: Philips Fidelio X2

Komfortabel knallyd

Her er et par fantastisk komfortable og vellydende hodetelefoner, som gir deg timevis med deilig lydkvalitet.
Lyd & Bilde mener
Drømmelyd i komfortabel innpakning, gjør Philips beste til et førstevalg for sofagriser som elsker balansert og varm klang.
Egentlig ingenting.
Spesifikasjoner
  • Philips Fidelio X2
  • Åpen klokke
  • 50 mm elementer
  • 30 ohm, 100 dB
  • 380 gram
  • Pris: 2.790 kr
  • Web: philips.no
Annonse
Annonse
forfatter

Mange tenker ikke over det, men hodetelefonene som passer perfekt til mobilen når man er på farten, er ikke nødvendigvis de beste til hjemmebruk. Mens bærbare hodetelefoner passer godt utendørs, fordi de har lukkede øreklokker og holder støyen ute, er de av samme årsak litt for lukkede til hjemmebruk. Da kan lyden oppleves som trykkende etter en stund, og i tillegg er små øreputer ikke like komfortable som store puter.

Som Philips Fidelio X2 har. De er også åpne, hvilket betyr at de 50 mm nye elementene som leverer lyden, sitter i et åpent kammer. Ulempen med åpne klokker kan være litt for slank bass og at andre hører musikken du spiller. De lekker lyd, altså.

Men Philips viste at de hadde løsningen på det første problemet i forgjengeren Fidelio X1. Som til forveksling er lik X2 vi tester her. Designet er nesten likt, med små kosmetiske endringer på nykommeren. Men tross at X2 har helt nye elementer, har de bevart forgjengerens fyldige bass og varme klang.

Her får man også en avtakbar tre meters lang kabel lekkert trukket i stoff, men nå med 3,5 mm plugg og 6,3 mm adapter. I stedet for omvendt. De deilige, tykke stoffkledde øreputene er beholdt, men er endelig avtakbare, og det største minuset er adressert gjennom lavere vekt på X2. I tillegg er hodebøylen større, noe som gir bedre plass på innsiden.

 

Annonse

Finjustert klang
Helt nye 50 mm store elementer med nye komposittmembraner og neodymiummagneter, har fått forbedret demping og gir i følge Philips en jevnere frekvensrespons i mellomtone og diskant. Elementene er vinklet mot øret for å dempe refleksjoner i ytterøret, og siden vi snakker åpne hodetelefoner, lekker det mye lyd fra øreklokkene.

I en direkte sammenligning med forgjengeren X1, merker man umiddelbart at de tekniske endringene har gjort X2 til en bedre hodetelefon. Forbedringene er særlig merkbar på vokaler og blåseinstrumenter, symbaler og de finere nyansene i diskanten. Som er mer distinkt og tydelig. Lydbildet er stadig vekk fyldig, men bassen er strammere og balansen bedre.

Selv om jeg startet testen med en iPhone 6 – siden X2 har 3,5 mm plugg, var det klart at de kom til sin rett først når de var koblet til en forsterker. Den foretrukne i så måte, var McIntosh MHA100, som er en meget habil hodetelefonforsterker med valgbar utgangsimpedans. En fiolinkonsert av Mendelssohn med Viktoria Mullova, viste tydelig hvor mye mer åpen og detaljrik lyden ble med X2. Klangen fra strykerne var mye rikere og løftet bedre frem i lydbildet.

Georg Soltis Decca-innspilling med Mozarts Requiem – med Cecilia Bartoli, Aurleen Augér og Wiens operakor, er nok et eksempel på forbedringene i X2. Her er ikke bare koret bedre fokusert, perspektivet er også større.

Litt R&B? Anthony Hamiltons Mama Knew Love, braker løs med en massiv dypbass som kan rive i filler små membraner. I X1 blir bassen for mektig, mens den i X2 er bedre balansert mot mellomtonen. Men vær forsiktig med volumet. Mark Lanegans versjon av Bob Dylans The Man in The Long Black Coat, er skremmende nært å trenge inn under skallen. Mannens røst er fremragende gjengitt i de store åpne klokkene.

Annonse

De nye Fidelio X2 er som forgjengeren, en skarpslipt utfordrer til Sennheiser Momentum, men også NAD Viso HP50, B&W P7 og egentlig også dyrere hodetelefoner.  De er ikke egnet til bærbart bruk, men til hjemmebruk er X2 en opplagt kandidat og et av de beste valgene man kan gjøre. De spiller så deilig uanstrengt og er så komfortable, at man har lyst til å ha dem på lenge – lengre enn man kan med mange av konkurrentenes hodetelefoner.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.