TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sennheiser Momentum 3 Wireless

Trådløs luksuslyd

Vi får flere finesser med den tredje versjonen av Sennheisers glimrende trådløse hodetelefoner.

Av / 08.11.19 - 15:26
Sennheiser Momentum 3 Wireless

Lyd & Bilde mener

  • Byggekvaliteten er glimrende, og passformen likeså. Lyden er blant klassens kraftigste, med meget heftig bass. Også overtonene kommer godt frem.
  • Litt slank mellomtone gjør at vokaler ikke får helt stor nok brystklang. Samtalekvaliteten er middelmådig, og trådløs rekkevidde skuffende.

Sennheiser Momentum Wireless var ikke egentlig markedsført som støydempende hodetelefoner, selv om de hadde aktiv støydemping innebygd. Det finnes nemlig hodetelefoner med mer effektiv støydemping, men med Momentum har Sennheiser ønsket å først og fremst få ned støygulvet i normale omgivelser, slik at mer av musikken kommer frem. I full lydkvalitet.

Momentum var ment for musikklytting, ikke for å skryte på seg all verdens funksjoner. Det hadde man tross alt PXC 550 til. Momentum var i stedet for de som ønsket byggekvalitet i en sober design, og ikke minst kraftig og fyldig lyd.

Etter hvert har man tydeligvis sett nødvendigheten av å også få flere funksjoner i Momentum. I sin andre generasjon kunne man endelig folde hodetelefonene sammen, og øreklokkene var forstørret for enda bedre komfort. Og putene var blitt tykkere og mykere. Støydempingen var også noe bedre.

Nye funksjoner

Nå er tredje og hittil siste generasjon her, og Sennheiser har både tilført nye funksjoner og dessuten ryddet opp i brukervennligheten. For det første hadde forgjengeren en multifunksjonsknapp som fungerte både som volumkontroll og gjorde en masse funksjoner ved å trykke x antall ganger på den. På den nyeste versjonen finner man flere knapper med dedikerte funksjoner, alle på høyre øreklokke. Volum opp og ned har egne knapper, og en i midten for disse besvarer samtaler eller starter og pauser musikk. I bunnen sitter Bluetooth-paringsknappen, som også kan holdes inne for talestyring via Siri eller Google-assistenten.

En ny funksjon er arvet fra PXC 500, nemlig at musikken pauser når hodetelefonene tas av hodet. Og starter igjen når man tar dem på. Dette kan deaktiveres i appen. Som dessuten har innebygd EQ-funksjon, om du vil justere på lyden.

Annonse

Utførelsen er ellers flott, i høy kvalitet. Hodebåndet er i rustfritt stål og lær, og de store og komfortable øreputene er i saueskinn. Her bevares komforten selv under lange lyttinger.

Sennheiser Momentum 3 Wireless 1
Momentum 3 Wireless pauser automatisk musikken når du tar dem av hodet. Foto: Sennheiser

Finn mine hodetelefoner

En meget kjekk funksjon er at Momentum 3 har innebygd støtte for sporing med Tile. Last ned Tile-appen og koble til hodetelefonene med mobilen. Deretter vil appen alltid vite hvor den sist hadde kontakt med dine hodetelefoner.

Kommer du hjem fra jobben og lurer på om du har lagt dem igjen på kontoret, så kan du ta frem Tile-appen. Om den sier den sist hadde kontakt med hodetelefonene der, så vet du at de ligger der når du returnerer dagen etter. Finner du dem ikke umiddelbart når du ankommer, kan du trykke på alarmknappen i Tile-appen, og hodetelefonene vil begynne å ringe og vibrere. Ringesignalet er svakt, men du hører det om du er i nærheten.

Støydemping

Mens forgjengeren alltid hadde den aktive støydempingen aktivert så lenge den var trådløst tilkoblet, kan denne nå slås av og på med en bryter på toppen. Vipp bryteren ned, og dempingen går i revers; plutselig forsterkes lydene utenfra, noe som er meget kjekt når man hører på musikk i situasjoner hvor man vil høre hva som foregår på utsiden. For eksempel hvis man vil høre når noen prater til en.

Selve støydempingen er helt grei. Den er smått mindre effektiv enn broren PXC 550 i de lavere frekvensene, men bedre enn Beyerdynamic Lagoon ANC. Der hvor lavfrekvent støy slipper gjennom uten store innsigelser, demper Momentum 3 derimot fint i de høye frekvensene. Den er ikke i nærheten av Sony totalt sett, bare sett deg på et fly og hør. Men det er bra nok til å ha en klar funksjon, og jeg liker at støydempingen ikke påvirker lydkvaliteten negativt. Musikken låter likt uansett om den er av eller på.

Ingen av/på-knapp

En litt merkelig avgjørelse er derimot å fjerne av/på-knappen. Dette tok meg litt tid å finne ut av, siden jeg nærmest er allergisk mot bruksanvisninger. Men her måtte jeg bite i gresset, og måtte lese meg til at Momentum 3 skrur seg av idet man folder den sammen. Kjekt, men så må man være klar over det. For legg hodetelefonene i sekken uten å folde dem sammen, og vær forberedt på et dødt batteri 17 timer etter.

Ja, for oppgitt spilletid har gått ned fra 22 til 17 timer. Ingen problem, det er lenge nok. Så har 3-er’n dessuten lading med USB C, som går raskere enn forgjengerens mikro-USB.

Sennheiser Momentum 3 Wireless 2
For å skru av Momentum 3 Wireless, folder du hodetelefonene sammen. Husk på det, ellers tappes batteriet! Foto: Sennheiser

Bluetooth 5

Den nye versjonen har også fått siste versjon av Bluetooth, som gjør at den kan kobles til to enheter om gangen. For eksempel PC-en for musikkavspilling og mobilen for samtaler. En annen fordel med Bluetooth 5 er lengre teoretisk rekkevidde.

Men der hvor vi har opplevd dette med Bose NCH 700, som ga oss rundt 50 meters trådløs rekkevidde ute i friluft, så begynner Sennheiser Momentum 3 å svikte allerede 10 meter borte fra mobiltelefonen. Det er ganske ynkelig, selv om det ikke er noe stort problem så lenge tilkoblingen er stabil innenfor dette. Og det er den. Men dette imponerer ingen, for til og med Sony WH-1000XM3 med Bluetooth 4 har over 30 meters rekkevidde.

Sennheiser Momentum 3 Wireless 3
Kvalitetsinntrykket på Momentum 3 Wireless er det lite å si på, akkurat som på forgjengerne. Foto: Sennheiser

Lydkvaliteten

Uten å ha forgjengeren å sammenligne direkte med, er lyden av Momentum 3 Wireless som jeg husker den. Det er rikelige mengder med bass her, rytmene på popmusikk smeller saftig og deilig ut. Rytmene på den melankolske men hardtslående Pretty Little Secret av tenåringsjenta Emma Steinbakken (som jeg spår en lys fremtid) er steintøffe. Dette er for øvrig de eneste trådløse hodetelefonene jeg har hørt (bortsett fra de sære Nuraphone) som kan konkurrere med Sony WH-1000XM3 i rent lydnivå. Og kanskje til og med overgå dem!

Brystklangen kommer ikke like godt frem som med Sonyene, som har en varmere og rundere mellomtone. Men til gjengjeld er falsettene klarere hos Sennheiser, som har klarere toner oppover. Det er mer energi i overtonene her, som åpner opp lydbildet mer. Sony låter mer dempet i toppen.

Sammenlignet med Sennheisers egne PXC 550 er lyden av Momentum 3 mye mer energisk og underholdende. PXC 550 låter flatt i forhold, og har vesentlig lavere lydnivå.

Klassisk musikk har ikke samme oppløsning i toppregisteret til Sennheiser som med Beyerdynamic Lagoon ANC. Noe kan fikses med tweaking i appen, men Lagoon har generelt mer oppløsning og luft. Fordelen til Sennheiser er igjen at den kan spille høyere. Mange klassiske innspillinger har ganske lavt gjennomsnittlig lydnivå, for å gi plass til større utblåsninger i fortissimo-partier. Da er det kjekt å ha mye å gå på. Og på hiphop-favorittene er det utvilsomt en fordel at Momentum 3 kan spille så hodeskallen rister!

Samtalekvalitet

Til slutt en liten tanke om samtalekvaliteten. Jeg hører mottakeren riktig bra, og får dessuten en behagelig ute-av-hodet-opplevelse. Men mottakerne hører ikke meg like godt. Momentum 3 er ikke i nærheten av samtalekvaliteten til Jabra Elite 85h, ei heller Bose NCH 700. Litt skuffende, siden Sennheiser jo er kjent for å lage meget gode opptaks- og kringkastingsmikrofoner. Skuffelsen er like stor som med Beyerdynamic, som også er en anerkjent mikrofonprodusent.

Konklusjon

Sennheiser Momentum 3 Wireless er hodetelefonene for deg som ønsker noe annet enn svarte hodetelefoner i plast, som det er altfor mange av på markedet. Her får du i stedet skikkelig stål og ekte saueskinn, og passformen er upåklagelig. Vi liker også de nye funksjonene, spesielt den med at du kan finne igjen hodetelefonene med en app.

Lydkvaliteten er meget god, noe basstung, men det er stort sett bare moro. Og for en slagkraft! Du snakker om lydnivå.

Det finnes enda bedre hodetelefoner til kritisk lytting, men Momentum 3 har oppløsning nok til å også sette pris på klassisk musikk.

Selve støydempingen er grei, men ikke noe mer. Og samtalekvaliteten kunne godt vært bedre.

Sennheiser Momentum 3 Wireless 4
Foto: Sennheiser

Karakter
Sennheiser Momentum 3 Wireless
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde