TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Tour Pro 2

JBL slår på stortromma

JBL Tour Pro 2 er et par multikunstnere av noen trådløse ørepropper. Det er nesten ingenting de ikke kan!

Av / 04.02.23 - 09:00
JBL Tour Pro 2

Lyd & Bilde mener

  • Funksjonell skjerm på etuiet. EQ gir knallgod lyd, og med lyttetest kan proppene tilpasses brukerens hørsel. Bedre lyd med LE-kodek. God støydemping og omgivelseslyd. Bra talekvalitet, og god batteritid.
  • Litt vel dempet mellomtone ut av etuiet etter journalistens smak. Ingen aptX-støtte (men det kan etterhvert bli overflødig).

Da jeg testet Tour Pro+, ble jeg meget begeistret, og da spesielt for toneinnstillingene. Altså EQ-en. Her var det mulighet for å stille såpass mye på tonekurven, at man kan få den lyden man ønsker.

Brukervennligheten er derimot såpass lik på de fleste gode ørepropper, at det var vanskelig å skille Tour Pro+ fra andre ørepropper på markedet. Man koblet opp, og kan tæppe på øreproppene for å manøvrere seg gjennom spillelister, besvare samtaler, og aktivere støykansellering og omgivelseslyd. Og dessuten påkalle stemmeassistenten. Intet nytt der, altså.

JBL Tour Pro 2 case Champagne 2 JBL Tour Pro 2 case black 2
<
>
JBL Tour Pro 2 har innebygd pekeskjerm. Genialt! Foto: JBL

JBL har tenkt lenger med Tour Pro 2

Med den nye Tour Pro 2 tar man derimot brukeropplevelsen til et nytt nivå. Ofte er det bare mindre oppgraderinger å snakke om, når en ny arvtaker introduseres. Litt bedre batteri, kanskje noe bedre lyd, og noen ganger – men slettes ikke alltid – en mindre størrelse på selve proppene.

Men JBL har gjort noe helt nytt med Tour Pro 2. I tillegg til lengre batteritid (inntil 10 timer i selve øreproppene), og ja, et mindre fotavtrykk, så har JBL gjort noe helt nytt. Dette er nemlig den første gangen jeg ser en skjerm på selve ladeetuiet. Og attpåtil en pekeskjerm.

Les også Bedre lyd får du ikke Bowers & Wilkins PI7 feier gulvet med konkurrentene.

Pekeskjermen på etuiet har en funksjon

Skjermen viser seg å være alt annet enn en gimmick. Her kan du nemlig justere lydstyrke, bla i musikken på en mye mer brukervennlig måte enn ved å tæppe på proppene, og man kan gjøre flere ting enn du kan på proppene. Du kan aktivere og deaktivere EQ, og bla mellom flere ulike lydinnstillinger. Skru på 360-klang for film eller spill, for en mer omsluttende lydopplevelse.

Annonse

Det beste med skjermen er at du får tilgang på EQ-funksjoner selv når du ikke har appen innen rekkevidde. Som når proppene er tilkoblet en PC eller TV.

JBL Tour Pro 2 Lifestyle 3
Foto: JBL

Multipunkt og bedre lydkodek

Tour Pro 2 kan kobles til to enheter samtidig, takket være Bluetooth med multipunkt. Altså kan du for eksempel være tilkoblet mobilen og PC-en samtidig, og høre musikk fra den ene mens du besvarer en Zoom-samtale på den andre.

I tillegg har øreproppene støtte for den nye lydkodeken LC3 (også kjent som LE), som kom med Android 13. Denne vil etter hvert overta for den mye dårligere SBC-kodeken, og når standarden er mer innarbeidet er tanken at proprietære kodeker som aptX og LDAC blir overflødige.

Men hittil er det tidlig, og selv om JBL-proppene er klargjort for LC3 og LC3+, så var ikke denne åpnet under testperioden. Men JBL lover at det er på vei, og da vil du kunne få enda bedre Bluetooth-lyd. Enn så lenge har jeg måttet teste med AAC-kodeken, som er et godt hakk bedre enn SBC. Har du en iPhone, vil du uansett måtte forholde deg til AAC-kodeken.

JBL Tour Pro 2 Graabein
Foto: Geir Gråbein Nordby

Personlig lyttetest

I appen har JBL også en personlig lyttetest, hvorpå din hørsel blir kartlagt og lyden fra proppene tilpasset. Jeg må innrømme jeg aldri fikk denne til å fungere, fordi jeg fikk feilmelding om at venstre ørepropp ikke var forseglet godt nok. Jeg prøvde å bytte propper, kontrollere gang på gang.

Jeg opplevde ikke noen lekkasje selv, for lyden og bassresponsen opplevdes lik mellom venstre og høyre øre under både musikklytting og når omgivelseslyd ble sluppet inn i proppene. Jeg måtte til slutt bare gi opp lyttetesten, men her har du i hvert fall en mulighet for å få bedre lyd tilpasset din egen hørsel.

Støykansellering og omgivelseslyd

Støykanselleringen har nå fått mulighet for å stille nivå, og velger du Adaptive ANC, vil proppene velge styrke automatisk. De kan også kompensere for lydlekkasje ved dårlig forsegling i øret. Det funker bra, spesielt innendørs på et tog eller fly, mens vindstøy er en utfordring som med de fleste andre.

En SilentNow-funksjon lar deg forresten bruke støykansellering så lenge du ønsker, uten at det spilles musikk.

Det finnes to forskjellige former for omgivelseslyd: Ambient Aware tar inn mest mulig fra omgivelsene, med et bredt frekvensområde. TalkThru slipper derimot gjennom mer mellomtone og mindre bass, for å fremheve menneskestemmer i en samtale. Denne funksjonen fungerer fint i de fleste situasjoner, og personlig bruker jeg denne mest når jeg ønsker å høre omgivelsene rundt meg.

JBL Tour Pro+ støtter stemmeassistentene Google Assistant og Amazon Alexa, og i appen kan du velge om du vil trykke på høyre eller venstre ørepropp for å påkalle assistenten.

JBL Tour Pro 2 1
Foto: JBL

Engasjerende lyd

Rett ut av esken er JBL Tour Pro 2 engasjerende lytting. Spesielt bassen er både stor og fysisk, akkurat som jeg forventer fra den kanten. Om du på død og liv ønsker lyden så lineær som mulig, er nok bassen en smule overdreven, selv om den er mer balansert og avstemt enn de mer bassorienterte proppene i Live-serien til JBL.

Mellomtoneområdet er en anelse tilbakeholdent, som gjør at bassen maskerer litt for sangstemmenes midtre område. Joda, det er pop, og det funker. Men på akustiske viser har jeg behov for litt justering. Det finnes forhåndsinnstilte EQ-er, men jeg blir ikke helt bergtatt av noen av dem.

Bedre lyd med EQ

Heldigvis har EQ-en meget gode innstillingsmuligheter. Jeg trekker midten av mellomtonen noe opp, med en slak filterkurve som dekker et ganske bredt frekvensområde. Deretter tar jeg den litt ned ved 5 kHz, hvor det ellers kan bli litt skarpt. Dette er en innstilling jeg synes fungerer veldig bra på mange JBL-propper. Også på Tour Pro 2. Her er det også gode muligheter for fininnstilling.

Sangstemmer åpner seg mer, de ulike klangstrukturene i en akustisk gitar skilles nå bedre fra hverandre, og det uten at det går utover engasjementet på elektropop og hiphop. Enten det er Ed Sheerans vellydende F65 (man må tvinge seg gjennom hans tamme forsøk på rapping), eller den dramatiske pianoballaden Love You in a Dream av Elsie Bay, så kommer musikken frem på beste vis.

JBL Tour Pro 2 Lifestyle
Foto: JBL

Samtalekvalitet

Øreproppene funker bra til telefonsamtaler og videokonferanser, mottakeren hører meg helt fint. Det er ikke lett å få til en god samtalelyd gjennom et par små ørepropper, som må ha mikrofoner med en god stråleforming, for at lyden fra munnen skal fanges opp fra mikroner plassert i ørene. Og det uten at alskens annet støy også skal plukkes opp.

JBL-ene gjør en god jobb, det låter ikke fullt så bra som gjennom noen gode øreklokker, men det er likevel blant det beste jeg har hørt fra et par ørepropper.

JBL Tour Pro 2 buds black JBL Tour Pro 2 buds champagne
<
>
Foto: JBL

Konklusjon

Hver gang jeg tester ørepropper eller hodetelefoner fra JBL, blir jeg påminnet om hvor langt foran de er sine konkurrenter, når det gjelder lydinnstillinger i appen. Og med den helt nye pekeskjermen på ladeetuiet trenger du ikke lenger å forholde deg til appen i det daglige. Bare velg mellom ulike EQ-filtre, sett lydnivå og manøvrer i spillelister direkte på etuiet. Spesielt kjekt når du er tilkoblet en PC eller en telefon hvor appen ikke er lastet ned.

Støykanselleringen er veldig god, og samtalekvaliteten likeså. Med alle funksjoner, den gode lyden, og når man i tillegg tar prisen i betraktning, drister jeg meg til å kalle Tour Pro 2 for enestående.

Karakter
JBL Tour Pro 2
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

10 hendelser på “JBL Tour Pro 2”

  1. Bjørn Frogner

    Hei,
    Hvordan styrer man støyreduksjon – må det gjøres på etuiet eller ved tapping. Finner ingenting om det i bruksanvisningen? Fint om dere forklarer hvordan det gjøres.

  2. Michael Nedr

    Hei,

    Hva ville du anbefalt av JBL Tour Pro og Sennheiser Momentum True Wireless 3?

  3. bjoers_post

    Hei Geir

    Takk for svar, men er du sikker på at øreproppene ikke har touch kontroll på øreproppene/stammen. Har lest litt på nettet, og flere sier du kan styre proppene også ved å tappe på proppene/stammene i tillegg til etuiet. Jeg vet ikke hva som stemmer og lurer veldig da jeg er interessert i disse. Men ønsker dem ikke hvis de ikke kan styres ved touch kontroll/tapping på øreproppene/stammene. Synes ikke det virker optimalt om man kun kan styre dem med appen på mobiltelefon eller etuiet. Er greit det er litt fancy at man kan styre dem med etuiet, men når jeg hører musikk/bruker ørepropper ligger jeg etuiet i lommen på jakken eller buksen, ser ikke for meg at jeg kommer til å gå med etuiet i hånden og styre musikken, da er det bedre om man kan styre øreproppene med enkle tapp på øreproppen/stammen.

    1. Geir Gråbein Nordby

      Ja, var visst touch på proppene. Det sto villedende i spesifikasjonene hos JBL, som jeg sjekket før jeg svarte. Men det skal være ordnet nå, jeg snakket med dem om det. Glemte visst å rette opp svaret mitt her.

  4. bjoers_post

    Hei

    Er det touch kontroll på øreproppene også?, eller betjenes alt via etuiet?
    Har du testet JBL Live Pro 2? Hvis du har, hvordan er disse JBL Tour Pro 2 kontra JBL Live Pro 2? Har selv JBL Live Pro 2 med 11 mm drivere, de låter stort og det er en herlig bass i de, betalte 1490kr for de og er meget fornøyd. JBL Tour Pro 2 har vell 10 mm drivere?, låter de bedre enn Live Pro 2?, og er de verdt det de koster mer?, de koster vell i skrivende stund 2800kr. Og hvordan er bassen i dem?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Ikke touch control på selve proppene nei. Ikke testet Live Pro 2, men veldig fornøyd med originale Live Pro. I følge JBL er Live Pro 2 tunet med fyldigere bass og en generelt større V-form på EQ-kurven, hvor Tour Pro 2 er mer moderate for å være mer «sannferdige».

      Bottom Line: er det masse bass du ønsker, kan Live Pro 2 være for deg, selv om Tour Pro 2 også er på den fyldige siden av nøytral.

  5. Baard Hansen

    Fin anmeldelse. Jeg kom, jeg leste og så kjøpte de direkte fra JBL for kr. 2.800 (Elkjøp solgte den for 2.799, men de ville ha kr. 79 i frakt). Gleder meg til å prøve de.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord