TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: FiiO FT1

Lukket åpenbaring

Med FiiO FT1 har den kinesiske produsenten skapt noe helt unikt: En lukket hodetelefon til under 2500 kroner, som knuser det meste annet.

Av / 22.02.25 - 09:00
FiiO FT1

Lyd & Bilde mener

  • Fantastisk lydkvalitet for pengene. Varm og behagelig klang. Flott design i ekte tre. God komfort.
  • Kan bli litt for varm i bassen for enkelte. Ikke like analytisk som noen konkurrenter.

Noen ganger kommer det produkter som snur opp-ned på alt vi trodde vi visste om pris og kvalitet. FiiO FT1 er laget for å være nettopp et slikt produkt. Med øreklokker i amerikansk valnøtt og massive 60 mm elementer, ser de ut til å konkurrere med hodetelefoner til både fem og sju tusen kroner. Men koster altså bare en brøkdel.

FiiO FT1
FiiO FT1 har klokker i ekte valnøtt og avtakbare kabler med både 3,5 mm og 4,4 mm kontakter. Foto: FiiO

Inne i klokkene sitter det elementer med membran i trefiber fra gran, tilsatt karbon for ekstra stivhet. Elementene er utviklet spesielt for FiiO og har en W-formet opphengspakning som skal gi bedre kontroll over membranen. Et prinsipp vi blant annet kjenner fra Focal sine fabelaktige, men akk så mye dyrere hodetelefoner. Videre skal en U-formet dempingskanal både redusere støy utenfra og kontrollere spredningen av lyden fra elementene.

Les også Fyldig og dynamisk FiiOs første åpne planar hodetelefon, FT5, er så tett på perfekt at vi nesten ble overrasket.

Impedansen på 32 ohm kombinert med en følsomhet på 98 dB (1 mW / 1 kHz) gjør klokkene til en grei last for bærbare spillere. Men være litt oppmerksom på utgangsimpedansen på hodetelefonforsterkeren den kobles til: Denne skal helst være under en åttendel av inngangsimpedansen på hodetelefonene, og noen forsterkere som er laget for å fungere med høyimpedans hodetelefoner, funker dårlig med disse. Jeg skulle for eksempel erfare at Sennheiser HDV 820 slettes ikke gjør jobben, selv om den koster mangfoldig tusener av kroner. Derimot funker både Neumann MT 48 og Auralic Taurus fantastisk bra, og selv hodetelefonutgangen på en Macbook Pro funker bedre enn Sennheiser-forsterkeren. Verdt å merke seg.

FiiO-FT1_009
De 60 mm store elementene har membran i trefiber fra grantre, med karbon for ekstra stivhet. Ill: FiiO

Lyden av FiiO FT1

Sammen med nettopp Neumann MT 48 spiller FiiO FT1 så bra at jeg nesten må klype meg i armen. Kontrabassen på Cohen-coveren A Thousand Kisses Deep traktert av Dieter Ilg, akkompagnert av Till Brönner på trompet, har en naturlig varme som nærmest fyller det mentale rommet med overtoner. Trompeten er rik på overtoner, samtidig som den har et nærvær i mellomtonen, i et lydbilde som på ingen måte føles innstengt. Noe som er svært uvanlig for lukkede hodetelefoner generelt, og denne prisklassen spesielt.

Bury a Friend av Billie Eilish kommer basstonene mektig og kontrollert ut, selv om de ikke dunker like hardt som på for eksempel Sony MDR-Z7M2. For å bruke en veldig mye dyrere sammenligning, minner FiiO FT1 faktisk mer om Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan) i måten de gjengir musikken på – noe som er et massivt kompliment til et par hodetelefoner som koster ti ganger mindre!

Annonse

En direkte sammenligning med tyske Beyerdynamic DT 1770 Pro MKII gjør det enda tydeligere hvor bra FiiO har truffet. Beyerdynamic-ene har absolutt sine styrker og er gjennomført gode hodetelefoner. En lydtekniker vil sette pris på den mer nøytrale og analytiske klangen i Beyerdynamic. Derimot er de skarpere i øvre mellomtone, hvor FiiO spiller med en naturlighet og behagelig åpenhet som rett og slett er mer innbydende. Stereoperspektivet hos FiiO er også mer presist, hvor det er en anelse mer uklart gjennom DT 1770 Pro MKII. Tyskerne overgår derimot FiiO på områder som dynamikk og detaljer, og har også en mer formidabel byggekvalitet.

FiiO FT1 1
Foto: FiiO

Fortjener en god forsterker

FiiO FT1 er i utgangspunktet ikke kresne på forsterker, men pass likevel litt på. Som nevnt innledningsvis funker Sennheiser HDV 820 dårlig, med en høy utgangsimpedans på hele 45 ohm. Med denne låter slettes ikke FiiO-klokkene så imponerende likevel. Hardt, innestengt og flatt. Men med riktig forsterker, som nevnte Neumann MT 48, åpner lydbildet seg opp og dynamikken blir upåklagelig. Også min trofaste Taurus storkoser seg med disse hodetelefonene. Plutselig blir bassresponsen igjen fyldig men ikke overdrevet, mellomtonen naturlig og åpen, og diskanten luftig uten å bli skarp. Du får rett og slett mer enn det er lov å forvente til.

Les også AKG K550 MKIII AKG har laget en stor og lekker hodetelefon som viser deg nye detaljer, uten å tømme lommeboken.

Byggekvalitet og komfort

FiiO FT1 er generelt godt bygget til prisen, med ekte valnøtt i klokkene og høykvalitets metall i konstruksjonen. De første eksemplarene som kom på markedet hadde noen utfordringer med hengslene, men dette har FiiO adressert med en forsterket konstruksjon fra november 2024. Likevel er det klart at dyrere hodetelefoner som Beyerdynamic DT 1770 Pro MKII og Denon AH-D5200 fortsatt har en mer solid byggekvalitet totalt sett.

Komforten er derimot upåklagelig. Med en vekt på bare 340 gram og et ergonomisk utformet hodebånd med tredimensjonal justering, sitter FT1 som støpt på hodet. De pustende øreputene bidrar også til at man slipper unødig varme under lange lytteøkter.

FiiO-FT1_011
Foto: FiiO

Konklusjon

FiiO FT1 er et sjeldent produkt som hever standarden for hva man kan forvente i denne prisklassen. Dette er lukkede hodetelefoner som låter bedre enn mange andre til dobbel pris.

Ja, det finnes hodetelefoner som går enda dypere i detaljene og som har enda bedre dynamikk. Men du må opp i en helt annen prisklasse før forskjellene blir betydelige. Om du har et budsjett på under 5000 kroner til lukkede hodetelefoner, bør FiiO FT1 være øverst på lista.

Karakter
FiiO FT1
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire toppmodeller i øvre premiumklasse

6 åpne øretelefoner: Er dette fremtiden?

Hvilken type ørepropper passer best for deg?

Tyske hodetelefoner med tapsfri lyd

Dyson hodetelefoner imponerer og skuffer

Styr unna ørepropper fra Temu

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Lyd & Bilde