Tour One M2 er et par støykansellerende hodetelefoner, som JBL djervt hevder er “de beste på markedet“.
Hodetelefonene justerer støykanselleringen i sanntid basert på omgivelsene. De har dessuten en smart funksjon som merker når du begynner å prate. Da dempes musikken mens Ambient Aware aktiveres, som lar deg høre lydene rundt deg i stedet for å bli kansellert ut. Musikken blir høy igjen når hodetelefonene registrerer at samtalen er over.
Dette er ikke JBL alene om, men jeg må si det fungerer bedre enn på mange andre. Kanskje litt for bra, for straks man kremter litt høyt, går musikken på pause, og omgivelsene slipper inn.
Individuell hørsel
Noe som gjør JBL-hodetelefonene ganske unike, er mulighet til å tilpasse lyden til din individuelle hørsel. Ved å gjennomføre en Personi-Fi hørselstest i JBL-appen, lager hodetelefonene en lydprofil spesifikt for deg. Dette skal gi deg en skreddersydd lydopplevelse som passer din hørsel perfekt.
Selv om hørselstesten fungerer bra, kan det være litt utfordrende når man skal trykke og deretter slippe til helt riktig tid for å markere når du ikke lenger hører lyden som spilles. Litt unøyaktighet i trykkingen, og lydbildet kan bli feil. Personlig foretrekker jeg å justere lyden med equalizer (EQ), men for mange vil nok JBLs tilpasningsfunksjon likevel være en enkel måte å forbedre lyden på.
“Personlig lydforsterkning” eller omgivelseslyd?
Dersom du ikke vil bruke støykansellering, men heller det motsatte – å slippe omgivelsene inn, finnes to muligheter. Personal Sound Amplification slipper lyder fra de nærmeste omgivelsene gjennom. Noe som virker veldig som Ambient Aware, den andre lignende funksjonen. Men det er ikke helt det samme.
Med Personal Sound Amplification blir visse lyder, spesielt i diskantområdet, forsterket mye mer. Det kan gi en litt spesiell lydopplevelse, som å ha på seg høreapparat. På den annen side låter det ganske kunstig, men det kan sikkert være kjekt i visse situasjoner. Jeg foretrekker derimot Ambient Aware, som gir mer naturlig omgivelseslyd.
Romlig lyd
JBL-klokkene har såkalt romlig lyd, eller Spatial Sound. Denne skal gi en slags surroundlyd, og man kan velge mellom Music, Movie eller Game. Jeg synes musikk får bedre rytmer og sprekere lyd med funksjonen avslått. Strømmer du film og TV, funker det derimot fint. Game-modusen gir den største effekten, men med noe redusert dynamikk. Personlig foretrekker jeg Movie-modusen når jeg ser på film.
Lang batteritid
Når det gjelder batteritiden, imponerer Tour One M2 med opptil 50 timers spilletid uten støykansellering og 30 timer med. Og hvis du er i en knipe og trenger rask lading, kan du få opptil 5 timers spilletid med bare 10 minutters hurtiglading når hodetelefonene er utladet.
God samtalekvalitet
Under mobil- og videosamtaler kommer brukerens stemme tydelig gjennom til mottakeren. Hele sju mikrofoner tas i bruk, til å både demper støy og effektivt plukke opp stemmen. Stemmen blir tydelig, kanskje med en litt hard mellomtone, men du kan trygt bruke disse hodetelefonene på hjemmekontoret eller i åpne kontorlokaler.
Passform
JBL-klokkene sitter meget behagelig på hodet. Både klokkene og hodebøylen har myke puter, som sitter bra. Hodetelefonene sitter samtidig fast selv når man beveger hodet frem og tilbake mens man “digger til” musikken.
De kan derimot vingle litt om du rister på hodet. Da sitter erkerivalen Sony WH-1000XM5 enda litt bedre.
Lyden av JBL Tour One M2
Når det kommer til lyden, vartes det opp med en saftig bass. Bassområdet er kanskje litt avslappet, uten det “partysmekket” vi forbinder med JBL. Men bassen går dypt, og gir en fin kontrast og et solid fundament til lyden.
Diskanten er luftig, mer enn på rivalen fra Sony. Selv om JBL kun har AAC-kodek, mens Sony bruker den overlegne LDAC-kodeken.
Ta låten Party Girls av Victoria Monét. En flott club/RnB-låt med fengende rytmer, som JBL gjengir med mye energi i bassen, og dessuten bra med luft uten å bli skarp i lyden. Mellomtonen er derimot noe tilbakeholden, og vokalene kan virke litt tynne.
Fiks lyden med EQ
Det er likevel ingen grunn til bekymring, for JBL har en flott EQ i appen, som lar deg justere lyden akkurat som du ønsker. Jeg justerer kraftig ned bassområdet rundt 250 Hz, for å få frem mellomtonen. Derimot hever jeg bassen rundt 64 Hz for å få mer punch, men trekker ned ved 32 Hz for å få gjøre bassen klarere.
Samtidig heves mellomtonen rundt 1 kHz for å fremheve klarheten i stemmer og instrumenter.
Etter denne justeringen fjernes mye av fargingen, likevel bevares “JBL-lyden” i stor grad. Med andre ord låter det fortsatt underholdende og heftig, bare klarere.
Mer balansert enn Sony
Sammenlignet med nevnte Sony WH-1000XM5, som har en mer pumpende mellombass, oppleves JBL-hodetelefonene som mer balanserte. Sony-rivalen gir en enda mer feststemt lyd, men JBL har bedre oppløsning i overtoneområdet, og diskanten er bedre med mer luft.
Når jeg lytter til låten Pegasus av Arlo Parks, har JBL-klokkene en fin balanse mellom den dype synthbassen og Arlo Parks’ klare stemme. Phoebe Bridgers’ mykere andrestemme fyller ut lydbildet, noe JBL-hodetelefonene gjengir på en flott måte.
Også klassisk musikk kommer godt ut av det, og også jazz-instrumenter skilles godt fra hverandre samtidig som klokkene får frem dynamikken og temperamentet i musikken. Bra!
God støykansellering
Den aktive støykanselleringen (ANC) er i klasse med de beste. Spesielt fordi den tilpasses i sanntid til lekkasje gjennom hodetelefonene. Det samme gjør Sony-hodetelefonene.
Sonyene er mer effektive i å dempe lavfrekvent støy, men JBL demper jevnere over hele frekvensområdet. Når pink noise spilles gjennom PC-høyttalerne, er det omtrent kun høyfrekvent støy som er igjen når jeg bruker Sony-hodetelefonene, hvor JBL ikke endrer støyens karakter i samme grad. Den demper jevnere, men mindre effektivt.
Ingen av dem demper vind spesielt godt, men forsterker den heller ikke, som fort kan skje med såpass brutale forandringer i lydtrykk som vind skaper.
Det skal bemerkes at JBL-hodetelefonene har en svak men tydelig suselyd i bakgrunnen, mens Sony-hodetelefonene er helt stille.
Bruk kun som lyddempere
Til slutt vil jeg nevne funksjonen SilentNow, som kobler ut Bluetooth og lar deg nyte bare støykanselleringen. Dette er spesielt nyttig når du skal sove eller slappe av i støyende omgivelser. Du kan aktivere Bluetooth igjen ved å holde inne knappen på venstre øreklokke.
Konklusjon
JBL har levert et par meget gode hodetelefoner i Tour One M2. Den første versjonen var allerede meget god, men støykanselleringen krevde nitid plassering på ørene. M2 stiller kanselleringen etter passformen, og det funker meget godt.
Hodetelefoner har en flott lydopplevelse med en solid bass, klar diskant og muligheten til å tilpasse lyden etter dine preferanser. Selv om journalisten er uenig med JBL i at støykanselleringen er “best på markedet”, er den likevel meget god.
JBL-hodetelefonenes flotte klangkarakter og øvrige kvaliteter gjør dem til et meget godt valg for musikkelskere på farten.