TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: HomePod Mini

Den beste smarthøyttaleren

Apples HomePod mini kom sent, men godt og spiller forbausende bra.

Av / 11.12.22 - 10:00
HomePod Mini

Lyd & Bilde mener

  • Balansert og dynamisk lyd. Sømløs integrering med Apple-enheter. Velfungerende stemmestyring med Siri. To stykker gir deg stereolyd. Tre stykker multirom.
  • Begrenset lydtrykk og bass, funker best med Apples egne produkter. Ingen egentlig appstyring.

Den lille Apple-høyttaleren ble lansert allerede i 2020, og vi hadde nesten glemt at den eksisterte. Faktisk hadde vi avskrevet den helt. Den var nemlig ingen ting som tydet på at Apple var interessert i å selge HomePod mini i Norden.

Den kan likevel kjøpes hos enkelte forhandlere, som har tatt inn høyttaleren, antagelig for å dekke en etterspørsel Apple ikke ville imøtekomme.

Men nå, nesten helt ut av det blå, er den tilgjengelig i Norge, Sverige og Finland. Danmark følger etter våren 2023. Høyttaleren er den samme som vi skrev om da Apple lanserte HomePod mini i 2020. Nå med taleassistenten Siri på norsk, akkurat som på en iPhone.

HomePod mini er blant de minste høyttalerne vi har testet, og betydelig mindre enn den originale HomePod. Som er faset ut uten at den har fått en erstatter. Enn så lenge må vi ‘klare’ oss med mini-utgaven, som faktisk er bedre enn vi fryktet.

Små høyttalere har åpenbare begrensinger i lydtrykk og bassgjengivelse. Fysikkens lover gjelder også her, og HomePod mini er ikke noe unntak. Men, den 8,5 cm kuleformede høyttaleren, lyder mye bedre enn størrelsen tilsier. Spesielt om man parer to i stereo, men la oss ikke foregripe begivenhetenes gang.

Annonse
HomePod Mini 1
Så liten er den. Foto: Lasse Svendsen

Når man pakker ut den lille høyttaleren, legger man merke til at USB-kabelen er fastmontert i høyttaleren. Den har ikke noe batteri, og er sånn sett heller ikke bærbar. Bare veldig kompakt. Strømtilførselen besørges av den medfølgende hvite 20 W Apple-laderen vi kjenner, med USB-C-kontakt, bare at her lader den ikke noe batteri.

Som alle Apple-produkter, er også HomePod mini aller enklest å bruke sammen med andre Apple-produkter. Har man en iPhone, setter man opp en HomePod mini på sekunder. Uten noen manuell konfigurering eller langvarig tasting og paring frem og tilbake før alt virker. 

Siri er smart, men ikke allvitende

Første gang du plugger inn høyttaleren, holder man mobilen i nærheten, så dukker høyttaleren opp på skjermen etter noen sekunder. Deretter følger man bare anvisningene, og så etter omlag et minutt, er man ferdig og kan spille musikk.

Enklere kan det knapt gjøres.

HomePod Mini 2
Første gang du setter den opp. Foto: Lasse Svendsen

Med talestyringen vi Siri, kan man styre musikken ved å innlede med hei Siri. Akkurat som Apple-brukere har vært vant til lenge. Det fungerer stort sett knirkefritt. Men man kan oppleve at Siri har en annen musikksmak enn deg. For eksempel ble Pat Metheny til Pet Shop Boys. Ellers så skjønner ikke Siri alt, likevel. Man kan også spørre om andre ting, som hvordan været blir i morgen oppskriften på Berliner-boller, eller rett og slett bare be Siri om å skru ned volumet.

Mangler Spotify og Tidal

Høyttaleren bytter kjapt fra spillelisten din til nettradio med en hei Siri først, og er 100 integrert med Apple Music. Spotify og Tidal er ikke integrert og lar seg ikke styre med Siri, men man kan strømme fra Spotify eller Tidal-appen på mobilen uten noen problemer. 

Det meste fungerer, kjapt og sømløst, uten nøling. Fire mikrofoner plukker opp lyden, og den ene sjekker ekko i rommet for å bedømme avstanden til stemmen, for at Siri lettere skal forstå instrukser i et rom med støy eller musikk. Høyttaleren kan også brukes som intercom i hjemmet, og sende beskjeder til andre Apple-enheter – biler med Apple CarPlay inkludert.

Den belyste overflaten på toppen av høyttaleren, er også et betjeningspanel. Hvor man kan skru opp og ned lyden, pause musikken, hoppe til neste eller forrige låt, eller vekke Siri for en ny talekommando.

HomePod Mini 3
Foto: Lasse Svendsen

Den lille høyttaleren kan også styre smartprodukter som er integrert i Apples Homekit-system, og vil vi tro, styre andre produkter som er kompatible med den nye Matter-protokollen. Som blant andre Apple er medlem av, og som gjør det mulig å styre smartprodukter fra flere produsenter.

Les også Matter gjør endelig det smarte hjemmet smart En ny standard for smart-enheter lover å gjøre det enklere å få dingsene i hjemmet til å jobbe sammen. Og det ser ut til at alle produsentene er med på det.

AirPlay 2 og stereo

HomePod mini kan pares med en ekstra høyttaler i stereo, og kan brukes som TV-høyttaler koblet trådløst til en Apple TV 4K, og da får man også Dolby Atmos-lyd. Eller som de kaller det; Spatial Audio. Her er oppsettet like enkelt som første gang man parer en høyttaler, og siden den støtter AirPlay 2, kan man koble flere sammen om man vil ha musikk i flere rom i huset.

HomePod Mini 4
HomePod mini kan fungere som TV-høyttaler for en Apple TV 4K, og støtter Dolby Atmos. Foto: Lasse Svendsen

Jeg er kanskje den eneste som savner en dedikert app til høyttaleren. De fleste klarer seg sikkert uten, men jeg ville likt å ha en equalizer tilgjengelig. Spør man Siri om hun kan skru opp bassen for eksempel, får man til svar at; – bassen er på. Det er den saktens, men noe musikk tjener på litt mer bass, annen musikk kan trenge litt mer diskant.

HomePod Mini 5
To HomePod mini gir deg stereolyd. Foto: Lasse Svendsen
Les også Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!

Forbausende god lydkvalitet 

Det tar ikke fra høyttalerne deres fantastiske evne til å spille større enn de er. Effekten av 360 graders spredning av lyden, hjelper utvilsomt. 

Sammenlignet med den bærbare Marshall Willen, er lydbildet fra HomePod mini mye større. Bassen er fyldigere og selv med bare én høyttaler, fylles rommet greit med musikk. Men man bør skru opp lyden for å få fram bassen og skalaen i musikken. Det virker nemlig ikke som om høyttaleren har noen adaptiv loudness, som justerer balansen i lyden etter volumet.

HomePod Mini 6
HomePod mini har ingen dedikert app. Foto: Lasse Svendsen

Én HomePod mini spiller ikke like kraftfullt som en JBL Charge 5, men den spiller klarere og lyder mer dynamisk enn noen annen høyttaler vi har testet i denne størrelsen. 

Santana og Steve Winwoods versjon av A White Shade of Pale, lyder kraftfullt og potent gjennom en HomePod mini. Høyttaleren får ikke helt til å gjengi dypbassen i overgangen med trommene midt i låten, men den vertikalt monterte fulltonehøyttaleren på innsiden, skuffer ut mer bass enn man skulle tro. 

Softly Through Sunshine med Kanaan – et norsk band som spiller instrumental rock med elementer av psykedelisk musikk, jazz og stoner rock, mangler litt av drivet i bassen som en større høyttaler naturlignok ville hatt. Likevel klarer høyttalerne å få fram et overbevisende driv i musikken, og parer man to HomePod mini i stereo, blir det riktig moro.

HomePod Mini 7
HomePod mini i stereo Foto: Lasse Svendsen

Ikke bare vokser lydbildet betydelig. På låter som Arild Andersen Groups Short Story, blir det mer luft mellom utøverne, i et lydbilde som også får mer dybde og selvsagt en troverdig stereoeffekt. Med to høyttalere får man også fyldigere bass og mer lydtrykk i rommet, og man kan spille høyere. Men ikke veldig høyt. 

Konklusjon

Da jeg pakket opp de små HomePod mini, var jeg skeptisk til hvordan dette kom til å gå. Størrelsen i seg selv innga ikke noe særlig tillit til lydkvaliteten til de små kulene. Det var det ingen grunn til. HomePod mini spiller faktisk musikk riktig bra, og bedre enn de fleste høyttalere i samme størrelse.  De er så små at de kan plasseres hvor som helst. På kjøkkenet, soverommet, badeværelset – eller i stuen. I sistnevnte tilfelle vil jeg på det sterkeste anbefale to HomePod mini. Spesielt hvis man har en Apple TV 4K, og kan utnytte Spatial Audio – Dolby Atmos – som gir film og TV-serier et mer effektfullt lydbilde. Brukervennligheten er som vi er blitt bortskjemt med av Apple, stort sett upåklagelig, og når HomePod mini heller ikke koster all verden, er det ikke noen grunn til å velge noe annet. 

Karakter
HomePod Mini
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord