TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: Helt trådløse ørepropper, mai 2022

Seriøs lyd for rimelig penge

Hvis du tar et steg ned fra toppmodellene, kan du få nesten like god lyd for mindre penger.

Av / 18.05.22 - 09:00
Helt trådløse ørepropper, mai 2022

Helt trådløse ørepropper har endelig blitt modne, nå trenger man ikke lenger forvente dropouts, begredelig batteritid og dårlig samtalekvalitet.

Der hvor du for få år siden bare fikk 2-3 timer avspilling fra selve proppene pluss noen timer ekstra fra ladeetuiet, er 5 timer fra proppene og tre ekstra ladinger fra etuiet nå gjennomsnittlig. Faktisk er ingen av proppene i denne testen oppgitt med en kortere batteritid enn 7,5 timer. Audio-Technicas utfordrer skal på sin side vare intet kortere enn 20 timer sammenhengende om du kan leve uten støykansellering, mens den fortsatt er på 15 timer med støykansellering aktivert.

Dagens ørepropper lader dessuten mye raskere. Fullading fra 0 til 100 prosent går på rundt tre timer, halvparten av hva slike propper krevde i begynnelsen. Nesten alle støtter nå hurtiglading, hvor 15 minutters lading gir 1-3 timers spilletid.

Les også NuraTrue: Ørepropper fungerer som "briller" for ørene NuraTrue måler din hørsel og skreddersyr lyden, slik at du hører musikken i alle sine farger.

Støykansellering stadig mer vanlig

Vi ser at aktiv støykansellering har blitt stadig mer vanlig også blant ørepropper. I prisklassen under 2000 kroner er det likevel kompromisser i forhold til de som koster oppimot det dobbelte, og ikke alle har det i denne klassen. Blant de fire parene vi tester her, har to av dem støykansellering. For undertegnedes del er ikke det så farlig, da de fleste ørepropper holder støy ganske så effektivt ute likevel. Men det hjelper spesielt på lavfrekvent støy, å kunne filtrere den bort aktivt.

Alle kandidatene har derimot såkalt omgivelseslyd, hvor du kan slippe lyd utenfra og inn, slik at du ikke må ta ut øreproppene for å høre når noen prater til deg. Eller du skal ferdes i farlig trafikk. Smart.

Annonse

Kodeker

Fordi Bluetooth-teknologien har begrenset båndbredde, er ikke trådløs tilkobling i utgangspunktet lydmessig like godt som kabel. Det kan til en viss grad bøtes på med bedre kodeker, som er en mer effektiv måte å komprimere det digitale lydsignalet på, slik at det bevarer mye av lydkvaliteten. aptX er en vanlig forkortelse du vil se, som kommer Android-brukere til gode. Apple-enheter støtter derimot ikke dette, og da er det AAC du skal se etter i stedet. Alle modellene i denne testen har AAC, mens Audio-Technica ATH-CKS50TW og Shure Aonic Free i tillegg har aptX. Anker Soundcore Liberty 3 Pro tar prisen for den beste kodeken, for den har også LDAC, som gir Android-brukere dobbelt så høy båndbredde på lyden som de øvrige kodekene. Utgangspunktet for enda bedre lyd er dermed til stede.

Sikret mot vann

Selv om ingen av øreproppene i denne testen er ment for trening, er alle merket med IPX4. Det gjør dem sikret mot vannsprut, slik at du kan bruke dem i litt regnvær uten å være redd for at de går i stykker. Men for lengre svetteøkter og bruk i striregn bør du se etter minst IPX5 eller IP55, som tåler vedvarende fuktighet (IP55 tåler også støv, og er bedre egnet mot saltvann og dermed også svette).

True Wireless orepropper mai 2022 SPREAD
Fra venstre: Audio-Technica ATH-CKS50TW, Anker Soundcore Liberty 3 Pro, Technics EAH-AZ40, Shure Aonic Free. Foto: Geir Gråbein Nordby

Trådløse ørepropper: Testkriterier

Som alltid teller lydkvaliteten på musikk mest, men vi vil også finne ut hvor godt stemmen bærer gjennom under mobilsamtaler og videokonferanser. Batteritid er viktig, og vi berømmer selvsagt også ekstrafunksjoner, dersom det ikke går nevneverdig utover lydkvaliteten.

De fleste ørepropper i dag har berøringsfunksjoner som kan styre musikk og samtaler, men disse er ofte knotete og sjeldent brukt, og ikke noe journalisten legger veldig mye vekt på. Stemmestyring kan derimot være kjekt, men forvent i stor grad å ta frem mobilen når du skal gjøre noe.

Hva passform angår, er det viktig, men også veldig individuelt. Og dermed en utfordring å vurdere i noen særlig grad.

Anker Soundcore Liberty 3 Pro

Premium til budsjettpris

Anker Soundcore Liberty 3 Pro har det meste man kan ønske seg, inkludert støydemping. Her får du mye for pengene!

God lyd, som kan bli enda bedre med EQ. Snertent etui, velfungerende støydemping og tilpasset passform. Pluss for trådløs lading og LDAC-kodek.
Lyttetesten hjalp ikke journalisten noe særlig. Litt slanke og nasale sangstemmer.
Les hele testen

Audio-Technica ATH-CKS50TW

Ryddig forsøk fra Audio-Technica

Dette er kanskje de mest komplette trådløse øreproppene fra Audio-Technica vi har testet.

God lyd etter justering i EQ. Finn igjen tapte propper med appen. Aktiv støykansellering. God passform.
For spiss mellomtone ut av esken. Aktivering av EQ skrur ned lyden, og reduserer maksimalt lydnivå til litt over normalt lyttenivå.
Les hele testen

Shure Aonic Free

Nesten studiolyd

Når Shure skal lage de beste trådløse øreproppene de klarer, så synes det ikke minst på størrelsen.

Sannferdig lyd, nesten som studiomonitorer. Meget god samtalelyd.
Store ørepropper og enormt ladeetui. Aktiv støykansellering mangler (men den mekaniske støydempingen er god). Lyden kunne vært mer engasjerende.
Les hele testen

Technics EAH-AZ40

De beste budsjettproppene

Technics EAH-AZ40 gjør så mye riktig, at man kan lure på hvorfor man skal bruke mer penger.

Klar og god lyd rett ut av esken. Tapte propper finnes igjen med appen. God passform, meget små og lette ørepropper. Sidetone under samtaler.
Litt tynn mellomtone ut av esken (fikses med EQ).
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 hendelser på “Helt trådløse ørepropper, mai 2022”

  1. Stein Inge Dahle

    Budsjett propper til 1490??? Hvis man har et stort budsjett så.

  2. Dere burde teste kinesiske Fiil x1 lite, vanvittig mye for pengene! Sjekk ut scarbir is a sin anmeldelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde