TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony LinkBuds

Komfortable hele dagen

Sony introduserer et helt nytt konsept, med de åpne øreproppene LinkBuds

Av / 15.02.22 - 18:00
Sony LinkBuds

Lyd & Bilde mener

  • Meget komfortable, selv etter flere timers bruk. God samtalekvalitet og batteritid. Åpen og klar lyd på musikk.
  • Slank bass. Veldig viktig å finne riktige vinger for god passform. Ellers faller de ut.

I en hverdag når vi er stadig mer tilkoblet, og konsumerer mer musikk, film og podkaster enn noensinne, er det en ting som fort melder seg med feil utstyr: mangel på komfort. Det spiller liten rolle hvor bra et par hodetelefoner eller ørepropper låter, dersom du blir svett i ørene etter første låt.

Sony LinkBuds WF L900 SPREAD scaled 1
Sony LinkBuds er trådløse ørepropper – av åpen type. Foto: Sony

Samtidig er man ofte i situasjoner hvor man faktisk ønsker å høre omverdenen rundt seg. Hva hvis du vil lytte til favoritt-podkasten mens du går en lang tur i skogen, men fortsatt ønsker å ta inn lyden av naturen? Eller du går tur med hunden, og vil kommunisere, men bare er nødt til å ha nyhetene i bakgrunnen? Joggeturen langs hovedveien kan også fort bli farlig dersom du ikke hører bilene rundt deg. Og selv om mange drømmer om å holde kollegaenes tjas og mas ute med støyreduserende hodetelefoner, så har andre jobber som faktisk krever at de er til å snakke til.

Les også Vi har testet Sonys nye toppmodell! Sony har krympet sin toppmodell en hel del. WF-1000XM4 er et par virkelig gode ørepropper. Bare pass på å gjøre dette…

Åpne ørepropper

Det er disse scenarioene Sony tar for seg, når de lanserer de åpne øreproppene LinkBuds. Mens mange ørepropper tilbyr omgivelseslyd digitalt gjennom mikrofonene, låter det aldri så naturlig som den ekte varen, og de vil dessuten bli nøyaktig like klamme over tid, som andre propper. Derfor ser Sony for seg at det er på tide å gjøre en satsing på åpne ørepropper.

Selv kaller Sony det et helt nytt konsept, selv om blant andre Audeze har hatt åpne ørepropper lenge (LCDI3 og LCDI4). Men LinkBuds er de første trådløse øreproppene jeg har hørt om av åpen type, og de ser ikke ut som noe annet jeg har sett før. Med et smultringformet 12 mm høyttalerelement og et åpent hull rett inn i øregangen.

Sony LinkBuds Graabein
Sony LinkBuds sitter meget behagelig i øret. Pass på å prøve alle gummivingene, og finne de som sitter best. Foto: Geir Gråbein Nordby

Passformen

De aller fleste ørepropper passer med bra rett ut av esken, med medium øreputer. Derfor ble jeg litt overrasket over å ikke klare å få noen god passform med WF-L900 til å begynne med. Her er nemlig ingen øreputer i det hele tatt, så for å få ringen til å holde seg i øret er du avhengig av at vingen som sitter på passer den indre ørekanten perfekt. Jeg var nødt til å finne større vinger i esken, men da satt også proppene godt.

Annonse

Samtalekvalitet

Poenget med åpne ørepropper er at øret skal puste, slik at du holder komforten gjennom en hel dags bruk. Man skal egentlig aldri måtte ta ut øreproppene, og da er det viktig at kvaliteten på mobilsamtaler og digitalmøter er god. Da må de innebygde mikrofonene både fange opp stemmen tydelig, men også undertrykke bakgrunnsstøy.

Sony-proppene har innebygd intelligent støykansellering for samtaler, som skal være spesielt effektiv på å separere stemmen din fra bakgrunnsstøy, og LinkBuds gjør en meget god jobb her. Jeg vil påstå stemmen min kommer klarere gjennom enn med både WF-1000XM4, og dessuten også klokkene WH-1000XM4. Dette er med andre ord blant Sonys beste modeller på ren samtalekvalitet, og som kan brukes i de aller fleste situasjoner.

Sony LinkBuds WF L900 V1 prosessor scaled 1
Sonys V1 prosessor skiller effektivt stemme fra bakgrunnsstøy under samtaler. Foto: Sony

Batteritid

Batteritid er et annet viktig moment. Den er oppgitt til respektable – men på ingen måte revolusjonerende – 5,5 timer fra øreproppene, og 12 timer ekstra fra ladeetuiet. Det som derimot er ganske imponerende, er at Sony har fått til dette med en veldig liten formfaktor. Proppene er nemlig mye mindre enn andre ørepropper, og er med sin vekt på 4,1 gram pr. propp bare halvparten av vekten til WF-1000XM4. Ladeetuiet er også knøttlite, og du merker det knapt i lommen.

Stemmestyring

Sony-proppene kan styres med å tæppe på proppene, men du trenger ikke å faktisk treffe dem. Tapper du foran på øret i umiddelbar nærhet til proppene, registreres det likevel. Dessverre vil det også gjøre det lettere å gjøre utilsiktede operasjoner. Retter du for eksempel på en ørepropp midt i en mobilsamtale, risikerer du å legge på. Det skjedde undertegnede et par ganger.

Ønsker du i stedet å styre proppene med stemmen, kan du det. Android-brukere benytter Google Assistant, men Sony vil ikke lenger linke til Google Assistant-appen i iOS. Slapp av, du bruker bare Siri.

Sony LinkBuds WF L900 in hand
De åpne øreproppene Sony LinkBuds er små og meget lette. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lydkvaliteten

Uansett hvor komfortable øreproppene er, så kommer de fort til å forvises til skuffen, dersom de ikke låter bra. Og Sony LinkBuds innfrir i det viktige stemmeregisteret. Mellomtonen og diskanten er så åpne, distinkte og detaljerte, at både musikk og tale får vinger. Stemmer låter uanstrengt, uten noen svulstige pukler noe sted som maskerer for andre toneområder. Vel, bortsett fra at de forsterker presensområdet rundt 3 kHz litt vel mye, for å dra frem vokalene ekstra. Men det oppleves bedre enn man skulle tro. Dessverre har ikke equaliseren i appen akkurat denne frekvensen å justere på, men 2,5 kHz kan man dra ned litt.

I den grad man kan snakke om lydbilde gjennom ørepropper eller hodetelefoner, så har WF-L900 et godt snev av dette. Lydbildet trekkes godt utover på sidene, og det føles som om vokalistene henger rett foran hodet mitt. Jeg må si Sony-proppene er blant de bedre jeg har hørt i denne disiplinen. Og finner du gode 360 Audio-innspillinger i Tidal eller Deezer, så byr proppene på ok tredimensjonal lyd. Det føles aldri  helt ekte, men kan være kult i enkelte situasjoner.

Sony LinkBuds avg frequency
Sony LinkBuds WF-L900 er ikke frekvenslineære, men oppleves å låte bra i det øvre registeret. Bassen er derimot slank. Frekvensmåling gjort i REW, med E.A.R.S. mikrofonhode.

Mangler bass

Svakheten i LinkBuds ligger først og fremst i bassregisteret. Tonalt sett er bassen bra, og ingen toner stikker seg uønsket mye frem i forhold til andre. Men det er rett og slett for lite av den.

Musikken til Billie Eilish har mye dypbass i miksen, men dette kommer ikke frem med Sony-proppene. Det blir for slankt. Det samme går igjen i all musikk, også kontrabassene i klassisk musikk blir for tamme. Igjen må man inn og stille EQ i appen. Eneste måte å få stilt på noe under 400 Hz, er med funksjonen som heter Clear Bass. Denne drar opp eller ned bassen under 100 Hz (høres det ut som), og denne drar jeg faktisk helt opp til +10! Fremdeles er det ikke ekte dypbass å snakke om, men det er langt bedre enn å ikke gjøre noen ting.

Som skapt for podkaster

For min del blir bassen såpass tam, at jeg nok ikke føler musikk bør stå øverst på menyen her. Derimot er LinkBuds glimrende på tale, og de er dermed som skapt for å lytte til podkaster og nyheter. Sannheten er at podkaster er et vilt voksende konsept, som svært mange lytter til. I motsetning til TV kan nemlig podkaster konsumeres mens du gjør andre ting: matlaging, trening og alskens. I likhet med musikk, men hvor man tar til seg kunnskap i større grad.

Nå skal det sies at podkaster funker helt fint med et par temmelig kjipe ørepropper også, men de vil ikke være like komfortable som Sonyene. Et viktig aspekt, om du skal ha dem i ørene hele dagen.

Sony LinkBuds WF L900 SPREAD
Sony LinkBuds. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony LinkBuds: Konklusjon

Sony LinkBuds er et par meget spesielle ørepropper. De er nemlig av åpen type, som slipper lyd fra omgivelsene rett inn i øret, sammen med musikken eller podkasten. I rake motsetning av ørepropper med aktiv støykansellering! Det kan virke bakvendt, men det er faktisk legitimt, da man ganske ofte befinner seg i situasjoner når man ønsker å slippe inn omgivelsene. Og ved å være åpne gir de øregangene sirkulasjon, så du slipper å bli klam. Fint om man skal ha i proppene i timevis i strekk. Bare ikke under flyturen, da trenger du noe med støydemping!

Lyden er klar og åpen, som skapt for podkaster! Samtalekvaliteten er også prima. Men musikken mangler bass, og det er begrenset hva man får gjort i appen. Selv om det finnes veldig mange forhåndsmoduser, er det ingen som riktig gir nok bass.

Kan du leve med dette, kan LinkBuds være midt i blinken for deg.

Karakter
Sony LinkBuds
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde