Huawei var blant de første til å kopiere Apples AirPods-form, med utstikkende mikrofoner, som har blitt populær fordi talekvaliteten ofte kan være bedre når man får mikrofonen litt lenger mot munnen. FreeBuds 4i er de nyeste fra den kinesiske produsenten, og eksemplaret jeg fikk i blank svart gir et høyere kvalitetsinntrykk enn den lave prislappen skulle tilsi. De kommer også i hvitt eller rødt.
Huawei ønsker å satse på lydkvalitet med kraftige 10 mm høyttalerelementer (drivere), og dessuten aktiv støykansellering – en sjeldenhet på såpass billige ørepropper.
Batteritiden er oppgitt til hele 10 timer med støykansellering deaktivert, og 7,5 timer med denne på. Du får i tillegg 1,2 ladinger fra lommeetuiet.
Funksjonalitet
Android-brukere kan laste ned appen Huawei AI Life og sammenkoble denne med øreproppene (iOS-appen støtter ikke FreeBuds 4i). Men det er ingen EQ-funksjon her, du kan kun oppdatere fastvaren og dessuten stokke om på funksjonene når du trykker på øreproppene. Standard er at man tæpper to ganger for å spille og pause musikk, eller besvare og legge på samtaler. Holder du i stedet inne en stund, slår du på støykansellering eller gjennomhøring (Awareness), eller skrur disse av.
Øreproppene sitter meget godt i mine ører, med silikonputene i størrelse M, som sitter på. Det følger også med to andre størrelser (S og L), så du har totalt tre passformer å velge blant.
Talekvalitet
Å snakke gjennom FreeBuds 4i fungerer helt fint. Støy rundt meg undertrykkes greit, og det er ingen problemer med å tolke hva som blir sagt. Men overtonene (konsonantene) låter nokså unaturlig, med hørbare digitale artefakter. Her er FreeBuds Pro litt bedre, og Apple AirPods Pro vesentlig bedre.
Lyden av Huawei FreeBuds 4i
Huawei FreeBuds 4i har en godt balansert lyd, med fin bass som får frem rytmene i popmusikk samtidig som en kontrabass låter realistisk nok til at jeg tror på det. Lyden er bedre balansert enn med for eksempel JBL Live Pro+ rett ut av esken, men så har også JBL-ene en meget velfungerende EQ som gjør at man kan stille seg inn til den lyden man ønsker. Og riktig stilt inn er de vanskelig å slå.
Men for mange er det forvirrende å skulle skru seg til god lyd med en EQ, og da er det godt at FreeBuds 4i låter såpass bra i seg selv. Når jeg sammenligner de to direkte rett ut av esken, synes jeg faktisk Huawei-ene låter bedre enn de mer enn dobbelt så dyre JBL-ene.
Mangler aptX
I likhet med FreeBuds Pro finnes ikke aptX lydkodek, bare AAC (og SBC). Men det er helt tilgitt i denne prisklassen, og AAC låter i de fleste tilfeller så bra at man ikke savner noe. Og der hvor jeg syntes Pro-ene var litt overdrevne i mellomtoneområdet, så er ikke det tilfellet med 4i. Her er det i stedet tonet ned litt, og noen vil kanskje si mellomtonen låter litt slank. Men den er mer naturlig enn med JBL-ene rett ut av esken, og diskantgjengivelsen mer naturlig enn med AirPods Pro – som tidvis kan bli litt skarp.
God lyd med støydemping
Støykanselleringen fjerner effektivt uønsket basstøy fra utsiden, og jeg vil tro mange ønsker å ha denne på i de fleste situasjoner. Denne kan redusere lydkvaliteten noe på musikk, fordi en god del av forsterkerkraften brukes til å undertrykke støy i stedet for til musikk. Dermed blir dynamikken flatere, og det er også tilfellet med FreeBuds 4i at bassen låter litt mindre stramt. Men kompromisset er ikke verre enn at også jeg beholder støydempingen på i store deler av testperioden.
Der hvor FreeBuds Pro låter litt skarpt når man drar opp lydnivået, er 4i mer engasjerende. De har ikke samme dynamikk, og Pro har en litt mer levende diskant. Men kompromisset på 4i er meget velvalgt, og jeg kan ikke helt skjønne hvorfor noen vil ønske å betale mer for Pro-en.
Konklusjon
Huawei FreeBuds 4i er kanskje de beste øreproppene til under tusenlappen vi har testet. De låter meget velbalansert, med en fyldig og god bass som engasjerer på all musikk, samtidig som stemmer og instrumenter låter naturlig fra mellomtonen og oppover. Mellomtonen låter kanskje litt forsiktig og mangler litt dynamikk, men det betyr ikke så mye. FreeBuds 4i låter nesten like bra som Pro-versjonen, og kanskje til og med bedre i enkelte disipliner, med en mindre utagerende mellomtone.
Vi ønsker å kunne velge støydemping, gjennomhøring og stille EQ i en app, i stedet må man tæppe på øreproppene for å aktivere og deaktivere funksjonene (EQ får du ikke i det hele tatt). Det er egentlig det eneste ankepunktet.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser