Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pioneer SE-Master1

Kanskje verdens beste hodetelefoner

Så vanedannende at du aldri vil ta dem av.

Skrevet av / 16.09.15 - 06:00
Pioneer SE-Master1
Geir Gråbein Nordby

Å bruke 20.000 kroner på et par hodetelefoner virker som galskap. Spesielt når vi til under en tiendedel av prisen finner gullkorn som Sony MDR-1A og Audio-Technica ATH-M50X, som begge gir ypperlige musikkopplevelser og dessuten fungerer utmerket med bærbare musikkspillere. Som for eksempel en mobiltelefon.

Men Pioneer SE-Master1 handler ikke om å nyte musikk fra mobiltelefonen. Tvert imot dreier det seg om å gi det aller ypperste av lydkvalitet i godstolen. Fra de dypeste til de lyseste toner, og noe mindre enn Det musikalske nirvana er uakseptabelt. Dette skal også være det ultimate verktøyet for studioteknikere, som er avhengige av en lydgjengivelse i absoluttklassen, for å være sikre på at de skrur seg til lyden de og artisten ønsker. Av samme grunn har disse hodetelefonene vært gjennom de kritiske ørene til lydteknikerne i Air Studios i London, og høstet deres godkjenningsstempel.

Men ikke før de har vært omhyggelig skrudd sammen for hånd av en håndverker i Pioneers japanske fabrikk, med komponenter valgt fra aller øverste hylle. At én fyr lager alle hodetelefonene, betyr at det kun er noen få par om dagen som forlater fabrikken, til totalt 1.000 par er produsert på verdensbasis. Hvert par har fått serienummeret inngravert (vårt er par nr. 127).

 

Oppbygning

Lyd serveres hvert øre av et 50 mm høyttalerelement med keramikkbekledd membran, for å holde denne stiv nok til å ikke bryte opp i forvrengning. Dette er ikke minst viktig for de høye frekvensene, for å gi en klokkeklar gjengivelse av sangstemmer og instrumenter, og et rent og luftig lydbilde.

Kraftige magneter skal gi optimal transientrespons, slik at hodetelefonene snur på femøringen enten det er plukking på fioliner eller hamring på kraftige pauker som skal gjengis.

Pioneer_Master1(3)
Pioneer SE-Master1 oser kvalitet hele veien.

Hodetelefonene oser kvalitet lang vei. Selve rammen og hodebøylen er laget i en moderne variant av aluminiumlegeringen ”duraluminium”. Dette innebærer å blande inn en liten dose kobber, mangan og magnesium for å øke styrken. Man har også brukt ren aluminium enkelte steder, og dessuten mykt kunstskinn til øreputene, som for øvrig sitter noe så inn i granskauen behagelig på ørene. Selv om kunstskinnet er tett, hindrer den ellers ventilerte konstruksjonen ørene fra å bli svette.

 

Balansert og ubalansert

Hodetelefonene, som er nesten en halv kilo tunge og dermed ikke oppfordrer til headbangig, kommer i utgangspunktet med en balansert kabel med en 6,5 mm stor jackplugg. Men selve konstruksjonen er balansert, slik at man kan kjøpe en balansert kabel som ekstrautstyr. Denne vil koste et par tusen kroner, men er i skrivende stund ikke tilgjengelig, så denne testen baserer seg på ubalansert tilkobling.

Les også: Test av Oppo HA-1 hodetelefonforsterker

Som hodetelefonforsterker har valget falt på Pioneers egen U-05, som har digital innmat bygget rundt to 8-kanals DAC-chiper av typen ES9016 SABRE32. Disse er koblet i parallell for å forsyne bare to kanaler, med den fordelen at støygulvet blir redusert ned til forsvinnende nivåer. Forsterkeren har både balanserte og ubalanserte hodetelefonutganger, og støtter lydfiler helt opp til 32-bit/384 kHz PCM, og DSD128 med 5,6 MHz samplingfrekvens.

 

Drømmelyd

Lyttesesjonen starter med ”Streets” av Torgeir Waldemar, en nedtonet indie-låt som stilmessig minner om Neil Youngs roligere perler. Et dobbelt pålegg av en akustisk men rå gitar som klirrer slarkete fra båndene, klimprer herlig i henholdsvis venstre og høyre øre, med en høyst troverdig gjengivelse av klangen fra kassa. Bassgitaren ligger i midten, fyldigere og dypere enn jeg noensinne kan huske å ha hørt fra noen hodetelefoner av åpen type. Lydbildet er stort, med forsiktige trommer som ligger og lunker i bakgrunnen i stedet for å dominere, og en slidegitar som høres ut som den bor langt inne i hodet mitt, med en romklang som brer seg stort utover og fyller lydbildet.

Pioneer_U-05_hodetelefonforst
Pioneer U-05 er en flott hodetelefonforsterker med både balanserte og ubalanserte utganger, og har innebygd DAC som støtter lydfiler opptil 384 kHz.

Jeg fortsetter i det litt melankolske hjørnet, med Siri Nilsens ”Jeg lover” fra sitt siste album ”Skyggebokser”. Stemmen til Siri er knivskarpt fokusert, uten at detaljene er pågående på noen måte. Det hele oppleves tvert imot gjennomsiktig og mykt. Bassgitaren på denne innspillingen kan med noe utstyr oppleves som litt overdreven og grumsete, men siden SE-Master1 også klarer å gjengi luften mellom tonene på en formidabel måte, så står bassgitaren klarere frem enn jeg er vant til.

 

Referanse

Sammenligner vi med en av våre referanser i high-end-klassen, nemlig Sennheiser HD 800 til 10.000 kroner, låter bunnregisteret på denne sangen åpnere og klarere med Sennheiser. Men det er fordi bassresponsen generelt er slankere. Mens HD 800 låter meget oppløst og gjennomsiktig, låter bassregisteret som vi gjerne forbinder med åpne hodetelefoner: luftig, men litt slankt. Pioneer har en dypere og fyldigere bassrespons, på godt og vondt. Mest på godt.

Bare hør på Kate Boys elektroniske, dødsfete låt ”Northern Lights”, med saftige og stakkato rytmer. Denne er av en eller annen grunn ikke tilgjengelig med Tidal eller Wimp, så man må trøste seg med Spotifys 320 kbps lydkvalitet. Den låter likevel ganske så knallbra. Lydbildet er fint og oppløst med Sennheiser, men det er Pioneer du skal ha hvis du ønsker å få rytmene gjengitt så saftig at du nærmest føler at hele dansegulvet er trykket inn i huet ditt. Igjen, uten at det låter farget, eller at det skorter på detaljer.

Florence + The Machines ”How Big, How Blue, How Beautiful” er et flott popalbum, som låter enda bedre i høyoppløst 24-bit/96 kHz. Spor 2, ”What Kind of Man”, har en større romklang fra stemmen til Florence Welch, og når trommene og elgitaren smeller til, er det mer luft mellom instrumentene, enn på CD-versjonen. Pioneer-hodetelefonene får frem rytmene overbevisende, samtidig som det er full kontroll på alle instrumentene. Det blir noe stresset i refrenget, da innspillingen rett og slett er sånn. Til sammenligning låter Sennheiser HD 800 slankere, mer som en high-end stativhøyttaler mot en fullstørrelses gulvstående.

 

Balansert kontra ubalansert

Vi fikk tilsendt Sennheiser-klokkene med både balansert og ubalansert kabel. De låter svært bra med begge, men lydbildet vokser seg litt mer utover, med bedre rom, med balanserte kabler. Stereoperspektivet blir større. Hvorvidt det gjør det verdt å legge et par tusen kroner ekstra i en balansert kabel, er jeg usikker på, da det låter veldig likt. Men om det samme skjer med Pioneer-klokkene, noe det er grunn til å tro, så vil man i hvert fall kunne få et enda mer åpent og pustende lydbilde med en balansert kabel. Ikke at man savner det …

Pioneer_Master1_detalj
Hodetelefonene er satt sammen for hånd.

 

For mobilt bruk?

Disse hodetelefonene er ikke laget for å pares med mobiltelefonen. Derfor er de også utstyrt med en stor plugg, så man slipper å lure. Men det måtte testes, så jeg fant en overgang til liten. Og selv om selve klangkarakteren holder seg når den pares med min iPhone 6 Plus, blir lydbildet ganske flatt og uengasjerende, i forhold til med hodetelefonforsterkeren. Det må ikke sees på som noe annet enn en nødløsning.

 

Konklusjon

Pioneer har med SE-Master1 prestert å lage de beste hodetelefonene undertegnede har hørt. De kombinerer en fantastisk oppløsning med en fyldigere og dypere bassrespons enn man skulle tro at åpne hodetelefoner er i stand til. De tar alt de får med overbevisning, og sender lytteren inn i et musikalsk nirvana fra første takt.

Alt låter så åpent, gjennomsiktig og ytterst troverdig, og hodetelefonene mopper gulvet med høyttalere i 100.000-kronersklassen. Er de bedre enn Sennheiser HD 800? Personlig ville jeg i hvert fall heller hatt Pioneer, på grunn av den varmere og fyldigere bassen, uten at det i det hele tatt går utover balansen i lydbildet. I så måte er Pioneer kanskje litt mer like Audeze LCD-X, til 17.000 kroner. Er Pioneer så verdt prisen? De er i hvert fall de beste jeg har hørt. Så får du selv avgjøre om du vil slenge 20 laken på bordet.

 

Forresten må du ut med mer, for disse trenger en skikkelig hodetelefonforsterker!

 

Åpne hodetelefoner! 

At hodetelefonene er åpne vil si at bakenden av koppene er ventilert. Dette gjør at høyttalerelementene spiller mer frigjort og gir en utstrakt dynamikk, med mindre kompresjon enn i en lukket hodetelefon. Resultatet gir svært ofte en fabelaktig, åpen lyd, men kan gå på bekostning av en litt slankere bassrespons. I tilfellet Pioneer SE-Master1 er bassen slettes ikke slank, men som alle andre åpne hodetelefoner lekker den lyd utover, og støy utenfra slippes inn. Det betyr at du bør lytte i rolige omgivelser, og helst ikke der hvor du kan sjenere andre. Folk rundt deg hører nemlig musikken fra hodetelefonene dine, og da spesielt diskanten.

Lyd & Bilde mener

Oppløsningen er enorm, musikken låter Troverdig med stor T, og bassen er større og fyldigere enn noen andre åpne hodetelefoner vi har hørt. Sitter som en drøm på ørene. Kan dette være verdens beste? Prisen er nesten til å besvime av, og det blir enda dyrere med en hodetelefonforsterker. Glem å bruk disse med bærbart utstyr!

1 hendelser på “Pioneer SE-Master1”

 1. Pantsatte kona og ungene for å få råd til dette. For sent å angre nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

Scroll to Top