TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Panasonic HD605NE

Utfordrer referansene

Panasonic er på banen med sin nyeste støykansellerende hodetelefon. Og den byr på flere positive overraskelser.

Av / 28.08.18 - 15:20
Panasonic HD605NE

Lyd & Bilde mener

  • Støtter mange kodeker som gir bedre lyd over Bluetooth. Lyden er generelt god, passformen likeså, og støydempingen funker bra.
  • Smått grovkornet diskantgjengivelse, og støydempingen er ikke på høyde med de beste.

Når Panasonic lanserer sin nye toppmodell blant støydempende, sammenleggbare hodetelefoner, er det vel vitende om at konkurransen er hard. Utseendemessig plasserer HD605NE seg rett i klasse med Bose QC35 II og Sony WH-1000XM2, det vil si et diskré svart (eller brunt) utseende med kopper som legger seg komfortabelt rundt ørene.

Panasonic HD605NE 1
HD605NE kan både foldes sammen og dreies, for å ta minst mulig plass. Foto: Panasonic

Alle spesifikasjoner er sammenlignbare med konkurrentene, fra størrelsen på elementene (40 mm) til batteritid (20 t) og støtte for høyere lyd over Bluetooth, med støtte for både aptX og AAC. Det eneste du trenger å vite er at aptX gir bedre lyd fra Android-telefoner, mens AAC gjør det samme for iPhone-enheter. I tillegg støtter Panasonic-hodetelefonene lavere forsinkelse av lyden med aptX LL (Low Latency), dette er relevant for at lyden av tale skal stemme med bevegelsene av munnen på film, og når man spiller actionspill på mobilen. Det støttes imidlertid ikke av veldig mange mobiltelefoner ennå, men utvalget vil naturligvis bli større i fremtiden.

Panasonic HD605NE 2
Foto: Panasonic

Det er også verdt å ta med seg at hodetelefonene støtter Sonys LDAC-kodek. Dette er eneste måte å få lossless lyd i ekte CD-kvalitet over Bluetooth (nei, aptX HD er ikke lossless!), og du må ha en kompatibel Android-mobil. For mange er dette dessverre ikke relevant, selv om utvalget mobiler som støtter LDAC ikke lenger er begrenset til Sonys egne, og har begynt å øke i omfang.

Stemmestyring

Med en knapp på siden kan Panasonic-hodetelefonene aktivere mobilens stemmeassist, enten det er Google Assistant eller Siri fra Apple. Dermed kan du besvare samtaler eller spille musikk uten å ta mobiltelefonen opp av lommen. Det funker, men slike stemmeassistenter er fremdeles ikke bra nok til at jeg foretrekker dem fremfor å ta frem mobilen og styre derfra.

Godkjent støydemping

Panasonic HD605NE har aktiv støyreduksjon i tre trinn, i tillegg til avslått. De demper lyd utenfra med ulik styrke, hvor trinn 3 er mest effektivt. Personlig synes jeg dette funker best i de aller fleste sammenhenger, selv om dette nivået også tilfører en liten porsjon susing. Når musikk spilles er det ikke noe man hører og tenker over.

Annonse

Støydempingen fungerer fint. Den demper ikke støy utenfra like effektivt som flaggskipene til Sony og Bose, spesielt Sony WH-1000XM2 er stillere og dessuten mer effektiv i å fjerne bassfrekvensene fra omgivelsene. Sitter du på flyet, vil du høre det litt mer med Panasonic. Men det er ikke noe problem til hverdags. Jeg liker også at lyden fra musikken ikke forandrer seg når man aktiverer støydempingen. Enkelte hodetelefoner (som Bose) justerer lyden til å gi mer fyldig bass, mens den generelle dynamikken i musikken begrenses. Dette for å gi et fyldigere lydbilde. Selv foretrekker jeg at støydempingen bare demper støy, mens musikken ellers låter som den er mikset i utgangspunktet.

Panasonic har inkludert en fiffig detalj, ved at man kan dekke til høyre ørekopp med hånden for å dempe musikken og slippe inn støy utenfra. Slik kan du høre når noen prøver å fortelle deg noe, uten å måtte skru av musikken.

Panasonic HD605NE 3
Støyreduksjon velges med en knapp på høyre ørekopp. Du også justere lydnivå, samt besvare samtaler og styre mobilen med stemmen. Foto: Panasonic

Balansert og energisk lyd

Lyden av Panasonic oppleves som naturlig og åpen, med bra energi i overtoneområdet. Et piano har fint snert i anslagene, med god klangbunn. Et godt eksempel er Jean-Michel Blais Outsiders, en rolig sang med kun piano, spilt på stemningsskapende vis. Det samme kan man si om Bluebird av Alexis Ffrench, men her er det også lagt på strykere. Panasonic-hodetelefonene får det godt frem. Det er ikke like finmasket i overtonene som med Sony WH-1000XM2, Panasonic er litt grovere i toppen. Det er ikke sånn at det blir skarpt, det er bare ikke like mange klangstrukturer og lag med luft der oppe. Til gjengjeld er Panasonic-ene altså mer energiske.

Rock og pop funker fint. Hodetelefonene mangler noe varme og fylde i mellomtoneområdet, sangstemmer kunne med fordel vært mer utstrakt. Men det hele veies opp av rytmikk og spilleglede.

Klangmessig minner HD605NE mer om Bose QC35 II. Siden Bose ikke støtter verken aptX eller AAC, men utelukkende støtter Bluetooth-formatets begrensede Sub Band Codec (SBC), er det faktisk enda litt bedre lyd fra Panasonic. Men støydempingen er altså ikke like god, og Panasonic har heller ikke like behagelig passform som Bose QC35 II. Passformen er forøvrig absolutt godkjent, litt plastfølelse til tross.

Ellers skal det nevnes at Bluetooth-rekkevidden er meget god, de 10 meterne som er oppgitt i spesifikasjonene er meget konservative. Forbindelsen er også meget stabil, ingen problemer.

Konklusjon

Panasonic HD605NE er en godt gjennomført støydempende hodetelefon. Den demper støy effektivt nok til å funke fint i de aller fleste situasjoner, og musikk låter balansert og energisk. Bluetooth-forbindelsen er stabil og fin, ingen problemer, og passformen er god nok til å bruke over lengre tid.

Støydempingen er ikke helt på høyde med klasselederne, men lydmessig er hodetelefonene der de skal være. Et sted mellom Bose QC35 II og Sony WH-1000XM2 hva lydkvalitet angår.

Man er tilgitt om man synes hodetelefonene gir en i overkant høy plastfølelse, men de virker likevel solid nok bygget. Et helt fint stykke arbeid, dette.

Karakter
Panasonic HD605NE
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde