NB! Sennheiser Momentum 4 Wireless kommer ut i butikkene den 23. august, men kan forhåndsbestilles fra og med 9. august.
Utviklingen har gått raskt innenfor lydkansellerende hodetelefoner, og en gang i året lanserer produsentene en forbedret toppmodell som overgår sin forgjenger. I hvert fall hvis man ikke heter Sennheiser. Her har det gått litt tregere i svingene, for vi må tre år tilbake, da forrige modell ble lansert, nemlig Momentum 3 Wireless.
Originalt nok heter de nye hodetelefonene Momentum 4 Wireless, og det vil nok ikke overraske deg at dette er fjerde generasjon av Momentum trådløse hodetelefoner. Vi var veldig fornøyd med den forrige modellen, og forventningen er derfor høye til avløseren. I hvert fall når vi ser hvor langt rivalene har kommet, hvor Sony inntil videre troner på toppen når det kommer til selve støydempingen.
Seriøs konstruksjon
Sennheiser hevder at Momentum 4 leverer klassens beste lyd, med 42 mm høyttalerelementer (drivere) av høy kvalitet. Samme størrelse som på forgjengeren, og man kan mistenke dem for å være de samme.
Hodetelefonene har forbedret, adaptiv støykansellering, som tilpasser seg miljøet du er i. Og dessuten omgivelseslyd, eller transparens, hvor støykanselleringen reverseres og i stedet sender omverdenen inn i ørene. Vi loves også fantastisk komfort, og der hvor forgjengerne utelukkende hadde fysiske knapper og brytere, kan du på de nye sveipe til forrige og neste låt, og stille lydnivå.
På lydsiden brukes aptX Adaptive lydkodek for bedre lyd, som er tilgjengelig for Android-brukere. Apple-brukere må nøye seg med AAC. Du får faktisk litt mer luft rundt tonene med aptX Adaptive, som gjør at jeg foretrekker Android til musikklytting.
60 timers batteri
Batteritiden er oppgitt til hele 60 timer, med støykansellering aktivert og med lydnivå i midtre posisjon. Det er ganske ekstremt, og dobbelt så langt som rivalen Sony WH-1000XM5 og tre ganger så lang som med Apple AirPods Max. Likevel er prisen for Sennheiser-klokkene lavere, bare 3800 kroner. Det plasserer dem på samme prispunkt som Yamaha YH-E700A, et annet glimrende par hodetelefoner.
Hurtiglading går også unna, her får du inntil fire timers bruk etter bare fem minutter med lading, om du har en kapabel hurtiglader.
Nytt utseende
Der hvor forgjengerne hadde et mer spesielt og industrielt utseende, med svarte eller brune klokker festet til en hodebøyle i metall med synlige slisser til lengdejustering, er det et renere design på Momentum 4. På godt og vondt. De nye er glattere, med en mykere design, men samtidig ligner de mer på alle andre hodetelefoner. Med en glatt overflate på selve klokkene, og med hodebånd trukket i grått stoff av samme type som på etuiet til øreproppene Momentum True Wireless 3. Dermed deler Momentum-familien for første gang et felles uttrykk, slik at man faktisk ser at de tilhører samme familie. Akkurat det liker vi!
I motsetning til sine forgjengere kan dessverre ikke Momentum 4 Wireless foldes sammen. Det beste man får til er å vri klokkene 90 grader, slik hodetelefonene legger seg flate. Etui følger med, og det er nødvendigvis bredere enn tidligere, men også flatere.
I esken følger både ladekabel, 3,5 mm analog lydkabel og en «flyadapter» med to monoplugger i den ene enden.
Appstyring
Momentum 4 kan styres fra appen Sennheiser Smart Control, som i tillegg til å oppdatere hodetelefonene lar deg stille på en enkel trebånds equalizer, og dessuten personalisere lyden gjennom en lydtest. Kort fortalt veksler du mellom tre forhåndsinnstillinger og velger den du liker best. Dette gjør du i tre omganger med ulik musikk, deretter forsøker appen etter beste evne å stille inn lyden etter dine preferanser.
Det skal sies at jeg ikke har fått dette til å fungere på Momentum 4, da det rett og slett ikke kommer lyd gjennom appen. Jeg forventer at dette blir rettet opp i en snarlig oppdatering.
Samtalekvalitet
Momentum 4 Wireless har to mikrofoner i hver øreklokke, med stråleforming for å best mulig klare å skille ut din stemme fra omgivelsene. Dette er bare halvparten av antallet Sony har puttet inn i sine 1000XM5, og to færre enn du finner i de nye Bowers & Wilkins Px7 S2 (test kommer).
Men tale fungerer fint gjennom Momentum 4, mottakeren vil høre deg klart og tydelig gjennom disse. Sennheiser står ikke mye tilbake for Sony-ene, og Px7 S2 låter mer kunstig og prosessert. Bose NCH 700 låter klarere, men lavere, enn Sennheiserne. Alt i alt god lyd her.
Komfort
Hodetelefonene sitter meget behagelig rundt ørene, takket være de myke putene. Jeg føler likevel de blir litt varmere rundt ørene enn både B&W Px7 S2 og Sony WH-1000XM5, som gjør ørene klammere over tid. Varme sommerdager og innendørs bruk kan bikke over mot det ubehagelige om du sitter lenge om gangen.
Støybehandlingen
Sennheiser har alltid vært ganske gode på støydemping, og det samme må man kunne si om de nyeste Momentum-ene. Likevel virker det ikke som det er gjort så veldig mye siden sist. Det fungerer bra nok, og de kan også dempe lyden av vindkast noe.
De er omtrent på høyde med Px7 S2, men ikke i nærheten av WH-1000XM5, som demper rundt 10 dB mer effektivt hele veien, og inntil 20 dB mer i bassregisteret. Det er riktignok fordi Sony-ene er milevis foran alle andre her, og ikke fordi Sennheiser gjør en dårlig jobb. De gjør det de skal, og enten jeg er i nærheten av anleggsarbeid eller på toget, så minimeres støyen slik at musikken kommer frem.
Lyden av Sennheiser Momentum 4 Wireless
Og hva musikk angår, låter de nye Momentum 4 veldig bra. Der hvor forgjengerne nok hadde en meget kraftig, men også smått pløsete bass, legger også Momentum 4 til ekstra energi i bassregisteret. Men de oppleves strammere og mer punchy, som ikke minst er kult på elektronisk partymusikk. På forgjengerne låt bassen til sammenligning mer «subwooferaktig».
Mellomtoneområdet kommer også klarere frem her, slik at sangstemmene står bedre frem fra musikken. Auroras luftige stemme i A Potion For Love låter silkemykt samtidig som den har en fabelaktig dynamikk. B&W Px7 S2 låter et hakk mer oppløst og mer nøytral i bassen, men sammenlignet med Sony WH-1000XM5 er Momentum 4 mer åpne i mellomtonen og ikke minst i diskanten. Selv om Sony-ene låter mer åpent enn sine forgjengere. Det er noe med Sennheisers presentasjon av mellomtonen som gjør dem svært vanedannende å lytte til. Det er også mer mellomtone her enn med de mer basstunge Yamaha YH-E700A, og totalt sett liker jeg Sennheiserne enda bedre.
Pianoet til Alexis Ffrench på sangen Golden klinger veldig pent, med både attakk i anslagene og fylde i grunntonene. Et hakk over Momentum 3 hele veien. Med unntak av maksimalt lydnivå, som jeg bestemt mener var høyere på forgjengeren.
Konklusjon
Det er på tide at Sennheiser kom med et nytt par trådløse Momentum-klokker. Og Momentum 4 Wireless innfrir på nesten alle plan. Lyden er bedre balansert enn tidligere, men blir likevel aldri kjedelig. Det er nemlig krutt i bassen her, og faktisk vil vi påstå dette er den beste lyden du får til denne prisen. Du skal betale ekstra om du ønsker enda bedre lyd enn dette!
Støydempingen gjør klart jobben, selv om den ikke truer de aller beste ned fra tronen. Komforten er også meget god (men klokkene føles litt varme over tid).
Batteritiden er på sin side i særklasse, og med hurtiglading skal det mye til å gå tom for strøm. Totalt sett en innertier til denne prisen!
Målinger