TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Jabra Elite Active 75t

Overlegne treningspropper

Jabra Elite Active 75t er kanskje de beste trådløse treningsproppene man kan kjøpe for penger.

Av / 09.06.20 - 15:30
Jabra Elite Active 75t

Lyd & Bilde mener

  • Effektiv "passiv" støyredusering, fremragende og solid lyd samt glimrende batteritid. De er vanntette og sitter godt fast i ørene, og er derfor også perfekte til trening.
  • Den effektive støyreduseringen kan skape en slags osteklokke-følelse. Betjeningen direkte via proppene er litt vanskelig.

I vinter testet vi de trådløse øreproppene Jabra Elite 75t, som vi roste opp i skyene for en særdeles effektiv passiv støyredusering, glimrende passform og fremragende lydkvalitet med mye dybde.

Nå er det etterfølgeren Jabra Elite Active 75t som har landet på testbenken, og dere må ha oss unnskyldt hvis gjennomlesningen av denne testen fremprovoserer en svak følelse av deja-vu.

Det er nemlig nærmest ingen forskjell på de to produktene, spesielt ikke når det dreier seg om lydkvaliteten.

Kort og godt kan endringene oppsummeres som følger: I forhold til forgjengeren har Jabra Elite Active 75t fått en IP57-sertifisering, som betyr at proppene nå er helt vanntette i opptil 30 minutter på en meters dyp. Forgjengeren med IP55-sertifisering var kun sprutsikker.

For den fornøyelsen må man betale et par hundre kroner ekstra. Ellers er de to produktene identiske.

Annonse

Perfekt passform og vanntette

Men selv om det i seg selv selvfølgelig er en mindre endring, gjør den nye IP-sertifiseringen Jabra-proppene spesielt velegnet til trening. Man kan svette og løpe i regnvær så mye man vil, noe som man gjorde klokt i å være forsiktig med hvis man hadde forgjengerne i ørene. Faktisk kan man bade med Jabra Elite Active 75t uten problemer. Noe vi har dokumentert blant annet med OnePlus 8 Pro, som også har blitt vanntett!

Jabra Elite Active 75t 1
Ifølge Jabra får du i alt 28 timers batteritid med dine Elite 75t ørepropper. Etuiet kan lade proppene i alt tre ganger før det selv trenger lading. (Foto: Jabra)

Jabra Elite Active 75t er dessuten behandlet med en spesiell gummioverflate, som sammen med en tett passform holder dem i øret under løping og trening.

Akkurat som Elite 75t kommer også Elite Active 75t nemlig med tre forskjellige EarGels, slik at man kan tilpasse dem til hvert øre. Dermed blir øreproppene så tettsittende at de lukker all utenfrakommende støy ute. Også selv om Jabra Elite 75t ikke har aktiv støyredusering.

I stedet kaller Jabra teknologien passiv støyreduksjon, men for min skyld må de kalle det hva de vil. Det virker så bra at man virkelig har bruk for den innebygde muligheten til å stille inn den såkalte HearThrough-funksjonen, som bruker proppenes innebygde mikrofoner til å la brukeren høre sine omgivelser over musikken.

Jabra Elite Active 75t 2
Lyd & Bildes journalist under dusjen med Jabra Elite Active 75t i ørene. (Foto: Peter Gotschalk)

En subwoofer i ørene

Det samme kan man gjøre når man bruker øreproppene til mobilsamtaler. Den funksjonen heter Sidetone, og lar brukeren høre sin egen stemme, som ellers lett runger hult i hodet på grunn av osteklokke-effekten.

Ellers er talekvaliteten også av beste karakter. Og det gjelder både for en selv og samtalepartneren.

Jabra Elite Active 75t har samme spesielle gode lyd som Jabra Elite 75t, og den medfølgende appen byr på en equalizer-funksjon som lar deg justere lyden slik at det samlede lydbildet blir sterkt og harmonisk med mengder av bass, kraftig mellomtone og godt med luft i toppen.

Med de riktige lydinnstillingene kan Jabra Elite Active 75t faktisk bli så basstunge at det føles som å gå rundt med en subwoofer i ørene.

En liten utfordring er betjeningen av proppene. Man kan selvfølgelig bruke den selvforklarende appen, men alle funksjoner lar seg også betjene via to knapper på henholdsvis venstre og høyre ørepropp.

Problemet er bare at det er lovlig mange forskjellige funksjoner og kombinasjonsmuligheter. Og det tar tid å lære om det nå er venstre eller høyre propp man må trykke på to ganger for å aktivere den stemmestyrte assistenten (Jabra Elite Active 75t støtter både Alexa, Google Assistant og Siri – og det er høyre ørepropp), eller om det er to eller tre ganger man må trykke på venstre ørepropp for å hoppe over en sang (det er to ganger, med tre trykk starter sangen i stedet forfra).

Jabra Elite Active 75t 3
Selv om de ikke har aktiv støyredusering, lukker Jabra Elite 75t likevel alle utenfrakommende lyder ute på grunn av den nærmest perfekte passformen. Dessuten er de IP57-sertifisert, så vann og støv trenger heller ikke inn. (Foto: Jabra)

[elkjop]

Konklusjon

Det er ikke så nøye at Jabra Elite Active 75t ikke kommer med aktiv støyreduksjon. I stedet sørger en nærmest perfekt passform for den såkalte passive støyreduksjonen, som er så effektiv at man heldigvis kan bruke øreproppenes fire mikrofoner til å lukke inn lyd fra omgivelsene.

Lydkvaliteten er fremragende, og med IP57-sertifisering, som gjør proppene helt vanntette, samt den nesten perfekte passformen, er Jabra Elite Active 75t også mer enn velegnet til sitt egentlige formål, nemlig å lytte til musikk eller å samtale under fitness og trening.

Hvis vi skal finne noe å kritisere, må det da være den litt kompliserte betjeningen.

Karakter
Jabra Elite Active 75t
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

16 hendelser på “Jabra Elite Active 75t”

  1. Øivind Steinsland

    Jeg hører skrittene når jeg langt inn i skallen. Ikke noe god å ha med på tur. Helt ok når jeg sitter i ro, men det er vel ikke det de er laget for…🤷‍♂️🙃
    Øivind.

  2. Dette er de beste proppene jeg har hatt. Aldri vært noe problem med dem, og lyden er helt super. Bra med trøkk, men også mulighet for å justere EQ slik at du får det sånn du liker.

    Jeg skjønner ikke helt hvorfor testen her skriver at det kun er passiv støyreduksjon. Den har jo ANC. Og denne fungerer også veldig bra. man kan justere hvor aggressiv den skal være, og det er bra fordi mye støy krever en aggressiv ANC, men i rolige omgivelser kan det bli litt hvit støy hvis den er for aggressiv, så da kan man roe ned litt slik at det blir mer behagelig, eller evt skru det av.
    Også er selvfølgelig Hear Through en nydelig funksjon hvis noen plutselig snakker til deg eller du trenger å høre hva som skjer rundt deg.

    Testen sier også at det er vanskelig med styring via knappene. De knappene kan man konfigurere selv i appen slik at man kan få det slik man vil. Jeg kan ikke tenke meg en måte dette kunne vært gjort bedre på? Du kan ikke skylde på noen andre enn deg selv om dette er noe du glemmer eller sliter med å lære.

    Kan være at de har fått en oppdatering i senere tid som har bedret disse funksjonene (ANC og Konfigurering av knapper). Men da er det ryddig at folk vet at dette nå er på stell. 😉

    Med tanke på at prisen nå er under 1500,- så er dette fortsatt et vanvittig godt kjøp.
    Anbefales på det sterkeste!

    1. Peter Gotschalk

      Hej Ole, du får lige et hurtigt svar på din bemærkning vedr. ANC. Da jeg testede propperne havde de ikke ANC. Det er en funktionalitet, som er kommet til senere via en software-opdatering. Vh Peter Gotschalk

  3. Jeg enig i at det er god lyd, anc og hear through er ypperlige funksjoner, men at passformen er overlegen kan muligens være tilfelle ved PC’n, men ved bevegelse, trening, vedhogging, hagearbeid glir de stadig ut. Jeg tør ikke bruke de til annen trening enn innendørs, hvordan de kan benyttes til svømming skjønner jeg ingenting av.

  4. Stort sett fornøyd med øreproppene. God til musikk, podkast og radio. Tar inn mye lyd under telefonsamtaler. Har hatt plager med hakkete lyd, fikk ny, men nå har de nye også begynt å hakke.

  5. Bjørn Sogge

    Veldig gode propper, men verdiløse til trening. Utrolig at disse blir fremhevet som treningspropper, når jeg blir svett i ørene under løpetur sklir de ut. Desidert de dårligste treningsproppene jeg har eid.

  6. Sveinung Lind

    God lyd og sitter godt i øret. Bruker de på jobb i ett forholdsvis støyende miljø og den passive dempingen fungerer bedre enn forventet.

  7. Magne Jenbergsen

    Hei, jeg klaget på hakking i lydbilde, elkjøp sendte de til Jabra og jeg fikk utlevert 1 nytt sett av elkjøp. Det er helt perfekt lyd. Desverre så falt venstre propp ut av øre i stor hastighet det tålte den ikke. Nå er de på rep. Hos Jabra.
    Kan fremdeles anbefale disse.

  8. Har kjøpt et sett fra elkjøp. Lyden er jo grei den, den som er skuffende er ustabilitet på Bluetooth rekkevidden. Sykling er noe jeg gjør ofte og med Samsung Android i lomma så rekkevidden er tett på, men lyden faller ut veldig ofte. Direkte hakking eller er det annet som feiler? Telefon er ny.

    1. Jan Ursin

      Hei.

      Dere skriver at det ikke kommer med aktiv støyreduksjon, men på Jabra sin hjemmeside så reklamerer de med aktiv støydemping. ANC som Jabra kaller det. Kan jeg da spørre om det er to ord som er brukt om det samme begrepep.? Leser at dere bruker passiv støy reduksjon. Hva er forskjellen her.? Ikke rart som forbruker at man blir forvirret når man sjal lese seg opp til noe, for å kjøpe det beste.

    2. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Da disse øreproppene ble testet, hadde de ikke ANC. Dette kom som en SW-oppdatering samtidig med lanseringen av Elite 85t. Ha en god dag! 🙂 mvh Geir Gråbein Nordby

  9. I Jabra Sound+ appen kan du endre på knappekombinasjonene. F.eks har jeg dobbeltrykk høyre for neste sang og dobbeltrykk venstre for forrige sang. Hold inne høyre for volum opp og venstre for volum ned.

  10. Hei,
    disse har ikke aptx codec (men aac)? noe som i teorien betyr at de høres bedre ut med apple enn på android.. Det bør spesifiseres hva som er testet når man sier at lyden er god. dere kunne evt testet med begge typer os og gitt en kommentar på om forskjellen var hørbar?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei, Martin! Android har også AAC, så her stiller Android og Apple likt for en gangs skyld.

    1. Phonelicker94

      10 m fra det jeg har lest. Jeg vurderer å kjøpe dem selv, så jeg har lest mye om dem. 😋😋

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde