TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Meze Audio 109 Pro

Flotte hodetelefoner med maks eierglede

Meze Audio 109 Pro er et fabelaktig stykke håndverk, som ser like bra ut som de låter.

Av / 08.04.23 - 09:00
Meze Audio 109 Pro

Lyd & Bilde mener

  • Kremaktig og deilig lyd, med en herlig x-faktor som gjør dem tett på umulig å mislike. Fra den flotte bassen, via den frodige mellomtonen og til den silkemyke diskanten.
  • Dynamikk er det andre som kan bedre.

Meze Audio har laget hodetelefoner i rundt 10 år, og der hvor enkelte går etter et moderne uttrykk, søker Meze i stedet etter det tidløse. Som med de lukkede 99 Classic, som med sine treklokker langt på vei imponerte kollega John Hvidlykke med sin dype, deilige bass og varme klangbalanse. Riktignok på bekostning av en litt tilbakeholden diskant.

Nå er 109 Pro her, hvor den mest åpenbare forskjellen er en åpen utførelse mot lukket for 99 Classic. 109 Pro er over 100 gram tyngre, og tynger vektskåla med 375 gram. I denne prisklassen er det likevel i den lette enden, for det er slettes ikke sjeldent at hodetelefoner veier både 400 og 500 gram.

Komfort

Meze 109 Pro er veldig komfortable å ha på seg. De klemmer kanskje litt vel fast mot kinnbeinene, men de myke velurputene veier opp for dette. Dette sammen med det åpne kammeret gjør at hodetelefonene puster, slik at man slipper å bli klam i ørene. 99 Classic har ikke sjans i disiplinen komfort.

Les også Hodetelefoner for musikkelskere De ser ut som før, men lyden er bedre enn noensinne i Sennheisers nyeste hodetelefoner.

De åpne kammerne er tunet av Mezes egne ingeniører, hvor målet har vært en tonestruktur som griper lytteren med både detalj, klarhet og “akkurat riktig mengde trøkk”.

Meze 109 Pro diafragma-02
Membranen har et lag med beryllium for ekstra stivhet. Foto: Meze Audio

Ny driver

Driveren, eller høyttalerelementet, på 109 Pro har en diameter på 50 mm, som er 10 mer enn standard. For å oppnå maksimal balanse mellom masse og stivhet har valget falt på en kompositt av plast og papir, til slutt bekledt med et lag superstivt og -lett beryllium.

Annonse

I kjernen av driveren er en kraftig neodymmagnet, for best mulig kontroll.

Meze 109 PRO
Foto: Meze

Lyden av Meze Audio 109 Pro

Det er meget lett å like 109 Pro. Eva Weel Skrams stemme på balladen Vi Lovar, som er hennes norske coverversjon av svenske Oscar Danielssons Besvärjelse, kan lett bli litt krass og hard på grunn av sibilanter. Dette er kraftig nedtonet gjennom 109 Pro, men uten at klangen i det hele tatt føles lukket. I motsetning til 99 Classic er diskanten her både åpen og luftig, men den trenger seg aldri på.

Billie Eilish’ The 30th låter meget bra, og gitarkroppen er stor og deilig. Strengeinstrumenter kommer frem med en sånn varme og ynde, at når jeg ikke sitter bergtatt, forsøker jeg i stedet å gjette hvilket treverk gitaren er laget av.

Klassisk musikk låter også innbydende, hvor instrumentene i mellomtoneregisteret, som celloer, tromboner og klarinetter, står fyldig frem med flotte tonestrukturer. Man føler seg bare litt lenger unna orkesteret enn med enkelte andre, som Sennheiser HD660 S2.

Meze 109 Pro Acoustic_design
Foto: Meze

Konkurrenter

Og det er det som er både styrken og svakheten til 109 Pro. For, mens man godt kan dra frem floskler som “musikalsk” og “organisk”, så kommer all denne varmen og ynden på bekostning av dynamikk. Som jo ikke er en helt uviktig del av musikken.

Man kommer langt med en kraftig nok forsterker. FiiO K9 Pro ESS, for eksempel. I testperioden har jeg selv for det meste brukt Sennheiser HDV 820, som virkelig får frem kvalitetene. Likevel er ikke transientene så brått og lynkjapt levert som med de dyrere Audeze LCD-X, og også Sennheiser HD 800S har en mer finslipt gjengivelse. Nevnte HD660 S2 oppleves også mer dynamiske enn 109 Pro, mens de også har mye av den samme varmen i mellomtonen. Men det er noe med den smøraktige gjengivelsen gjennom Meze som bare griper meg. Den passer ikke all musikk like godt, men noen sanger låter så fantastisk at det er verdt det.

Meze Audio 109 Pro 1
Foto: Meze

Konklusjon

Meze Audio 109 Pro er et par meget velskapte hodetelefoner, som tegner opp et lydbilde så fullt av glød og varme, at man blir dratt inn i musikken på en måte som få andre kan. Alt virker samstemt.

Hodetelefonene har Pro i navnet, men skulle jeg skrudd lyd til en musikkinnspilling eller podcast, så ville jeg nok hatt noe mer nøytralt. Det hadde heller ikke skadet om dynamikken var bedre. Også innspillinger med en i utgangspunktet kraftig basstromme kan fremstå som litt tamme her.

Jeg er ikke sikker på om jeg ville hatt dette som mitt eneste par hodetelefoner. Men det de gjør bra, det gjør de så fantastisk at du i det minste bør låne ørene til dem.

Karakter
Meze Audio 109 Pro
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde