TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony WF-1000XM3

Gode ting i små pakker

Sonys nye ANC-propper har de fleste av kvalitetene fra de fullvoksne støydempende hodetelefonene, men i et kabelfritt miniformat.

Av / 05.07.19 - 23:00
Sony WF-1000XM3

Lyd & Bilde mener

  • God og balansert lyd. Adaptiv støyreduksjon i 20 trinn. Veldig god batteritid. Sitter godt i ørene.
  • Ikke så effektiv støyreduksjon som på storebror WH-1000XM3. Kan (naturligvis) kun brukes trådløst.

Nest etter støydempende hodetelefoner er helt trådløse hodetelefoner (true wireless) den nye slagmarken i hodetelefonkrigen. Sony har nettopp lansert sitt miniatur-slagskip, WF-1000XM3, som er både støydempende og helt trådløse.

Det er ikke Sonys første trådløse ANC-propper. Vi har tidligere testet WF-1000X, som skuffet på flere punkter. Men nå er det en helt ny konstruksjon, som med et navn som ligner WH-1000XM3 skaper gode forhåpninger.

Sony WF-1000XM3 1
Sony har med WF-1000XM3 bevist, at true wireless-øreproppene nå er blitt en moden teknologi. Foto: Sony

Dobbelt opp

Den største ulempen ved helt trådløse ørepropper er batteritiden, men Sony har nå doblet brukstiden til seks timer. Det er nok til de aller fleste reiser. Og nesten en transatlantisk flyvning. Etuiet gir i tillegg tre oppladninger, i alt 18 timer ekstra. Og en rask tur i laderen gir 90 minutters avspilling på 10 minutters oppladning.

Hodetelefonene har kanskje nok kapasitet til en flytur til New York, men det blir riktignok som rene støydempere eller til medbrakt underholdning. Som andre helt trådløse ørepropper har Sony WF-1000XM3 nemlig kun Bluetooth-tilkobling – og de aller fleste in-flight-underholdningsystemer krever kablet forbindelse. Til pendling og uforstyrret trening er ikke dette noe problem.

Styringen av WF-1000XM3 er så god som det er mulig å få til på noe så smått. Touchfeltet på proppene styrer stemmestyring og avspilling. Det gjør de også når man rører proppene for å få dem til å sitte bedre.

Annonse
Sony WF-1000XM3 2
Den største ulempen ved helt trådløse ørepropper er batteritiden, men Sony har nå fordoblet brukstiden til seks timer. Foto: Sony

 

Her kommer styrings-appen Sony Headphones Connect virkelig til nytte. Man kan i appen stille støyreduksjonen, tilpasse lyden med EQ, sjekke batteriet, samt velge en lang rekke funksjoner.

20 grader av støyfrihet

Den automatiske støyreduksjonen kan tilpasses i hele 20 trinn, fra maksimal isolasjon til omtrent ingen støyreduksjon. Funksjonen Adaptive Sound Control «lytter» konstant til omgivelsene og tilpasser støyreduksjonen til lydnivået. Likt som vi har sett på f.eks. Jabra Elite 85H. Har du flere trådløse Sony-hodetelefoner, kan appen styre dem alle. Men det ene paret må være helt slått av før du kan skifte til et annet.

Helt trådløse hodetelefoner handler ikke «bare» om å pakke all elektronikken inn i et hus på størrelse med et ledd på pekefingeren. De to uavhengige øreproppene skal Bluetooth-pares med mobilen på samme tid, og selv den minste forsinkelse av lyden i en kanal gjør musikkopplevelsen til en psykedelisk tur ned i ekkokammeret. Den delen har Sony heldigvis ingen problemer med!

Sony WF-1000XM3 3
Etuiet utvider med tre oppladninger, i alt 18 timer ekstra. Og en rask tur i laderen gir 90 minutters avspilling på 10 minutters oppladning. Foto: Sony

 

Det samme gjelder utfall på den trådløse forbindelsen. Under testen opplevde jeg kun noen få, korte avbrytelser av lyden på den ene proppen. Det er helt akseptabelt og ikke til å trekke for. Man kan forøvrig velge mellom å prioritere enten lydkvalitet eller stabil forbindelse i appen. Men forbindelsen var utmerket, også på «kvalitetsinnstillingen,» og lyden var god innstillingen for stabilitet.

Sitter godt fast i øret

Jeg er vanligvis ikke særlig gode venner med in-ear-ørepropper, da mine øreganger har en krumning som de fleste in-ears ikke sitter godt fast i. Men Sony WF-1000XM3 satte seg godt på første forsøk og ble sittende i timevis, mens jeg bevegde meg rundt. Også selv om de er uten «horn» i silikon som ofte brukes til å stabilisere ørepropper. Det følger med sju par tupper, herav tre i memoryskum, så de fleste burde kunne finne noe som passer.

Lydkvaliteten

Bass i ørepropper er ikke lett. En bitteliten driver i et mikroskopisk kabinett er ikke akkurat oppskriften på dyp bass, så spørsmålet er ikke om øreproppene låter tynt, men hvor tynt.

Sony WF-1000XM3 klarer den umulige kunsten ganske godt. De kan ikke ryste nakkevirvelene på samme måte som et godt par over-ears, men bunnen kommer med. Trommer og synth-bass på Zhao Cong og Hans Nielsens «Moon Light On Spring River» gir en god følelse i kraniet.

Dynamikken er også god. Trommenummeret «Batuka» med Madonna er man rett og slett nødt til å spille med på. Og heldigvis maskerer den adaptive støydempingen mine verste feilslag. Også her imponerer bassen på grensen til det subsoniske.

ANC-funksjonen i WF-1000XM3 er blant de minst skadelige for lyden, etter hva jeg har hørt. Selv om den skrus helt opp for støyreduksjon, så beholder musikken sine overtoner, og stemmene høres fortsatt godt. Støyreduksjonen er nesten, men bare nesten like god som i Sonys WH-1000XM3. Noe som er svært bra, gitt at både prisen og plassen til datakraften er krympet.

 

Konklusjon

Sony har med WF-1000XM3 bevist at true wireless-ørepropper nå har blitt en moden teknologi. Første generasjons barnesykdom i form av kort batteritid og dårlig stabilitet er overvunnet, og man har samtidig klart å få det meste av kvaliteten fra Sonys støyreduksjon ned i de bittesmå kapslene. Også lydmessig er de særdeles vellykkede. Derfor er det vanskelig å forestille seg relevante konkurrenter på markedet. Og det skyldes ikke bare av at Sony stort sett er alene om å tilby ANC i trådløse ørepropper.

Sony WF-1000XM3 4
Touchfelter på proppene styrer stemmestyring og avspilling. Det gjør de også når man bare rører proppene for at få dem til at sitte bedre. Foto: Sony
Karakter
Sony WF-1000XM3
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord