TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Focal Clear MG

Heftig lyd med magnesium

Focal Clear MG er oppgradert med membraner i ren magnesium. Som viser seg å gi enda bedre lyd.

Av / 27.09.21 - 09:00
Focal Clear MG

Lyd & Bilde mener

  • Fabelaktig dynamikk og energi. Mellomtoneregisteret er stort og fokusert, og overtonene fulle av detaljer. Rask og oppløst bass.
  • Fint lite.

Focal har på relativt kort tid etablert seg som en av verdens beste produsenter av hodetelefoner. Det later ikke til å være mulig for den franske høyttalerprodusenten å lage en dårlig hodetelefon.

Den åpne Focal Clear var nok den som gjorde størst inntrykk på meg, når man tar prisen i betraktning. For selv om toppmodellen Utopia er en totalt sett bedre hodetelefon, så var helheten så komplett med Clear, at jeg ikke savnet noe. Når den da også kostet godt under halvparten av Utopia, så er det en bragd i seg selv.

Clear har nå blitt oppgradert, først og fremst med bedre elementer. De har nå fått membraner i ren magnesium – derav påhenget MG i navnet.

Focal Clear MG front
Foto: Focal

Elementer i magnesium

Målet med Clear MG har vært å få til en membran med forsvinnende lite masse, samtidig som den holder seg stiv nok til å håndtere de raskeste svingningene uten å bryte opp i forvrengning. Og det på en rimeligere måte enn man har løst det på de kjempedyre Utopia med sine membraner av beryllium.

Les også Focal Utopia Akkurat som Formel 1 tøyer grensene for hva som er mulig med biler, har Focal med Utopia tatt hodetelefoner til det ytterste.

Med Clear ble dette løst med en legering av magnesium og aluminium. Men med Clear MG har man droppet aluminiumet, til fordel for rent magnesium. Dette for å gjengi hele toneområdet med mer ekstrem presisjon, og med superraske transienter – også i diskantområdet.

Annonse

Ser man membranen i profil, har den en M-form, som er formen Focal har landet på for alle sine hodetelefoner, for å oppnå jevnest mulig frekvensrespons. Som hos forgjengeren er spolen ikke lagt utenpå et formrør, men i stedet viklet med et meget sterkt lim. Alt for lavest mulig masse.

Focal Clear MG lifestyle
Focal Clear MG er lettdrevne, og fungerer utmerket med bærbare spillere. Foto: Focal

Behagelig last

Motstanden er på hyggelige 55 ohm, kombinert med en fin følsomhet på 104 dB. Det gjør at Clear MG ikke trenger like mye kraft som for eksempel de mer tungdrevne Sennheiser HD 800S, når de begge skal spille like høyt. De er også mye mer lettdrevne enn de fleste planmagnetiske hodetelefoner som Audeze LCD-X og dessuten HEDDphone med sin spesielle AMT-membran.

Focal Clear MG Driver exploded Focal Clear MG Driver
<
>
Høyttalerelementene - eller driverne - i Focal Clear MG benytter blant annet en membran i rent magnesium. Illustrasjon: Focal

Resultatet er at Focal-hodetelefonene fungerer brillefint med bærbare spillere og DAC-er, og funker faktisk også helt greit direkte fra en mobiltelefon. Men i denne klassen betyr kvalitet mye, ikke minst på avspilleren og forsterkeren. Så jeg vil i høyeste grad anbefale en ordentlig forsterker. Du kommer langt med Chord Mojo, og av stasjonære kan jeg for eksempel anbefale RME ADI-2 DAC. Selv bruker jeg Auralic Taurus (mkI) og Sennheiser HDV 820, og for anledningen har jeg også brukt Naim Uniti Atom HE.

Focal Clear MG side
Bikubemønsteret utenpå klokkene på Clear MG er visuelt vakkert, men har også en lydmessig funksjon. Foto: Focal

Asymmetrisk design – inspirert av naturens geometri

Bikubedesignet utenpå klokkene i metall er ikke bare fint å se på – for det er virkelig en fryd for øyet. Enda viktigere er det at det gir lavere akustisk motstand, slik at magnesiumelementet får mest mulig fritt spillerom. Sekskantene er minst innerst mot midten, og blir gradvis større utover.

De har et størrelsesforhold tett mot Det gyldne snitt (Fibonacci-sekvens), hvor en større figurs areal tilsvarer summen av to mindre figurer. Dette går igjen i naturen, for både i plante- og dyreriket finner vi mønster som følger denne sekvensen. Tanken med å overføre det til akustikk, er at det gjør resonanser mer harmoniske med hverandre, med bedre lyd som resultat.

Focal Clear MG foto Geir Nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Laget i Frankrike

Som andre påkostede Focal-produkter produseres Clear MG i sin helhet på Focals fabrikk i St. Etienne.

Hodetelefonene har skinndetaljer på hodebøylen og innvendig grill i rustfritt stål for å beskytte elementet. Grillen har fått det samme bikubemønsteret, for et helhetlig uttrykk og best mulig lyd. Personlig synes jeg Focal har truffet innertieren med designen.

Clear MG har perforert mikrofiber både i putene og i bøylen. Dette for å gi maksimal luftighet ved langvarig bruk. En bæreveske med matchende farge i hasselnøtt, er inkludert for trygg oppbevaring. En tre meters 4-pins XLR kabel for balanserte hodetelefonforsterkere og en kortere 1,2 meters ubalansert kabel med 3,5 mm plugg og 6,3 mm adapter følger også med.

Focal Clear MG Graabein
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Focal Clear MG

Jeg mente at forgjengeren Clear var minst like god som Sennheiser HD 800S, blant annet med en tøffere bass. Siden den gang har jeg hørt mye mer på Sennheiser-hodetelefonene, og jeg er ikke like bastant nå som jeg var da. For Sennheiserne er virkelig gode.

Men det er også de nye Focal Clear MG. Hør bare på kontrabassen på den sære samtidsjazz-sangen Formwela 1 av Esperanza Spalding. Den er større gjennom Clear MG enn med HD 800S, og står i større kontrast til pianoet. Dette kommer ikke så godt frem med forsterkeren Sennheiser HDV 820, men desto mer med Naim Uniti Atom HE, og også den kraftige Auralic Taurus får frem godsakene i bassen. Begge er glimrende partnere med Clear MG, men kanskje mest Naim-en. Det er noe med hurtigheten og kontantheten – spesielt i mellombassen – som passer disse hodetelefonene glimrende. Ikke så rart, da Naim og Focal er søsterselskap.

HD 800S er mindre voluminøse i bassregisteret enn Clear MG. De får begge med seg hele bassregisteret med en bråte av detaljer. Men Clear MG har mer tyngde og volum, mer fysikk.

Focal Clear MG case closed Focal Clear MG case open Focal Clear MG Ensemble
<
>
Det er ingenting å si på unboxing-opplevelsen. Foto: Focal

Klokkeklare stemmer

Sangstemmer står virkelig klart ut. Kvinner som menn. Clara-Lane Lens og Nick Cave utfyller hverandre på satsen Litany of Gathering Up fra stykket LITANIES, en slags opera skrevet av Nick Cave og komponist Nicholas Lens, faren til Clara-Lane. Nick Cave sin dype stemme har et formidabelt fundament, større enn med HD 800S. Og der hvor Clara-Lane sin stemme er lys og detaljert med Sennheiserne, virker den å ha et større register med Focal Clear MG.

Der hvor HD 800S briljerer, er på størrelsen på lydbildet. Det strekker seg nærmest uendelig utover på sidene, og plasserer instrumenter lengre fra hverandre i et større rom enn hva Focal gjør. Clear MG er ikke veldig langt bak, men er samtidig mer fokusert i midten, og oppleves litt mer monitor-aktige. For min del er HD 800S helt flotte å mikse musikk på, men det kan hende Clear MG er enda et hakk hvassere på det området.

Focal Clear MG Cable Focal Clear MG cable XLR
<
>
Den balanserte, 4-pins XLR-kabelen måler 3 meter. Foto: Focal

Om lydnivå

Det eneste jeg må påpeke om Clear MG, er at når de når sitt maksimale lydnivå, så høres det godt i form av at membranen gir klikkelyder idet den går utover sin slaglengde. Det er normalt, og importøren bedyrer at det ikke er farlig for driveren. Men der hvor andre hodetelefoner kan presses enda litt lenger – fordi de går i kompresjon i stedet – så sier Clear MG stopp når det er stopp. Dette gjelder for øvrig også andre Focal-hodetelefoner, og det er med vilje for å få full dynamikk i musikken.

Clear MG har dessuten fått høyere maksimalt lydtrykk enn både sine forgjengere Clear og Elear (MG har også høyere følsomhet og kan dermed drives med svakere forsterker).

Det hender jeg ønsker å kunne spille veldig høyt, noe jeg kan med både Sennheiser HD 800S, og dessuten både de lukkede Focal Stellia og Celestee. Clear MG gir seg tidligere enn disse, og jeg gikk noen runder med meg selv under testingen, om hvorvidt det faktisk var høyt nok i alle sammenhenger. Konklusjonen ble til slutt at jeg synes de spiller plenty høyt.

Focal Clear MG lifestyle(2)
Foto: Focal

Konklusjon

De åpne Focal Clear MG er et par glimrende hodetelefoner. Musikken låter fantastisk, med mange lag av detaljer – og en nydelig stor mellomtonegjengivelse. Bassen er kontant uten å bli dominerende, og diskanten er krisp og detaljrik uten å bli krass. Og best av alt, hodetelefonene er en behagelig last og fungerer fint selv uten en kraftig forsterker.

Stereobredden er ikke like stor som enkelte andre, Clear MG oppleves kanskje derfor som noe mer monitoraktige – men like fullt veldig musikalske.

Karakter
Focal Clear MG
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Lyd & Bilde