TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Noble Audio FoKus Apollo

Når lydkvaliteten er det viktigste

Med sin hybridløsning av dynamisk og planmagnetisk driver leverer Noble Audio FoKus Apollo en lydopplevelse utenom det vanlige. Men alt er ikke bare fryd og gammen.

Av / 01.04.25 - 09:00
Noble Audio FoKus Apollo

Lyd & Bilde mener

  • Fabelaktig lydkvalitet med god dynamikk og fyldig bass. Eksepsjonell batteritid. Støtter aptX HD og LDAC for høyoppløst lyd. Premium byggematerialer. Fungerer både trådløst og kablet.
  • Bommikrofonen har dårlig kontakt og sitter ikke skikkelig. Vekten konsentreres på toppen av hodet. Hørbart støygulv når støydemping er aktivert.

I det uendelige havet med trådløse hodetelefoner, er det ingen som har gjort det Noble Audio har gjort, med FoKus Apollo.

De fleste trådløse hodetelefoner bruker en enkelt dynamisk driver som skal gjengi hele frekvensområdet. Et velprøvd prinsipp, men ikke uten kompromisser. Dynamiske drivere har fordelen av utstrakt bass med stort dynamikkomfang og kan håndtere store lydtrykk. Derimot er de gjerne for tunge og trege til å få frem de aller fineste detaljene i mellomtone og diskant. Dermed mister vi deler av informasjonen som gir en fasettert lydopplevelse.

Noble Audio Fokus Apollo det 6
Foto: Noble Audio

Planmagnetiske drivere gir ofte fantastisk detaljoppløsning med presise transienter og minimal forvrengning – perfekt for akustisk musikk! Ofte mangler derimot den fysiske bassgjengivelsen og evne til å spille med høyt lydtrykk. De er dyrere å produsere og krever en tyngre, mer rigid konstruksjon for å holde den planmagnetiske membranen uten forvrengning.

Noble Audio har kombinert begge teknologier i FoKus Apollo. Med en 40 mm dynamisk driver til bassen og en 14,5 mm planmagnetisk driver for mellomtone og diskant, lover de en løsning som eliminerer teknologienes svakheter. Men hybridløsninger er komplekse – de krever nøyaktig avstemming mellom driverne og fører til økt vekt og høyere pris, rundt 9000 kroner.

Har Noble Audio klart det umulige – å skape trådløse hodetelefoner som låter som high-end kablete modeller?

Annonse
Noble Audio Fokus Apollo det 2
Noble Audio FoKus Apollo har en hybrid driverløsning som gir imponerende lydkvalitet. Foto: Noble Audio

Solid konstruksjon, grei komfort

Apollo er store og robuste hodetelefoner i premium materialer. Med 327 gram er de tyngre enn konkurrentene – Sony WH-1000XM5 og Bose QuietComfort Ultra veier begge rundt 250 gram. Den elokserte aluminiumrammen, Alcantara-kledde hodebøylen og proteinskinnputene gir et godt inntrykk.

Hodebøylen har lite kontaktflate og hviler i hovedsak på ett punkt på toppen av hodet. Dette konsentrerer vekten, noe man merker over tid. Klemmekraften er moderat og øreputene myke, men jeg savner bedre vektfordeling i hodebøylen.

Noble har valgt fysiske knapper fremfor touch-kontroller, som gir bedre taktil følelse og færre feiltrykk. Øreklokkene kan roteres 270 grader rundt sin akse, men kan ikke foldes sammen, noe som begrenser bærbarheten.

Noble Audio FoKus Apollo headband GeirNordby
Mye av vekten konsentrerer seg på midten av hodet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Teknologi for kresne lyttere

FoKus Apollo har alt på papiret: Bluetooth 5.3 med multipunktstilkobling og omfattende kodekstøtte – LDAC (990 kbps), aptX, aptX HD, AAC og SBC. For Android-brukere er LDAC spesielt verdifullt med sin nesten tapsfrie lydkvalitet. iPhone-brukere må nøye seg med AAC.

Noble-appen gir tilgang til 10-bånds equalizer med flere forhåndsinnstillinger og tilpasning av støydempingsnivåer. Batteritiden er imponerende – opptil 80 timer uten ANC og ca. 60 timer med ANC, langt foran konkurrentene som tilbyr rundt 30 timer.

FoKus Apollo kan også brukes kablet via USB-C (som DAC) og standard 3,5 mm minijack. I pakken følger adaptere, bæreveske og en avtagbar bommikrofon.

Noble Audio Fokus Apollo det 3
Fysiske knapper fremfor touchfunksjoner. Foto: Noble Audio

Lyden av Noble Audio FoKus Apollo

Rett ut av esken låter Apollo imponerende. Bassen er tung og digg, og slår hardt fra seg. Samtidig er den rask nok til å ikke låte grøtete, og uten at øvre bassområde maskerer noe for mellomtonen. Stemmeregisteret kommer tydelig frem med god klarhet, og det er en åpenhet i lydbildet som jeg sjelden hører i trådløse hodetelefoner.

Sammenlignet med referansen Sony WH-1000XM5 låter Apollo mer naturlig og med vesentlig bedre dynamikk. I direkte sammenligning fremstår Sony-klokkene som vesentlig tynnere og mer hermetiske, og hvor bassenergien ligger lenger opp og kommer i veien for mellomtoneområdet.

De nye AKG N9 (test kommer) låter definitivt slankere i mellomtonen og mindre dynamisk enn FoKus Apollo. Vi er her tettere opp mot Focal Bathys i kvalitet, og Apollo-ene overgår dem i lydtrykk.

Mot kablede Sony MDR-MA1 kommer FoKus Apollo overraskende nært i mellomtonekvalitet, men med færre klanglag og litt mindre luft. Diskanten er likevel usedvanlig nyansert for trådløse hodetelefoner.

Noble Audio FoKus Apollo GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby
Les også TEST: Focal Bathys Focal Bathys er et "må ha"-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støykansellering.

Bedre lyd med LDAC

FoKus Apollo låter best med LDAC-kodeken. Merk at Android setter oppløsningen til 32-bit/96kHz som standard, men bitstrømmen på 990 kbit/s tillater ikke dette uten kvalitetstap. Ved å sette oppløsningen ned til 16-bit/44,1kHz blir lydbildet kanskje litt mindre luftig, men timing og rytme blir bedre.

Du kommer nærmere originalsignalet med lavere oppløsning fordi komprimeringsalgoritmene bevarer mer når de jobber med CD-oppløsning. Ulempen er at dette må justeres manuelt ved hver tilkobling.

Noble Audio Fokus Apollo front
Alcantarakledd hodebøyle og øreputer i proteinskinn gir et luksuriøst inntrykk. Foto: Noble Audio

USB-DAC: Enda bedre lyd, men pass på

Som USB-DAC fungerer FoKus Apollo bra, men maksimalt lydvolum blir merkelig nok lavere enn ved trådløs lytting, både med mobil og PC som kilde. Jeg foretrekker derfor trådløs LDAC-tilkobling for det økte lydtrykket.

Les også TEST: Sony WH-1000XM5 Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.

Grei støydemping

Støydempingen fungerer, men er ikke klasseledende. Den har et merkbart støygulv – en konstant susing i bakgrunnen. Selve dempingen av eksterne lyder er tilstrekkelig, og hodetelefonene demper bra mekanisk selv uten ANC.

Problematisk bommikrofon

Den avtakbare bommikrofonen gir langt bedre lydkvalitet enn de innebygde mikrofonene, med naturligere stemmer og tydeligere konsonanter. Dessverre er implementeringen på testeksemplaret elendig. Mikrofonen kobles til via 3,5mm minijack, men kontakten er så løs at den stadig faller ned og mister forbindelsen.

Dette er synd, for lydkvaliteten er vesentlig bedre enn fra de innebygde mikrofonene, som heldigvis fungerer brukbart.

Les også TEST: Bose QuietComfort Ultra Headphones Bose QuietComfort Ultra Headphones er virkelig gode, og støtter dessuten tapsfri lyd over Bluetooth.
Noble Audio FoKus Apollo
Foto: Noble Audio

Konklusjon

Noble Audio FoKus Apollo imponerer med enestående lydkvalitet takket være den unike hybride driverløsningen. Kombinasjonen av fyldig bass, detaljert mellomtone og luftig diskant bringer trådløse hodetelefoner nærmere kvaliteten til gode kablete alternativer.

Eksepsjonell batteritid og omfattende tilkoblingsmuligheter er klare styrker, mens svakhetene inkluderer middelmådig støydemping, suboptimal vektfordeling og den ubrukelige bommikrofonen.

Med en pris på ca. 9000 kroner er de ikke billige, men for deg som prioriterer lydkvalitet over alt annet, representerer FoKus Apollo et spennende alternativ.

Karakter
Noble Audio FoKus Apollo
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

Populær

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,-
154,- / mnd
154,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt
  • Deaktiver annonser

6 hodetelefoner: Enda bedre lyd med kabel

En fremtidig klassiker er født

Fire toppmodeller i øvre premiumklasse

6 åpne øretelefoner: Er dette fremtiden?

Hvilken type ørepropper passer best for deg?

Tyske hodetelefoner med tapsfri lyd

Dyson hodetelefoner imponerer og skuffer

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

Lyd & Bilde