Helt siden vi først begynte å se gaming-hodetelefoner med Dolby Atmos og DTS Headphone:X har jeg følt på behovet for et par skikkelige hodetelefoner for hjemmekinobruk. Med en ordentlig følelse av ekte surroundlyd.
Tenk. Der sitter du alene sent på kvelden, og alt du vil er å guffe opp lyden på hjemmekinoanlegget. Men du blir hindret av sovende familiemedlemmer eller naboer vegg-i-vegg. Dermed sitter du der, med frakoblet subwoofer og lydanlegget på nivå type musestille. Og skal prøve å leve deg inn i den nyeste Avengers-filmen. Yeah, right.
Hadde du da hatt et par hodetelefoner med skikkelig hjemmekinolyd rett i ørene, kunne du guffet opp lyden så høyt du ønsket, uten å plage noen. Men likevel med følelsen av å bli omringet av overbevisende surroundlyd. Rundt – og ovenfra.
JVC har tydeligvis tenkt det samme som jeg, for deres XP-EXT1 krysser alle hjemmekinoboksene. Hodetelefonene kobles trådløst til en ekstern prosessor, som har både HDMI-innganger og en utgang med utvidet lydreturkanal (eARC). Denne støtter høyoppløst lyd ut fra TV-en, og gjør at de fleste ikke vil trenge inngangene i det hele tatt. Som alle støtter 4K 60 Hz, og HDR – men ikke Dolby Vision. I tillegg finnes en optisk digitalinngang og analog stereoinngang. Men siden dette er hodetelefoner for hjemmekino, og som støtter både Dolby Atmos og DTS:X med simulert 7.1.4 surroundlyd, så er det i all hovedsak HDMI som gjelder her.
Lyden sendes tapsfritt, trådløst fra prosessoren til hodetelefonene. De er av lukket type, slik at ingen blir plaget av filmglaningen din, og du får selv god demping av støvsuger og oppvaskmaskin i bakgrunnen.
Førstegangs oppsett
Før du bruker hodetelefonene første gang må du laste ned appen JVC Exofield Theater, og herfra finner du hodetelefonene og kobler til. Du kan bli bedt om å gjøre en fastvareoppdatering, før du går videre. Deretter skal hodetelefonene kalibreres mot dine ører. Tre dem på, start kalibrering, som kan lagres i ett av to minner. Dermed kan to brukere ha dem optimalisert til sitt hode.
Når dette er gjort, kan du velge mellom stereomodus og Exofield Theater – som surroundlyden heter. Jeg ville nesten alltid valgt sistnevnte, men det kan hende du ønsker å bare lytte til musikk, og da er stereo greit. Men, som vi skal finne ut, det er ikke musikk i stereo som er XP-EXT1 sin sterkeste side.
Lydmodi
Det finnes ulike modi for lydbilde. Det er først og fremst bassresponsen som er annerledes, og jeg selv foretrekker Movie i alt som er av surroundlyd – også musikk. Til musikk i stereo blir det for mye bass med det meste, Flat blir best her. Hvis du da ikke tåler å skru litt selv. Velg Custom og åpne equaliseren. Demp bassen noe ved 80 og 400 Hz, og dra gjerne også opp et par hakk ved 1 kHz for å få bedre klarhet i stemmer. Et lite hakk opp ved 4 kHz kan også vurderes, men her blir nasalt om du overdriver.
Heftig surroundfølelse
Med både løskomponenter og gode lydplanker ferskt i minne er jeg smått spent på hva JVC-hodetelefonene klarer å gi av filmopplevelse. Hvor mye kan et par ganske vanlige hodetelefoner – med ett høyttalerelement til hvert øre – utrette av hjemmekinomagi?
Jeg blir straks imponert. Lydbildet på Annihilation på Netflix er stort og altomsluttende. En spenningsfilm, men hvor lydbildet er mer preget av stillhet enn noe annet. Man hører hvordan luften brer seg rundt hodet, det er faktisk som å befinne seg midt i lydbildet.
Dialoger tett på
Med ett unntak. Dialogene henger ikke i lufta foran meg som jeg er vant til fra de beste lydanleggene og lydplankene. I stedet er de fokusert i midten, kanskje litt utenfor hodet om jeg legger godviljen til. Men lyden later virkelig til å komme rundt meg, og med god plassering av ulike elementer i lydbildet.
Atmos-lyd
Black Panther har også et meget bra lydspor, og dette er dessuten i Dolby Atmos. Her tennes det blå Atmos-lyset på prosessoren, og det vises også i appen at signalet er Atmos. Man får da også en ekstra dimensjon, hvor man føler at det kommer lyd fra oven. Man blir rett og slett omsvøpt av lyd.
Det er – selvsagt – ikke fullt så overbevisende som et ekte hjemmekinoanlegg med høyttalere plassert foran, bak, og ovenfor. Men jeg vil påstå hodetelefonene kan måle seg mot de beste lydplankene som forsøker seg på samme effekt.
God lydkvalitet
Selve lydkvaliteten er også god. Dialogene låter klart og tydelig, det er luft i lydbildet, og bassen er naturlig og fysisk. Den kan ikke måle styrke mot en heftig subwoofer, men det er heller ikke poenget. Som hodetelefoner fungerer XP-EXT1 meget godt på film i surround. Også musikk, spesielt klassisk musikk kodet med Dolby Atmos fungerer godt. Men jeg vil tro at de fleste kommer til å bruke disse til å se film om kvelden, og mindre til musikk.
Burde spilt høyere
Det eneste jeg savner er evnen til å spille høyere. Når man skal kose seg med en film, vil man gjerne ha den godt opp mot referansenivå. Altså kinonivå. Det får man ikke gjort med disse. Jeg tror ikke problemet ligger i begrenset forsterkerkraft, for når man slår over til stereo blir det virkelig høyt. Det er nok mer det at den simulerte surroundlyden bruker fasemanipulering for å oppnå ønsket effekt, og det innebærer samtidig at noe energi kanselleres ut. Dette burde JVC kompensert for ved å øke lydnivået tilsvarende i surroundmodus. Jeg kunne godt ønske meg både 3, 6 og kanskje til og med 10 dB høyere maksnivå, slik at jeg kunne velge å virkelig dundre løs med kino i mitt eget hode!
Svulstig i stereo
Stereolyd har ikke dette problemet. For her blir det virkelig høyt. Så høyt at jeg ikke orker å høre på maksimalt lydnivå i lang tid om gangen. Spesielt ikke hvis jeg ikke drar ned bassen som beskrevet tidligere.
Lyden av musikk i stereo er litt tettpakket og lite nyansert, hvor bassinstrumenter er litt svulstige uten komplekse overtonestrukturer. Kvinnestemmer skinner ikke helt som jeg ønsker, magien i akustiske instrumenter kommer ikke frem. Men det er bra driv i rytmer, og hodetelefonene låter meget fysisk. Her kan du virkelig få massert øregangen med bassrytmer, om det er det du ønsker.
Lyter
Avslutningsvis må jeg nevne at jeg hadde noen problemer. For det første støtter ikke HDMI-inngangen Dolby Vision, og siden tjenester som f.eks. Netflix er stappfulle med titler i dette HDR-formatet, må man bruke lydreturkanalen på HDMI-utgangen, og koble TV-en til prosessoren gjennom denne. Det er også den enkleste og for mange den beste måten å koble til med, og da kan du også spille med PS5 og Xbox Series X opptil 120 Hz (HDMI-inngangene på JVC-enheten støtter maksimalt 60 Hz og 8-bit fargerom).
Men jeg fikk selv problemer med lydreturkanalen, ved at Atmos-lyset aldri tente seg. Selv om jeg hadde satt min 77-tommers Sony AG9 OLED-TV til å aktivere eARC. Som funker problemfritt med Sonos Arc lydplanken jeg normalt har i TV-stuen, og jeg har heller ikke hatt noe problem med noen av surroundreceiverne jeg har testet der. Men JVC XP-EXT1 forteller meg at jeg har 5.1 Dolby Digital Plus.
Jeg mistenker likevel at jeg faktisk får Atmos ut, for når jeg slår over fra eARC til vanlig ARC, så kollapser lydbildet og jeg får ikke lenger noe inntrykk av høyde. Det samme står fremdeles i appen: 5.1 Dolby Digital Plus. La oss håpe dette er en bug som fikses i fremtidig oppdatering.
JVC XP-EXT1: Konklusjon
JVC XP-EXT1 er et par meget spennende hodetelefoner, og så vidt jeg vet de eneste i sitt slag. Dette er nemlig et par trådløse hodetelefoner for hjemmekinobruk, med dekoding av surroundlyd – inkludert Dolby Atmos og DTS:X.
Og det funker. Lyden er omringende, og man blir flyttet inn i handlingen. Dette er et fint alternativt for den som sitter oppe sent om kvelden og ikke vil vekke sovende medmennesker med høylytt hjemmekino. Langt bedre enn å se på film med TV-høyttalerne på lavt nivå.
Lyden i surround er ikke fullt så kraftig som jeg ønsker – noen flere desibel kunne vært ønskelig. Det var også i testperioden noen problemer med Atmos over eARC.
Lyd i stereo låter meget energisk, spesielt i bassen. Nesten litt i overkant. Samtidig mangler det litt luft og finesse i tonene. Til seriøs musikklytting foretrekkes noe annet. Dette bør med andre ord ikke være ditt eneste hodetelefonpar.
Alt i alt et par vellykkede hodetelefoner, som kanskje er en anelse dyre, men som for mange vil være verdt det om man har en skikkelig hjemmekino men ikke vil plage andre på kvelden.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser