TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: PSB M4U2

Høyttalere på hodet

Kanadiske PSB kan knapt lage en dårlig høyttaler. At de også behersker hodetelefoner er denne debuten et levende bevis på.

Av / 04.04.12 - 12:19
PSB M4U2

Lyd & Bilde mener

  • Svært potent dynamikk Balansert og åpen lyd Solid kvalitet
  • Støydempingen reduserer lydkvaliteten Størrelsen og vekten

Man skal huske på at hodetelefoner med elektronisk støydemping, aldri kan levere den samme lydkvaliteten som et par gode hodetelefoner i noenlunde samme prisklasse. Det skyldes at deler av prisen ligger i avanserte analoge eller digitale kretser og små mikrofoner, som er nødvendig for å få en effektiv elektronisk støydemping. Den økte tekniske kompleksiteten koster, man betaler altså ekstra for bekvemmeligheten støydemping gir.

Dette vet selvsagt Paul Barton og teamet hans hos PSB. Likevel har de jobbet hardt for å få M4U 2 (Music For You Too) til å oppføre seg som en høyttaler i et vanlig rom. Noe sikkert mange andre produsenter også ville sagt, men etter vår erfaring, er det ikke mange som lykkes med kompromisset med lydkvalitet og null støy.

Bose har lyktes best med støydempingen i QuietComfort 15. Sony er ikke borte vekk med MDR-NC500D, heller ikke Sennheiser PCX450. Men ingen av dem leverer lydkvalitet som får håret til å reise seg i nakken.

PSBs alternativ er relativt store og tunge, men solid bygget (bortsett fra batteriluken i plast), og blant de få med aktiv støydemping, som kan brukes når batteriene er kaputt. Bose for eksempel blir stumme uten batterier.

M4U 2 kan har en bryter på siden som har tre funksjoner. I standardinnstilling fungerer den som en vanlig hodetelefon, mens aktiv innstilling – rød lysdiode tennes – aktiverer forsterkningen. Noe som er særs nyttig når de brukes med en smartmobil eller iPod, som trenger den ekstra forsterkningen, for å drive så pass store hodetelefoner til et anstendig lydvolum. Den tredje innstillingen aktiverer i tillegg den analoge støydempingskretsen  – grønn lysdiode tennes – og de fire mikrofonene som plukker opp lyder som vendes i fase og elimineres av støydempingen.

Annonse

Romfølelse
Som fungerer veldig bra. PSB kombinerer denne med noe de kaller Room Feel. Kort sagt evnen til å gjenskape den samme romfølelsen som et par gode høyttalere klarer. Men først støydempingen, som jeg opplever som veldig effektiv. Men Bose er fremdeles kongen på støydemping. PSBs hodetelefoner slipper inn mer støy av natur, og derfor blir heller ikke den aktive støydempingen like effektiv som på QC15. Verken på kabinstøy under flyvninger, eller for å dempe miljøstøy ute og inne. Hodetelefonene fra PSB demper det meste av støy veldig godt, men er ikke like gode på støyundertrykkelse i mellomtoneområdet. Dermed kommer tale gjennom, og man har ikke noe problemer med å høre hva de på seteraden bak snakker om.

Men de lyder godt, også uten støydemping aktivert. Balansen i lydbildet er fremragende, med svært fyldig bass, uten at den blir påtrengende. Med aktiv forsterkning øker ikke bare lydvolumet, men hele lydbildet blir åpnere, mer dynamisk og detaljert. Og du verden for en potent bass. Den knaker i skallen når basstrommene på Prefab Sprouts Cornfield Ablaze strømmer ut av de 40 mm store membranene.

Med aktiv støydemping aktivert, blir lydkvaliteten redusert sammenlignet med bare aktiv drift. Mellomtonen endrer karakter og blir hulere i klang, og diskanten dempes. Ikke til det bedre må jeg si, men lydkvaliteten er overlegen Bose Quietcomfort 15. PSBs hodetelefoner kan dessuten spille langt høyere, klarere og lyder langt fyldigere. Bose fortrinn blir bedre støydemping, og en mindre og lettere hodetelefon.

Konklusjon
PSB M4U 2 lyder aller best i aktiv modus, hvor den integrerte forsterkeren langt på vei gjør samme jobben som en separat hodetelefonforsterker. Med den aktive støydempingen aktivert er ikke lydkvaliteten like bra, men støydempingen fungerer godt. Om enn ikke like bra som referansen til Bose. Hodetelefonene til PSB er dessuten ganske store og tunge, selv om de er beregnet for reisebruk, og det følger med reisefutteral. De er derfor best egnet for de som vil kombinere best mulig lyd med støydemping. Slik sett er M4U 2 et mindre kompromiss enn mange av hodetelefonene fra de nærmeste konkurrentene.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord