekt. Sammen med ny lydprosessor og 32-bit DAC skal dette gi bedre basskontroll og oppløsning.

Ellers nevner vi dobbel mikrofon til mobilsamtaler for bedre lyden på disse. Og som sin forgjenger kan XM3 styres med stemmen, enten via Google Assistant eller Apple Siri.

Sony WH-1000XM3 2
Svart med bronsedetaljer. Foto: Sony

Ny støyreduksjon

Sony har jobbet iherdig for å gjøre støyreduksjonen enda mer effektiv. Spesielt når det kommer til mer høyfrekvent bakgrunnsstøy. Sitter du på kafé og det klirrer i metall og bestikk fra bordene rundt, så reduseres dette mer effektivt hos XM3 enn forgjengeren. Og nå kan du bestemme i appen at støydempingen alltid skal være på, eller stenge hodetelefonene automatisk etter en viss tid.

Batteritiden er 30 timer som sist, og takket være hurtiglading med USB-C tar det nå bare 10 minutters ladetid å få 5 timers bruk!

Les også: Audio-Technica ATH-M50xBT – favoritten har blitt trådløs!

Sony WH-1000XM3 3
Gullfinish er skrotet, og erstattes av sølv, med messingfargede detaljer. Foto: Sony

 

Stille som graven

Støyreduserende hodetelefoner reduserer støy utenfra ved å sende et motfasesignal inn i øret. Noen av dem gjør dette på glimrende vis. Men støyen erstattes i større eller mindre grad av svak susing som kan forringe lydopplevelsen.

Både Bose QC35 og Sony WH-1000XM2 har hørbar susing med støyreduksjonen aktivert. Dette er derimot kraftig redusert hos WH-1000XM3, faktisk skal du konsentrere deg veldig for å høre noe som helst. Definitivt de beste vi har hørt på dette området.

Forgjengeren undertrykker støy meget godt i bassområdet (buldring i en flykabin osv.), men ikke like godt i mellomtoneområdet. XM3 er enda bedre, spesielt hørbart er det i åpent kontorlandskap. Jeg kan høre musikk enda svakere uten at miljøet rundt meg lekker inn. XM2 var god i forhold til andre referanser, men svakhetene er åpenbare målt mot XM3. Makan til effektiv støyreduksjon har jeg aldri hørt før! Og vil du høre når noen prater til deg, legger du bare hånden på høyre ørekopp, så dempes musikken og omgivelsene slippes inn.

Hodetelefonene kan ut ifra bevegelsene dine gjette om du sitter, går eller løper, og tilpasse støydempingen tilsvarende. Løper du, kommer maksimal omgivelseslyd inn for at du skal høre trafikken rundt deg. Du kan velge å bare høre frekvensregisteret for stemmer, mens annet blokkeres.

Sony WH-1000XM3 4
Sony WH-1000XM3 på testbenken. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Den beste lyden

Hva med lyden? Der hvor forgjengeren låter meget bra men har en smått tilslørt bass og dempet diskantgjengivelse, er XM3 vesentlig ryddigere. Bassen er langt mer attakkert. Bare hør på Janelle Monáes I Like That med heftig RnB-bass. Den går dypt, med strammere anslag enn med forgjengeren. Lydsignaturen er ikke så ulik, ved at diskanten fortsatt er litt behersket. Bose har mer distinkt hi-hat, men langt fra samme renhet som XM3. Denne dynamikken og roen i lydbildet kan også Bose bare drømme om. Om du derimot foretrekker mer detaljerte hodetelefoner fra B&O eller B&W, vil kanskje ikke lyden av Sonyene overbevise deg, men undertegnede foretrekker dem.

Sony WH-1000XM3 5
WH-1000XM3 er sammenleggbare, akkurat som sine forgjengere. Foto: Sony

 

Og så klassisk. Bare hør på Alice Sara Otts deilige klaver på Nightfall. Den superstille og frekvensjevne støydempingen gjør at man kan lytte med meget lavt lydnivå og fremdeles ta inn hele opplevelsen. Anslagene er markert, samtidig som klangbunnen fra flygelet har godt fundament i bassen. Her hører man også tydelig forskjell på LDAC med en kompatibel Android-mobil (jeg brukte Motorola G6 Plus), og for eksempel iPhone som kun har komprimert AAC. Det er mer luft med LDAC.

I en perfekt verden kunne jeg kanskje ønsket meg enda mer liv. Til sammenligning har de spesialiserte Nuraphone enda mer trøkk og attakk i mellomtonen, og en justerbar bass til det ekstreme. Men de er ikke like finmasket i toppen, og til tross for både passiv og aktiv støydemping demper de ikke like godt som Sony.

Sony WH-1000XM3 6
Foto: Sony

 

Les også:

[pt_view id=”8c0b14chqa”]

Sony WH-1000XM3: Konklusjon

I våpenkappløpet mot Bose, som Sony allerede ledet med WH-1000XM2, har de dratt fra i så godt monn med XM3-utgaven, at det ikke lenger er noen konkurranse.

Komforten er superb, og støydempingen er stille som graven, med en frekvenslinearitet som vi ikke har hørt maken til.

Lyden er også enda bedre enn tidligere, med bedre dynamikk og basskontroll. Legg til ekstremt rask lading (5 timer på 10 minutter), og Sony WH-1000XM3 er rett og slett verdens beste støyreduserende hodetelefoner akkurat nå.

Vår semi-vitenskapelige måling av støyreduksjonen til Sony WH-1000XM3

Karakter
Sony WH-1000XM3
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde