Det har skjedd mye siden Sony i 1979 oppfant walkman-en. I dag har de fleste en glimrende musikkspiller i lommen i form av en smartmobil, mobil eller MP3-spiller. Legg til et sett med hodetelefoner, og du har et komplett musikkanlegg som kan brukes over alt.
Legg imidlertid merke til ordet hodetelefoner. Vi snakker ikke om de ynkelige øreproppene som følger med i pakken. De bør du helst la bli liggende i pakken. Skal det lyttes til musikk på farten trenger man et par hederlige hodetelefoner som kan yte din yndlingsmusikk rettferdighet.
Hodetelefoner fås til priser fra et par hundre kroner og oppover. I denne testen har vi fortrinnsvis valgt modeller i prisleiet 2.000-2.500 kroner. Og da musikken skal lyttes til på farten har vi valgt å konsentrere oss utelukkende om de trådløse modellene.På alle unntatt en av modellene (SMS) skjer overføringen via Bluetooth. Din spiller eller mobil må altså være utstyrt med Bluetooth for å kunne bruke hodetelefonene. Men da det i praksis er vanskelig å finne en nyere mobiltelefon uten Bluetooth, er dette kravet ikke noen stor begrensning.
Trådløs overførsel betyr at det skal bygges inn en hel del ekstra elektronikk i hodetelefonene, og det merkes på prisen. Det skal til å begynne med selvfølgelig være en Bluetooth-mottaker og –sender, samt en forsterker til å drive hodetelefonenes innebygde høyttalerenheter. Og til slutt må det være et batteri med tilstrekkelig kapasitet til at du kan lytte i timevis uten avbrytelser.
Noen av produsentene velger å gå enda lenger, og bygger inn datamaskinkraft i form av en DSP (digital signal processor) som kan tilpasse lyden med digital equalizer, romklang med mer. Da hodetelefonene vanligvis blir brukt sammen med en smartmobil, er det nærliggende å også sette inn en mikrofon slik at man kan snakke handsfree i mobilen i stedet for å dra hodetelefonene av når telefonen ringer. I tillegg kommer styringsknapper til å justere volumet og skifte mellom låter.
En enkelt produsent i testen (Parrot) har gått hele veien og bygget inn fire mikrofoner, bevegelsessensor og aktiv støydemping i hodetelefonene.
All den slags herligheter har en pris. Og prisen skal enten trekkes fra den grunnleggende lyd, eller legges på salgsprisen. Derfor er en god Bluetooth-hodetelefon alltid dyrere enn en passiv ditto.
Da hodetelefonene i testen er beregnet til å ta med seg, kommer stilen også inn i bildet og blir et av parameterne. Noen av modellene er nesten like my mote-accessoirers som de er lydgivere til personlig stereo. Er du hip hop typen, den avdempede stilfulle eller hi-fi nerden? Folk som ikke har en DJ i magen vil neppe velge å gå omkring med hodet halvt dekket av speileggstore øreklokker med blinkende blå lys.
Beats by Dr. Dre Wireless
Ikke bare til plateryttere
Doktorens vellydende resept overbeviser med lekker design og sjarmerende lyd.
SMS Sync by 50 Cent
Stil og bass i overkant
Konkurransen blant rappere er hard. 50 Cent vil tydeligvis ta opp kampen med Dr. Dre med dette settet.
SuperTooth Melody
Bedre enn ørepropper
SuperTooth Melody er testens junior. Det er de minste og klart billigste hodetelefonene.
Parrot Zik
Teknisk overflødighetshorn
Zik-hodetelefonen fra franske Parrot er proppet med teknisk avanserte løsninger.
Harman Kardon BT
Til lydelskere uten reiselyst
De er STORE, og ligner solid hjemme hi-fi med en tydelig duft av high-end.
Jabra Revo Wireless
Vellyd i technicolor
Jabras bud på en trådløs hodetelefon er lekker ned til minste detalj.