TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Ollo Audio HPS S4

Håndbygget sjarm

Slovenske Ollo har laget et par rustikke hodetelefoner som passer like bra i lydstudioet som til hjemmebruk.

Av / 07.08.19 - 10:41
Ollo Audio HPS S4

Lyd & Bilde mener

  • Lekker og medrivende lydgjengivelse som gjør det til en fornøyelse å lytte til musikk i timevis.
  • Materialene er lekre, men finishen noe upolert. Ingen mikrofon eller styring til mobilen.

Sommer, vinter, vår og høst. Det er alltid hodetelefontid. Og hodetelefoner tester vi hver måned året rundt. Gode gammeldagse “vanlige” hodetelefoner med kabel blir det imidlertid stadig færre av. Men Ollo S4 er en slik hodetelefon. Ollo selv markedsfører den som en hodetelefon til bruk i lydstudioer, men den selges også til privat bruk, og prisnivået gjør at hjemmebrukerne også kan være med.

Ollo Audio HPS S4 er en passiv over-ear hodetelefon uten innebygget forsterker, trådløshet eller aktiv støyreduksjon. S4-modellen er halvåpen, men det finnes også en lukket utgave med betegnelsen S4R. Begge modellene koster for øvrig det samme.

Selskapet hører til i Sempas i Slovenia, i nærheten av Trieste og få kilometer fra den italienske grensen. Produktene lages for hånd, og det kan man se.

Ollo poengterer på nettsidene at hodetelefonene er servicevennlige, og at alle delene kan skiftes ut ved hjelp av vanlig husholdningsverktøy. En annen måte å si det på: S4 ligner noe som kunne vært laget i et velutstyrt hobbyverksted. Man kan se sporene fra freserverktøyet i øreklokkene av valnøtt, og hodebøylen i kunstlær bølger seg litt. Men det har på en måte en hjemmelaget sjarm som vil tiltale de som foretrekker turstøvler og Range Rover fremfor Lloyd sko og Mercedes.

Ollo Audio HPS S4 1
Ollo Audio S4 passer like bra i lydstudioet som til hjemmebruk. Foto: Ollo Audio

Til hjemmebruk

Med øreklokker i ekte tre og en forholdsvis spinkel konstruksjon er Ollo S4 ikke hodetelefoner som innbyr til å bli tatt med på tur, der de kan bli utsatt for støt og regn. Det er heller ingen mikrofon eller fjernkontroll til avspillingen. Man kan imidlertid godt drive dem med mobilen – hvis du har en med hodetelefonutgang. Vil du ha full glede av den gode dynamikken og åpne lyden, er en hodetelefonforsterker et must.

Annonse

Å ta dagens hodetelefoner i bruk betyr også å laste ned mobilappen og oppdatere programvaren i selve hodetelefonene, og å velge mellom forskjellige EQ-innstillinger eller lytteprofiler. Men ikke her: Plugg kabelen i forsterkeren, sett deg ned – og lytt. Det stiller også krav til konstruksjonen siden ingenting kan fikses i DSP-programmeringen. For å bevise at det har lyktes, følger det med en individuell frekvenskurve i pakken. Og den er virkelig pen!

Selv om øreklokkene er store, er bærekomforten glimrende. Og hodebøylen er bølgete, men behagelig, og den har strikk slik at alt tilpasser seg hodestørrelsen.

Ollo Audio HPS S4 2
De halvåpne hodetelefonene er håndlagede – med en viss hjemmelaget sjarm. Foto: Ollo Audio

Lydkvaliteten

Jeg skal innrømme at det var med en viss skepsis jeg pakket Ollo S4 ut av den anonyme brune pappesken. Skepsisen til det litt hjemmelagede utseendet forsvant imidlertid da jeg fikk dem på plass over ørene og skrudde på musikken. Det høres bra ut. Meget bra. Og alt blir bedre etter den nødvendige innspillingen.

Det mest beskrivende ordet for lyden av Ollo S4 er “helhetsorientert”. De fokuserer først og fremst på helheten i musikken. Ikke i den forstand at man mister detaljene, men når man lytter, er oppmerksomheten på sammenhengen i musikken. Ikke på tung bass, vislende diskant eller utpinte detaljer. Det handler først og fremst om musikk. Ikke noen dårlig egenskap for hodetelefoner som produsenten anbefaler til miksing i lydstudioer.

Lyden er ren, men ikke renere enn nødvendig. Sangstemmer står klart og skarpt, og det er lett å fokusere på balansen mellom toneområdene. Sammenlignet med et skikkelig high-end-produkt som de tre ganger så dyre AKG N5005, som bruker forstørrelsesglass på de minste detaljene, er det sammenhengen i musikkstykket som er i fokus på Ollo S4.

Ollo Audio HPS S4 3
Ollo Audio S4 er en passiv over-ear hodetelefon uten innebygget forsterker, trådløshet eller aktiv støyreduksjon. Bare beregnet til musikk. Foto: Ollo Audio

Flatt som et stuegulv

De fleste hodetelefoner har en tonebalanse som heller i den ene eller andre retningen. Og basselskerne blir i dag lettest tilfredsstilt. Ollo S4 er overraskende lineære – og det forvirrer litt i begynnelsen. Bunnen pleier ikke å være åpne hodetelefoners sterke side, men det er all den orgelbassen som skal til på Koyaanisqatsi. Mellomtone og diskant er på ingen måte oversett. Tvert imot gjengis stemmer med all den frigjorthet som kjennetegner gode åpne hodetelefoner, som Audio Technica ATH-AD900X. Men man bruker mer tid på å glede seg over samspillet mellom instrumentene og på å trampe rytmen.

Skal jeg sette fingeren på en svakhet ved S4, blir det tendensen til litt skarphet i toppen. På en absolutt skala er den på ingen måte skarp å høre på. Men sammenlignet med den øvrige høye homogeniteten, er diskanten bare nesten perfekt. Jeg må samtidig understreke at jeg har hørt dobbelt så dyre, vellykkede hodetelefoner gjøre det halvparten så bra!

Konklusjon

Ollo Audio HPS S4 brukes i flere anerkjente lydstudioer. Det er et pluss for et såpass billig produkt fra en liten slovakisk produsent. Men det er helt fortjent, for S4 har nettopp det som skal til for å være et perfekt verktøy til en lang dag ved miksepulten: en presis og homogen gjengivelse, formidabelt overblikk – og en bærekomfort som betyr at du kan ha dem på i timevis uten å bli sliten. At du kanskje ikke selv holder på å mikse et hitalbum, er uten praktisk betydning. For de samme egenskapene gjør Ollo S4 til en like perfekt kamerat i godstolen med en bunke yndlingsalbum i nærheten.

Karakter
Ollo Audio HPS S4
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde