Jeg er generelt ikke en person som velger in-ear-hodetelefoner. Og er de i tillegg trådløse, er risikoen stor for at jeg velger dem bort, da jeg er redd for at de skal forsvinne – eller at de sitter så dårlig at fokuset havner mer på å trykke dem tilbake i ørene, enn på selve treningspasset. Vil Jaybird lykkes med å få meg til å skifte mening med sine Vista 2?
Komforten
Grunnen til at jeg vanligvis ikke velger in-ear-hodetelefoner, er at jeg sjelden er fornøyd med passformen. De sitter litt «så der», og etter en stund får jeg vondt og det føles bare ubehagelig. Til Vista 2 følger det med tre gummipropper i ulike størrelser; de større har vinger, mens det minste paret ikke har det. Prøv deg frem til du finner en behagelig plassering, og husk at du faktisk kan trenge ulike størrelser for henholdsvis høyre og venstre øre for at det skal føles bra. Etter å ha prøvd meg frem, satt de som et skudd! Nå har jeg ikke noen direkte akrobatiske øvelser når jeg trener eller beveger meg, men jeg synes likevel at det kan være vanskelig å få et par ørepropper som faktisk sitter der de skal. Vista 2 sitter på plass – hele tiden, til tross for at svetten renner.
Det å svette samtidig som man bruker hodetelefoner, kan føles litt guffent, men da disse proppene oppfyller USAs militærstandard MIL-STD 820G, er de ikke bare støvtette, tåler støt og slag og er generelt meget robuste, men de er også vanntette (IP68), noe som gjør at de kan skylles skikkelig under rennende vann. Dermed blir Vista 2 en frisk ørepropp som føles helt ok å bruke i mange forskjellige sammenhenger, ikke bare i løpet av de svette treningsøktene.
Lyden på Jaybird Vista 2
For en stund siden testet en av mine kolleger forgjengeren, Jaybird Vista, med både ros og ris. Nå har jeg bare den siste varianten til test, noe som gjør at jeg ikke kan sammenligne de to.
På pressemøtet fikk man informasjon om at lydinnstillingene var meget bra allerede fra start, og at man egentlig ikke trengte å gjøre noen ting. Og de kan nok være ok, men kanskje litt vel innestengt etter min smak, om jeg skal være kresen – og det skal jeg jo. Dette skal nok være superenkelt å regulere ved å gå inn på EQ-innstillingene i appen, og enten velge en innstilling som allerede finnes, for eksempel Signature, Warmth, R&B Jams, Bring the Bass, osv. Eller enda bedre: prøve deg frem på egen hånd til du finner et lydbilde som fungerer for deg og din musikk.
Jeg prøvelytter på Darins En säng av rosor, hvor man tydelig hører fingrenes vei over strengene på gitaren, og selv om jeg blir nesten fornøyd, holder det ikke helt frem. Ei heller Peter Jöbacks Higher løfter en til større høyder. Luften og rommet vil ikke helt innfinne seg. Men så er det vel slik, med hånden på hjertet, at det kanskje verken er finstemte viser eller musikk som spilles i lytterommet som er det jeg pleier å lytte på som trenings-pepp. Nei, på med den «dunk-dunk»-musikken som min kjære far hadde sagt! Danske Volbeat får entre scenen, og jeg går enda en gang inn i appen og endrer på noen innstillinger. Og nok en gang blir jeg nesten fornøyd, men ikke helt.
Bruken
Proppene bor i et pent etui med en liten løkke på, og etuiet lades med en vanlig USB-C- kontakt. Løkken er faktisk en fin detalj, da du kan feste etuiet på et bra sted for ikke å minste det. Om nå ulykken skulle være ute, har Jaybird funksjonen «Find my Buds» og «Find my Case» – det sistnevnte er noe de skal være alene om på markedet. Så om øreproppene ligger innestengt i etuiet, skal det gå fint å finne hele herligheten. God tanke – men da det er små ørepropper som ligger innestengt i etuiet, som signaliserer for fullt, blir lyden veldig, veldig svak. Diodene på etuiet blinker sant nok, men funksjonen imponerer likevel ikke helt. Tanken er god, men ta den en runde til.
Du kontrollerer Vista 2 ved å berøre selve proppen. Enten ved å tappe litt lett, trykke eller holde inne. Det tar en stund å lære seg, men øving gjør mester. Om du for eksempel er ute på en treningsrunde hvor du ikke trenger å fokusere på annet enn deg selv og det du holder på med, kan du bruke ANC (Activ Noice Cancelling) for å stenge verden ute. Kommer du så frem til et miljø hvor du på grunn av sikkerheten trenger å høre hva som skjer rundt deg, dobbelt-tapper du på proppen som gjør at den forandrer modus til SurroundSense-teknikk. Da kommer omgivelsene frem, og du kan ha bedre kontroll. I den fiffige appen kan du også stille inn hvor mye, eller lite, av omgivelsene som skal komme frem. Alt for at du skal kunne føle deg så sikker som mulig, og samtidig lytte på favorittmusikken.
Det med vinden
Ifølge produktinfoen skal disse hodetelefonene være spesielt bra i vind, noe som virkelig fikk meg å se frem til denne testen. Undertegnede bor i Karlskrona eller «Staden i Havet», og når man grunnla byen på siste delen av 1600-tallet, laget man lange, brede gater som strekte seg fra nord til sør og fra øst til vest. Et riktig pent og tydelig rutenett, helt enkelt. Jaha, men hva har da dette med saken å gjøre, tenker du kanskje! Jo – gatenes plassering og utforming bidrar til at det ikke finnes noe som stopper vinden. I Karlskrona blåser det alltid!
Vista 2 er utstyrt med to mikrofoner i hver propp med noe Jaybird velger å kalle WindDefense-tøyteknikk. Det kan kanskje virke urettferdig av meg å teste dem på mine runder langs havet, men det gjelder jo å se om proppene holder hva de lover. I appen kan du velge mellom tre ulike modus på «Wind filtering for SurroundSense», og når jeg starter runden min, har jeg den på det laveste. Helt meningsløst å ha musikken på; jeg hører nesten ingenting, og blir mest av alt irritert. Når jeg etter en stund lander på High, begynner det faktisk å ligne noe. Dessverre er det jo slik at vinden ikke er konstant, men kommer i byger, og selv om det er betydelig bedre, kommer jeg nok til å fortsette mine runder langs havet uten musikk. Velger du derimot skogsrunder eller partier som ikke direkte er utsatt for vind, fungerer teknikken meget bra.
Konklusjon
Dette er virkelig et par ørepropper tilpasset trening. De sitter som et skudd, og det er mulig å holde dem rene da de er vanntette og du helt risikofritt kan skylle av dem under rennende vann. Jaybird-appen er brukervennlig og meget, meget bra! Den gjør det mulig å tilpasse øreproppene etter akkurat dine ønskemål. Lyden er absolutt bra, men mangler den luftige fyldigheten, og noen ganger kommer ikke bassen helt til sin rett. Men som treningspropper, med de utfordringer og forutsetninger som finnes der, fungerer de perfekt. Før neste lansering av en hodetelefon som hevdes å klare blåsing/vind, anbefaler jeg utviklerne å komme til Karlskrona for å sikre seg at øreproppene virkelig holder mål.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser