TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Focal Bathys

De beste hodetelefonene

Focal Bathys er et "må ha"-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støykansellering.

Av / 04.11.22 - 09:00
Focal Bathys

Lyd & Bilde mener

  • Fantastisk komfort, skikkelig kvalitetsfølelse, og eksemplarisk lydkvalitet. God støykansellering, med nesten uhørbart støygulv.
  • Bare delvis sammenleggbare. Støykansellering kan ikke deaktiveres helt. Det finnes hodetelefoner med mykere diskant (enkelt å korrigere med EQ).

Det har gått fem år siden Focal lanserte sine første trådløse hodetelefoner, nemlig Listen Wireless. De var rimelige, for Focal å være, med en prislapp på rundt 3000 kroner. Med god og potent lyd, bare en anelse skarp. Aktiv støykansellering var derimot fraværende.

FOCAL Bathys 3 1
Focal Bathys er et par meget lekre trådløse premiumhodetelefoner med støykansellering. Foto: Focal

Listen Wireless var et helt streit tilskudd i den store hodetelefonjungelen, men ikke en større suksesshistorie enn at Focal la trådløs lyd på is etterpå. Fokuset hos den franske produsenten har i stedet dreid seg mot kablede high-end-klokker for entusiaster. Hvor suksessen til gjengjeld har vært udiskutabel.

Men nå har Focal nok en gang klippet kablene, og gir oss herved Bathys. Utviklet og produsert på Focals egen fabrikk i St. Etienne, og med dyrebar lærdom hentet fra arbeidet med sine dyrere klokker.

Focal Bathys ser virkelig rålekre ut! Noe av det flotteste jeg har sett blant trådløse hodetelefoner, må jeg innrømme.

FOCAL Bathys lifestyle 9
Støy fra en flykabin dempes elegant med Focal Bathys. Foto: Focal

Støykansellerende premiumklokker

Focal Bathys har både aktiv støykansellering, Bluetooth 5.1 med multipunktstilkobling (kan kobles til to enheter samtidig), og det finnes en egen DAC-modus. Som gjør at klokkene kan kobles til PC eller Mac med en USB-kabel, for ekte ukomprimert hi-fi-lyd digitalt rett inn i klokkene. Opp til 24-bit / 192 kHz. De kan også fôres med en helt vanlig analog lydkabel.

Annonse

Bathys kan styres med appen Focal&Naim, som blant annet har EQ-funksjon, og lar deg velge mellom to nivåer av støykansellering. Og dessuten omgivelseslyd, hvor støy og annen lyd utenfra slippes inn, de gangene man faktisk ønsker å høre verden utenfor. Denne funksjonen kan også brukes til medhør (sidetone), om du vil høre din egen stemme under telefonsamtaler og videokonferanser.

Bathys har også egne knapper på klokkene for å besvare anrop, endre støymodus og påkalle stemmeassistent. Man kan også spole forover og bakover i sanger og podkaster.

FOCAL Bathys det
Ingenting med Focal Bathys virker billig. Foto: Focal

Premium materialvalg

Bathys er bare delvis sammenleggbare, som betyr at klokkene kan vris så de ligger plant ned mot underlaget, men ikke foldes helt sammen. Reiseetui medfølger, og det vil jeg anbefale å bruke for å motstå riper og annen unødvendig slitasje.

Både hodebøyle og øreputer er trukket i ekte skinn, og man har brukt lette metaller som aluminium og magnesium i bøylen og klokkenes feste av typen “ønskekvist” (yoke). Integrerte statuslys markerer hvor driverne er plassert og hvilken vei klokkene skal sitte. Lysene kan heldigvis dimmes eller slukkes helt via appen, for de bryter litt med den ellers stilrene designen.

Focal Bathys 1
Focal har latt seg inspirere av sine egne kablede hodetelefoner, som Celestee, i utviklingen av Bathys. Foto: Focal

Arvegods fra toppmodellene

Som sine kablede high-end-søsken er Bathys utstyrt med en 40 mm driver med M-formet membran. Dette er en dome med en ekstra utringning i ytterkant, for å gi en form som kan minne om sirkulære krusninger i vann. Formen gjør domen vesentlig stivere, slik at den kan gjøres tynnere og lettere (= hurtigere!) uten å miste rigiditet.

Som et par høyttalere?

Driverne er montert skrått inn mot ørene, for å gi et bedre og mer presist stereoinntrykk. Det skal gi en opplevelse av å høre på en ekte dynamisk høyttaler i et rom, skal vi tro Focal.

Min erfaring er at vinklede elementer har en viss funksjon, men uten overhøringen (crosstalk) mellom venstre og høyre høyttaler som man får i et rom vil det uansett aldri kunne oppleves som to høyttalere som står foran deg.

Man kan likevel se på den ekstreme kanalseparasjonen som en fordel, det er jo ikke uten grunn at enkelte kjøper balanserte XLR-kabler til klokkene sine. De har nettopp fordelen av at høyre og venstre kanal slipper å dele minus-pol, som ellers fører til litt smitte mellom kanalene.

Akustikken er tenkt på

Designen på klokkene i Bathys er hentet fra Focals lukkede high-end-modeller. Motfasebølgen fra membranens bakside blir ledet ut av klokken gjennom et asymmetrisk Fibonnaci-mønster, hvor hvert større hull tilsvarer arealet til de to neste størrelsene til sammen. Mønster med tilsvarende sekvens går igjen i blomster, forgreininger på trær, strukturen av sneglehus, og det finnes utallige andre eksempler.

Bathys har Fibonacci-mønsteret til felles med de fantastiske Celestee. Dette skal dempe resonanser fra høye frekvenser så godt som mulig. Konstruksjonen skal dessuten gjøre at membranene får bevege seg mer fritt inne i klokkene, da de ikke i samme grad utsettes for kompresjonen som ellers følger med lukkede hodetelefoner.

Focal Bathys Graabein
Foto: Geir Gråbein Nordby

Passform

Passformen er særdeles god. Putene er tykke i retningen som teller mest, nemlig den som bygger ut fra hodet. Puteveggene derimot tynnere enn normalt, slik at klokkene kan være ganske kompakte, men likevel komplett omkranse ørene. Som gir utsøkt komfort.

Litt om Bluetooth mot DAC-lyd

Bathys støtter aptX Adaptive på Android-mobiler, som gir litt bedre lydkvalitet enn AAC-kodeken du må ta til takke med om du bruker iPhone.

Enda bedre lyd får du om du kobler klokkene til en PC med USB-kabel. Ukomprimert lyd gir noe mer luft og flere klanglag. Du får derimot ikke skrudd av støykanselleringen, bare velge mellom to moduser: Soft eller Silent (eller Transparent, som forsterker støyen). Soft demper minst og har mindre hørbart støygulv som produseres av mikrofonene, enn Silent, som demper mest.

Men et meget svakt sus høres, som dermed også gjør at forskjellene mellom Bluetooth og digital kabel blir mindre. Jeg skulle ønske man kunne skru lyddempingen helt av.

FOCAL Bathys lifestyle 11 1
Foto: Focal

God støykansellering

Hele 8 mikrofoner brukes til selve kanselleringen, for en presis håndtering av støy fra omgivelsene. Grunnen til at ANC aldri slås helt av, er at det i følge Focal vil gi en ujevn lydmessig opplevelse mellom de ulike modusene.

Det som i hvert fall er sikkert, er at Bathys fjerner støyen meget effektivt. Soft-modus fjerner en del basstøy, men slipper igjennom en del høyfrekvent støy. Silent undertrykker diskantstøy utenfra bedre, samtidig som basstøy er enda mer fortrengt.

FOCAL Bathys buttons
Foto: Focal

Sony WH-1000XM5 har enda bedre støydemping, men gir også en mer hermetisk lukket følelse når man har dem på. Focal-klokkene har knapt hørbar susing fra støydempingen, mens Sonyene er enda litt stillere, med sin nesten totale stillhet. Men du skal virkelig fokusere for å legge merke til det på Focalene også. På dette punktet er Focal bedre enn de aller fleste, til og med klokker fra Bose.

Støykanselleringen er like effektiv som hos Sennheiser Momentum 4 Wireless, B&O Beoplay H95 og B&W Px7 S2, for å nevne noen.

Men det er ikke først og fremst støykanselleringen du betaler ekstra for her. Det er materialkvalitet, detaljer i håndverket, og – ikke minst – lydkvaliteten.

FOCAL Bathys in case
Foto: Focal
Les også B&Os beste hodetelefoner Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!

Lyden av Focal Bathys

Musikken gjengitt av Bathys låter virkelig krystallklart. Diskanten er ytterst detaljert og distinkt. Noe av det klareste jeg har hørt fra trådløse hodetelefoner, uten å bli skarpt. Det vil si, litt sibilanter her og der er det, og nasale sangstemmer kan bli i overkant mye. Steve Winwood er et eksempel på vokalister du får lyst til å dra ned lyden på …

Det kan heldigvis lett fikses i appens 5-bånds EQ. Dra ned 4 kHz med 4 dB, få igjen det tapte fokuset i mellomtonen ved å dra opp 3 dB ved 1 kHz. Da holder lyden seg klar, men litt mykere i nedre diskant.

FOCAL Bathys 6 1
Foto: Focal

Bassen er på sin side fabelaktig. Den er både dyp og deilig, uten å bli svulstig. Den bare tilfører det ekstra bunnregisteret man savner fra mange andre. Bare hør på den sære perkusjonen i den nye Björk-låta Atopos. Her går pulserende klarinetter hånd i hånd med tunge rytmer i et merkelig lydlandskap som bare Björk ville funnet på, og Focal-klokkene holder perfekt kontroll på det hele. Den pumpende bassen, midt oppi alle snåle detaljer.

Ikke noe mindre engasjerende er Tiëstos Boom, som dundrer løs og masserer skallen. Og skulle du ikke være fornøyd med lydnivået som Bathys leverer, så har jeg et triks til deg: Gå inn i EQ-en igjen, og dra alle frekvenser opp til maksnivå (6 dB). Bortsett fra 4 kHz, som du bare drar 3 dB opp, for å begrense skarpheten.

Nå har du det ekstra giret du trenger for å ha fest i ditt eget hode, eller om du har lyst til å kunne øke lyden på innspillinger med lavere gjennomsnittslyd, som en del klassiske stykker.

FOCAL Bathys airplane wing
Foto: Focal

Ekstrem dynamikk

Transientresponsen er dessuten kanskje den beste jeg har hørt fra noen trådløse hodetelefoner. For en snert i både skarptromme og cymbaler!

Romfølelsen er også i en annen liga enn nesten hvilken som helst annen trådløs hodetelefon. Her føler man virkelig at man har et stort rom rundt hodet, hvor musikken utfolder seg.

Bare ok samtalekvalitet

Den eneste virkelige svakheten til disse hodetelefonene er samtalekvaliteten under telefonsamtaler og videokonferanser. Den er helt grei, og motparten hører meg helt greit. Tydelig nok til å fint kunne gjennomføre samtaler. Men brukerens stemme blir smått lukket, og dessuten litt lav i lydnivå. Her er både Sony WH-1000XM5 og Sennheiser Momentum 4 vesentlig bedre.

FOCAL Bathys beauty 2
Foto: Focal

Konklusjon

Focal Bathys er et par virkelig luksuriøse hodetelefoner, som oser kvalitet og finesse. Ja, de koster, men så er det heller ikke tatt noen snarveier med billig plast eller andre billige materialer.

Passformen er eksemplarisk, disse kan du ha på lenge uten å kjenne ubehag. Støykanselleringen er også veldig god, med lav susing som nesten er umulig å høre.

Lyden er i særklasse, spesielt med tanke på transientrespons og dynamikk, men også bassen og mellomtonen er noe av det beste du kan tenke deg. Disktantgjengivelsen er også veldig bra, og blir i våre ører enda litt bedre med litt EQ-innstilling. For å få bort en liten hardhet som kommer gjennom på enkelte innspillinger.

Til tross for en bare helt ok samtalekvalitet, mener vi at Focal Bathis er en formidabelt god totalpakke, som går utenpå både Apple AirPods Max og B&O Beoplay H95.

Karakter
Focal Bathys
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

10 hendelser på “Focal Bathys”

  1. Rune Borge

    Hva synes dere om DAC-mode-avspillingen her? Jeg opplever stor forskjell i gjengivelsen av bass og diskant.

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Jeg er enig i at DAC-mode gir høyere oppløsning, spesielt i diskanten, men også dynamikken i bassen blir bedre. Jeg er derimot litt skuffet over at det ikke er noe mer å hente på lydnivået.

  2. Johan Augustin

    Ser det nevnes et par ganger at det kan være lav lyd (tips om å justere EQ + ved samtaler). Et godt tips her dersom man bruker en android enhet som avspiller er å gå til “developer options” og aktivere “Disable absolute volume”. Da vil ikke headsettet styre androids volum, men man kan stille lyden uavhengig av hverandre på både lyd-enhet og headset. Gir som regel mer kontroll over lydjusteringen.

  3. I hvilken grad lekker disse lyd? Er de gode å bruke i stille omgivelser, også ved høyere volum?

    1. Geir Gråbein Nordby

      De lekker svært lite. Ja, funker fint i stille omgivelser, men du får ikke skrudd støykanselleringen helt av.

  4. Frode Røed

    Hvordan er lyden ved høye avspillingsnivåer?
    Jeg har Focal Elear og membran bryter opp i høyre kanal (med god amp) når jeg vrir på en god del. Dette problemet (crackling) er et kjent fenomen på Focal høretelefoner, noe som ødelegger lytteopplevelsen.

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Jeg har ikke opplevd dette med Bathys, men så er det nok ikke full dynamikk ved høyt nivå som det er med kablede klokker gjennom en god amp. Ampen innebygd i bærbare klokker er ikke så kraftig, dessuten har man også bedre kontroll med DSP så man kan forhindre at elementene bryter opp.

    2. Werner Neurauter

      Jeg har et par Clear, og aldri opplevd dette. Enten spiller du gruelig høyt (hørselsskadenivå), eller er det noe feil. Asymmetrien antyder også det siste.
      Lyttet på Bathys i DAC modus, og det spilte høyere enn jeg tåler i alle fall, uten antydning til oppbrytning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde