TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sennheiser HDVD 800

Musikkmagi

Foretrekker man å lytte til musikk med gode hodetelefoner, er en tilpasset forsterker helt nødvendig.

Av / 11.05.13 - 03:42
Sennheiser HDVD 800

Lyd & Bilde mener

  • Vellydende DAC Potent dynamikk Nøytral klang Balanserte inn- og utganger
  • Ingen forforsterkerutgang

Hodetelefonforsterkere finnes i alle prisklasser. De har én ting til felles, de er som regel mye bedre enn hodetelefonutgangen på vanlige forsterkere. Få er bedre enn denne. Sennheisers kombinerte digitalomvandler (DAC) og hodetelefonforsterker. Denne trenger du dersom du lytter på musikk fra digitale lydkilder, for eksempel en laptop, og samtidig har seriøse hodetelefoner til formålet. HDVD 800 kan også kobles til en eksisterende forsterkers analoge lydinnganger, og den kan brukes som forforsterker tilkoblet en effektforsterker, eller et par aktive høyttalere, hvis man bruker utgangene på fronten.

Med andre ord, HDVD 800 er et svært anvendelig lydprodukt. Med en 24-bits digitalomvandler om bord, som jobber med opp til 192 kHz samplefrekvens, for økt dynamikkområde og utvidet frekvensområde, er den midt i blinken for alle som har mye musikk i digitalt format.

En fjernkontroll er det eneste som mangler. På fronten har den to par med utganger for hodetelefoner. To av dem standard 6,3 mm jackkontakter, og to balanserte. De balanserte er ment for hodetelefoner som har balansert tilkobling. Som flere av Sennheisers modeller kan utstyres med, som HD800, HD700, HD650 og HD600 for å nevne noen. Men også hodetelefoner fra andre produsenter, som tilbyr balansert kabling.

Kjører man balansert, kan man utnytte forsterkerens symmetriske balanserte kretsløp, med egen jord som demper støy og holder interferens borte fra kretsene. Mindre støy er lik mer musikk. Og det er tross alt musikk det handler om.

Lydkvalitet
Uansett tilkobling, er lydkvaliteten fra HDVD 800 praktfull. Lydbildet er krystallklart, nøytralt inntil det perfekte, og så åpent at selv lukkede hodetelefoner høres ut som åpne konstruksjoner. Forsterkertrinnet i HDVD 800 driver enkelt tungdrevne hodetelefoner med lav følsomhet (under 90-100 dB), og trives godt på 300-600 ohms hodetelefoner. De analoge inngangene koblet balansert til en McIntosh MCD500 SACD-spiller skaper et varmt, åpent og gjennomsiktig lydbilde. Men når jeg koblet en MacBook til via USB-inngangen, tok Sennheiser-forsterkerens masterklokke over, og jeg satt med en 24-bit/192kHz overføring. Musikken på MacBook-en lød med ett som om den kom fra en svinedyr high-end CD-spiller, bare koblet rett i hjernebarken. Med blant andre de livlige Gradio PS500 og de supernøytrale Shure SRH1840 tilkoblet, var det som et panoramavindu foran mitt indre. Musikken fløt så lett og uanstrengt dynamikk ga meg en fremragende levendegjort opplevelse, av å være til stede i Kentucky under Alison Krauss livekonsert.

Annonse

Gode gamle, lett falmede Dire Straits’ Telegraph Road, fra MacBooken, fikk tilbake fargene, og detaljoppløsningen var frapperende god. Donald Fagens siste album, Sunken Condos, på CD gnistret av liv, bassen satt som en slegge i nakkehvirvlene, mens håret reiste seg i fryd over den fantastiske oppløsningen Sennheiser-forsterkeren har.

Konklusjon
Hvis man ikke trenger alle digitalinngangene, finnes det en HDVA 600 uten DAC som koster 4.000 kr mindre. For alle andre er HDVD 800 et fantastisk vellydende verktøy, som definitivt vil begeistre og forføre de fleste som er vant til en langt enklere og rimeligere hodetelefonforsterker. Er man ute etter varm klangbalanse, litt avdempet diskant og foretrekker fokus på for eksempel mellomtone, finnes det alternativer til HDVD 800. Liker man derimot krystallklar renhet, ekstrem oppløsning, og potent dynamikk, kan man ikke bomme med Sennheiser HDVD 800.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud!

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,- / første måned
154,- / mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

6 åpne øretelefoner: Er dette fremtiden?

Hvilken type ørepropper passer best for deg?

Tyske hodetelefoner med tapsfri lyd

Dyson hodetelefoner imponerer og skuffer

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Lyd & Bilde